Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Bedene in Rola po tretjo slovensko zmago v Portorožu

Začel se je največji turnir pri nas, moški challenger. Aljaž Bedene in Blaž Rola sta med glavnimi favoriti, finale bo v nedeljo.
Aljaž Bedene (levo) in Blaž Rola sta prvi in tretji nosilec challengerja v Portorožu, njuni poti pa bi se lahko križali v polfinalu. FOTO: Grega Valančič/Sportida
Aljaž Bedene (levo) in Blaž Rola sta prvi in tretji nosilec challengerja v Portorožu, njuni poti pa bi se lahko križali v polfinalu. FOTO: Grega Valančič/Sportida
12. 8. 2019 | 18:12
5:28
Ko se je največji slovenski teniški turnir, moški challenger, leta 2013 preselil na Obalo, je zmaga takoj ostala doma. Prvi portoroški zmagovalec je postal Grega Žemlja, v sezoni 2014 ga je nasledil Blaž Kavčič, v nadaljevanju pa slovenski igralci niso bili več tako uspešni. Je letos le napočil čas za tretjo domačo zmago? Prireditelji so prepričani, da je, tokrat imajo v ognju dve železi – Aljaža Bedeneta, ki je prvi nosilec, in Blaža Rolo, ki je tretjepostavljeni.

Zavarovalnica Sava Slovenia open 2019 je prvi challenger pri nas po novih pravilih, kar pomeni, da je v glavnem žrebu 48 igralcev, vseh 16 nosilcev pa je v uvodnem kolu prostih. Štartalo je kar sedem Slovencev, štirje so dobili posebno povabilo, Tomas Lipovšek Puches je v kvalifikacijah ugnal Filipa Jeffa Planinška (6:3, 6:1), neposredno pa sta si seveda mesto zagotovila Aljaž Bedene in Blaž Rola, ki sta prvi in tretji nosilec.



»Vesel in ponosen sem, da je kar sedem Slovencev v glavnem žrebu, prav tako me veseli, da se vračajo nekateri nekdanji zmagovalci, saj to priča o tem, da je turnir dobro organiziran. Prepričan sem, da bo to eden uspešnejših turnirjev, in verjamem, da bo v finalu igral naš igralec. Upam, da bo tudi dvignil lovoriko,« pravi direktor turnirja Aljaž Kos, potem ko bosta letos spet zaigrala najvišje uvrščena slovenska igralca na svetovni lestvici.

Lani je namreč turnir minil brez naših najboljših, letos se Bedene vrača prvič po letu 2013, Rola pa bo nastopil skupno tretjič (še 2013 in 2016). Lani je sicer bil na seznamu nastopajočih vse do zadnjega, zaradi zdravstvenih težav je moral turnir odpovedati tik pred zdajci. »Lani sem pristal v bolnišnici zaradi hiperkalcinacije, s katero sem imel pred tem nazadnje težave, ko sem bil star 17, 18 let. Zato sem zdaj najbolj vesel, da sem zdrav, da se počutim dobro in lahko igram,« se je spomnil neljubega dogodka Rola, ki se sicer kar boji peklenskih razmer v Portorožu, saj je te dni na Obali kot v kotlu. Prednost domačega terena je tu dobrodošla, saj bodo lahko slovenski igralci nekoliko vplivali na to, kdaj bodo igrali.
 

Slovenski polfinale?


Rola bo dvoboj 2. kola odigral v sredo, v zadnjem času se na igrišču dobro počuti, igra je spet boljša, če ni bil maja več niti med najboljšimi 250 igralci sveta, je ta čas na 141. mestu, medtem ko je bila njegova najboljša uvrstitev 78. mesto. Status tretjega nosilca in zadnji rezultati povedo, da bo med glavnimi favoriti, po idealnem scenariju bi se v sobotnem polfinalu pomeril z Bedenetom. »Domača zmaga bi bila super, tako za enega od nas kot za prireditelje in slovenski tenis na splošno. Ničesar ne morem obljubiti, le to, da se bom maksimalno potrudil, skozi teden pa bomo videli, kaj bo to prineslo,« razmišlja Rola, ki je letos z izjemo velikih slamov igral le na challengerjih.

Blaž Rola se v zadnjem času na igrišču dobro počuti. FOTO: Grega Valančič/Sportida
Blaž Rola se v zadnjem času na igrišču dobro počuti. FOTO: Grega Valančič/Sportida


Povsem drugače velja za Bedeneta, saj bo prvič v sezoni igral na tej ravni, glede na to, da je zadnje štiri challengerje, na katerih je nastopil, osvojil, pa je njegov doseg zelo jasen.V Portorož je sicer prišel z dopusta in brez trenerja Gorazda Gavrilova, s katerim sta se razšla po turnirju v Umagu. Dva tedna je bil povsem brez tenisa, zdaj je nared za nove izzive. Osvojitev turnirja ni edina njegova želja, rad bi namreč tudi izboljšal igro na trdi podlagi, na kateri letos še ni dobil dvoboja. »Rad bi spremenil nekatere stvari, ki niso delovale na trdih igriščih. Želim si bolje gibati, vztrajati na agresivni igri …« pravi Bedene, za katerega bo portoroški turnir tudi del priprav na OP ZDA, ki se začne čez dva tedna. Uvodni dvoboj na Obali ga čaka jutri ob 19. uri.

Aljaž Bedene bi rad izboljšal igro na trdi podlagi, na kateri letos še ni dobil dvoboja. FOTO: Grega Valančič/Sportida
Aljaž Bedene bi rad izboljšal igro na trdi podlagi, na kateri letos še ni dobil dvoboja. FOTO: Grega Valančič/Sportida


V Portorožu bi bila zbrana celotna slovenska zasedba, če ne bi manjkal Blaž Kavčič. Ta čas ni poškodovan, zanimivo, da se je odločil za nastop na challengerju v Cordenonsu … »Z Blažem sem se pogovarjal, imel je določena pričakovanja, na katera nismo mogli pristati in tako ni bil pripravljen nastopiti. Nismo našli skupnega jezika,« je pojasnil direktor teniške zveze Gregor Krušič, ki o Kavčičevih pričakovanjih ni želel razpredati, a je bolj ali manj jasno, da se je zataknilo pri denarju.
Turnir ima letos nagradni sklad 46.600 evrov, za razliko od zadnjih let pa bo finale tokrat v nedeljo, in sicer ob 20. uri.

Blažž Kavčič se je namesto za Portorož odločil za turnir v Cordenonsu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Blažž Kavčič se je namesto za Portorož odločil za turnir v Cordenonsu. FOTO: Blaž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine