Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Osmina finala lige prvakov tokrat ne več želja, ampak že skoraj obveza

Celje Pivovarna Laško je v Centru varne vožnje predstavilo spremenjeno, a zelo ambiciozno zasedbo. Trener Branko Tamše lahko računa na tri odlične organizatorje igre. Hitrost je lahko tako na cesti kot na igrišču dvorezen meč.
Najbolj izkušeni pri pivovarjih, krožni napadalec Igor Anić, je takole okrog sebe zbral tovariše in stisnil selfija za srečo. FOTO: Tomi Lombar
Najbolj izkušeni pri pivovarjih, krožni napadalec Igor Anić, je takole okrog sebe zbral tovariše in stisnil selfija za srečo. FOTO: Tomi Lombar
10. 9. 2020 | 10:00
6:11
Igra rokometašev Celja Pivovarne Laško pod trenerjem Brankom Tamšetom temelji na hitrosti. Toda igralci so se med predstavitvijo ekipe in ciljev v novi sezoni lahko prepričali, da je hitro lahko hitro prehitro, ko so se s službenimi audiji vozili v Centru varne vožnje Vransko. To jim je lahko v poduk, da je tudi na parketu včasih vendarle bolje ustaviti konje in se varno pripeljati do zmage.

Gala predstavitev, ki se je ne bi sramovali tudi v največjih evropskih klubih, je imela družbeno-odgovorno noto, na katero želijo v prihodnje še pogosteje igrati državni prvaki, kot sta povedala novi direktor kluba Rok Plankelj in podpredsednik upravnega odbora Sebastjan Gergeta.


 

Le Makuc še brez vozniške


Varnost v prometu je tik pred začetkom šolskega leta še kako aktualna, celjski rokometaši pa želijo biti zgled z odgovornim obnašanjem na cestah. No, z izjemo sila obetavnega Domna Makuca, ki je pred kratkim vstopil v polnoletnost in še nima vozniškega izpita. Makuc, zlati slovenski mladinec, je eden od treh organizatorjev igre in bo skupaj z Jako Malusom in novincem Rokom Ovničkom sedel za volanom celjskega napada. Tamše bo torej imel sladke skrbi pri izbiri dirigentov ...

"Naša želja je igrati hiter rokomet, lep za gledalce, toda ne za vsako ceno. Seveda je smiselno, da v določenih trenutkih odigraš tudi šah partijo, ampak proti najboljšim ekipam s takšnim načinom ne bi prišli prav daleč. Hitrost bo tudi naprej naša glavna odlika," od svoje filozofije ne odstopa Tamše, pred katerega je vodstvo postavilo znane cilje: osvojitev vseh treh domačih lovorik, začenši s superpokalno prihodnjo sredo v Novem mestu, ter uvrstitev v osmino finala lige prvakov, na katero Celjani čakajo že štiri leta.
 

Vloge določa trening


Trio spretnih srednjih zunanjih igralcev obeta uspešno sezono. Vsi so štartali z ničle, vloge A, B in C niso razdeljene vnaprej. "Pri meni vloge razporeja trening, iz dneva v dan. Lahko se tudi zgodi, da bo vsako tekmo začel drug. Imamo srečo, ker so pri nas trije zelo hitri igralci, pa ne samo v nogah, ampak tudi v glavi. Morda jim še manjka nekaj izkušenj, ampak upam, da bodo znali to nadomestiti z drugimi vrlinami, predvsem pa si želim, da bi jim soigralci znali slediti," se Tamše dobro zaveda, da je učinkovitost napada najbolj odvisna od organizatorjev igre, ki kličejo akcije in tako udejanjajo njegove zamisli.

Igralska zasedba Celja Pivovarne Laško je precej spremenjena. FOTO: Tomi Lombar
Igralska zasedba Celja Pivovarne Laško je precej spremenjena. FOTO: Tomi Lombar

 

Pet novincev


Celjska ekipa je doživela kar nekaj sprememb. Poleg omenjenega Ovnička je iz Gorenja prišel tudi vratar Klemen Ferlin, novinci so še krožni napadalec Kristjan Horžen, hrvaški levi zunanji igralec Josip Šarac in njegov bolj izkušeni srbski kolega Draško Nenadić. Samo slednji je že občutil tako visoko raven profesionalizma. Da je raven v Celju precej višja in so s tem povezana tudi pričakovanja, so se lahko prepričali na včerajšnji prireditvi, na kateri so se igralci po svojih igralnih mestih z avtomobili razporedili po travniku, na katerem je bil postavljen rokometni gol in z apnom zarisane črte rokometnega igrišča.

Vsi po vrsti so imeli sprva velike oči in odprta usta. Je zanje koristno, da so še pred štartom del takšnega spektakla, ali jim lahko to le še poveča pritisk? "To je odvisno predvsem od posameznika. Res je bilo vse organizirano na vrhunski ravni. To je bila najlepša novinarska konferenca pred začetkom sezone, kar sem jih videl, upam, da bo še kaj takšnih. Glede igralcev pa takole, prav je, da jih zagrabi trema, saj jo bo treba čim hitreje preboleti. Naj se vidi, kdo je iz pravega testa in kos izzivom," je razmišljal Tamše, ki se je tudi sam preizkusil na testu varne vožnje in bo odslej še bolj pozoren, ko se bo vozil iz domačega Gorenja v dvorano Zlatorogi in nazaj.
 

Marguč: Prava je nadzorovana hitrost


Da je iz pravega testa, je že dokazal Gal Marguč, ki ima kljub zgolj 21 letom že obilo izkušenj iz lige prvakov in si počasi obeta nov klic selektorja Veselina Vujovića. Tudi mlajši brat reprezentanta Gašperja Marguča iz Veszprema, s katerim se bo Celje danes na Madžarskem pomerilo na generalki, se strinja, da je hitrost koristna, a le, če je nadzorovana. Tako na cesti kot na igrišču ...

Celjani si obetajo nastop v osmini finala lige prvakov. FOTO: Tomi Lombar
Celjani si obetajo nastop v osmini finala lige prvakov. FOTO: Tomi Lombar


"Včasih je bolje hiteti počasi, odigrati bolj pametno, 'bezljanje' nas je stalo kar nekaj točk v ligi prvakov. Na srečo imamo tri zelo kakovostne srednje zunanje igralce, ki bodo znali stopiti na žogo in povleči prave poteze," možganom na igrišču zaupa desnokrilni igralec Marguč, eden boljših strelcev v pripravljalnem obdobju, v katerem so Celjani osvojili močna turnirja v Strugi in Kanjiži.

Če se zdijo tri domače lovorike skoraj zajamčene, pa bi bil nov neuspeh v ligi prvakov še bolj boleč kot v prejšnjih letih. "Vsako leto si želimo narediti korak dlje, da nam končno uspe priti v izločilne boje. Tokrat se nismo znašli v skupini smrti (tekmeci bodo Paris SG, Flensburg, Nantes, Pick Szeged, Skjern, Zagreb in Motor Zaporožje, op. p.) in verjamem, da bomo zbrali dovolj točl za napredovanje. Čas bi že bil," optimistično v sezono 2018/19 zre levoroki Marguč.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine