Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Lekićeva & Co. pravšnje tekmice za Slovenke

Reprezentantke Uroša Bregarja so začele graditi formo za evropsko prvenstvo v Franciji. V Kočevju in Celju tekmi s Srbijo. V soboto bo tekma legend, priznanja bo prejelo skoraj sto bivših reprezentantk.
Nina Zulić je ena vodilnih igralk novega rodu slovenskih rokometašic. FOTO: Uroš Hočevar
Nina Zulić je ena vodilnih igralk novega rodu slovenskih rokometašic. FOTO: Uroš Hočevar
25. 9. 2018 | 06:00
7:32
Še dobra dva meseca ločita slovensko žensko rokometno reprezentanco od nastopa na evropskem prvenstvu v Franciji. V Nancyju bo prva tekmica Črna gora in tudi zato si je selektor Uroš Bregar izbral "sorodno" Srbijo za "sparing partnerico" v akciji, ki so jo dekleta začela včeraj v Stožicah.

Slovenke se bodo s Srbkinjami, ki so bile boljše na lanskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji in za katere bo igrala tudi prva zvezdnica Andrea Lekić, nekdanja članica Krima Mercatorja, jutri pomerile v Kočevju (18), v soboto pa v celjski dvorani Golovec (19).


 

Frešerjeva sestavlja ekipi za tekmo legend


V Celju bo dogodek zaznamovalo tudi slovo od legend, 33 igralk, ki so od prve uradne tekme Slovenije 8. marca 1992 v Đurđevcu proti Hrvaški, zastopale samostojno Slovenijo, se bo ob 17. uri merilo na tekmi 2 x 15 minut. Ekipi, zamisel je razdelitev med starejše in mlajše rokometne upokojenke, bo sestavila vodja reprezentance Anja Frešer.

Ana Gros želi nastopiti na domačem evropskem prvenstvu leta 2022. FOTO: AP
Ana Gros želi nastopiti na domačem evropskem prvenstvu leta 2022. FOTO: AP


"Težava je, ker je starejših, tj. letnice 1980 in mlajše, veliko več od mlajših, zato bom morala malo premešati zasedbi," ima kar precejšnje dileme trikratna zmagovalka lige prvakov (dvakrat Krim, Slagelse), ki namerava sama odigrati le nekaj minut: "Bojim se poškodbe, ker me igra rada ponese, telo pa temu težko sledi," se je pošalila 44-letna Frešerjeva, ki je reprezentančno kariero sklenila po EP 2006 na Švedskem, klubsko pa leta 2011 v Turčiji.
 

Stefanišinova izbrala Kočevje


Rekorderka po številu nastopov za Slovenijo, vratarka Sergeja Stefanišin, se je odločila, da se bo poslovila v domačem Kočevju, v Celju bodo priznanja tik pred tekmo prejele lokalne junakinje iz obsoječega rodu Nina Jeriček, Maja Šon, Miša Marinček  in Neli Irman, med tekmo legend pa skupaj skoraj sto bivših reprezentantk, kar bo precejšen logistični zalogaj, podoben, kot je bil oktobra lani ob slovesu rokometašev v Stožicah.

Tjaša Stanko je najbolj perspektivna slovenska rokometašica. FOTO: Blaž Samec
Tjaša Stanko je najbolj perspektivna slovenska rokometašica. FOTO: Blaž Samec


Seveda bosta osrednja dogodka tekmi Slovenk proti Srbkinjam, selektor Bregar je v Ljubljani včeraj zbral 20 igralk (odpadla je poškodovana Nataša Ljepoja, novinka je Taja Čajko iz Ajdovščine) na čelu z najboljšo Ano Gros, ki je prestopila iz Metza v Brest. Euro v Franciji bo zanjo še posebej mikaven. Slovenke bodo po EP 2016 (premagale so domačo Švedsko) in SP 2017 (premagale so kasnejše prvakinje iz Francije) še tretjič zapored nastopile na velikem tekmovanju, toda pomlajena zasedba bo v družbi Francije, Srbije in Rusije težko napredovala iz skupine.
 

Cilj domače EP 2022


Ji bodo pa nove izkušnje prišle zelo prav, glavni cilj tega rodu je kajpak pustiti močnejši pečat na domačem EP leta 2022. Takrat bodo mnoge igralke, kot sta Nina Zulić in Tjaša Stanko že v najboljših rokometnih letih, Grosova, Tamara Mavsar, Alja Koren in Polona Barič pa tudi še dovolj mlade za odmeven rezultat. Škoda, ker je Barbara Lazović tako na skrivaj končala reprezentančno pot, morda pa bo med slovenskimi adutinjami takrat tudi naturalizirana Elizabeth Omoregie, če bo le našla skupen jezik z RZS, ki ohranja z njo stike, odkar je poleti zapustila Krim in odšla v CSM Bukarešto.

Selektor Uroš Bregar je Slovenke popeljal na tri zaporedna velika tekmovanja. FOTO: AFP
Selektor Uroš Bregar je Slovenke popeljal na tri zaporedna velika tekmovanja. FOTO: AFP


Bregarju kar paše ta jesenski cikel, v katerem ne bo rezultatskega pritiska. Od junija, ko so si Slovenke z remijem na Češkem priigrale EP, je minilo kar nekaj časa in veljalo bi osvežiti spomin na uigrane akcije. "Fino je, ker nam ne bo treba nikamor potovati, lahko bomo veliko trenirali in tudi odigrali dve tekmi proti močni Srbiji. Ob tem se bomo dostojno poslovili od mnogih igralk," je same dobre stvari naštel Bregar, ki je prekinil dnevno klubsko rutino s Krimom Mercatorjem, pred katerim je nova sezona v ligi prvakov.
 

Angolkam mila kazen


Zdaj je dokončno jasno, da na Krimu ne bo dveh angolskih reprezentantk, ostajata v domovini, IHF jim je naložil zgolj enomesečni suspenz in 5000 evrov kazni. Utegne pa Ljubljančanke okrepiti levoroka Francozinja, ki se vrača po rojstvu otroka, je namignil Bregar, ki imena temnopolte desne zunanje igralke ni hotel izdati, dokler stvar ne bo "ad acta".

V Celju bodo priznanja prejele mnoge bivše reprezentantke, tudi Tanja Oder (levo), Špela Cerar in Anja Frešer. FOTO: Igor Zaplatil
V Celju bodo priznanja prejele mnoge bivše reprezentantke, tudi Tanja Oder (levo), Špela Cerar in Anja Frešer. FOTO: Igor Zaplatil


V reprezentanci je načrt ponoviti kombinatoriko v napadu ter izpiliti obrambi 6-0 in zlasti bolj agresivno 5-1 za evropsko prvenstvo. "Moja glavna želja pa je, da ostanemo zdravi in da se ne zgodi kakšna poškodba," je na les potrkal Bregar, ki si ne dela utvar, da bi lahko Slovenija v super težki skupini uprizorila čudež. 

"Imamo zelo perspektivno Črno goro, svetovnega prvaka Francijo in olimpijskega prvaka Rusijo. Realen doseg Slovenije so mesta med 12 in 20. Pomembno je, da se uvrščamo na velika tekmovanja, zdaj nam je uspel ta trojček, na katerega sem zelo ponosen. Novih igralk ni v izobilju, te mlajše so že postale nosilke igre. Poskusili bomo koga presenetiti, moja naloga je, da se kar najbolje pripravimo. Baza igralk je majhna, v nekem momentu nam bodo gotovo pošle moči, zato pa moramo še bolje trenirati, da bomo zmanjšali ta deficit," na realnih tleh ostaja Bregar, ki gradi reprezentanco za EP 2022, ki bo tudi v Celju in Stožicah.
 

Bo RZS prepričala Omoregijevo?


"Z Ano Gros sem govoril in rekla je, da bo vzrajala to takrat, če bo le zdrava. Upam, da bomo dobili še kakšno igralko in se pokazali v dobri luči," je dejal Bregar, ki se z Elizabeth Omoregie sliši po telefonu. "Saj veste, kako je to, ko pride mlada in naivna igralka v velik klub, začnejo se dogajati stvari, kar naenkrat nastanejo neke čeri. Zdaj se mora pogovoriti z RZS, upam, da bo zastopala slovenske barve."

Omoregijeva bo sicer pravico do igranja za Slovenijo imela junija prihodnje leto, ko bodo minila tri leta od njenega zadnjega nastopa za Bolgarijo.

Ali bo Elizabeth Omoregie igrala za Slovenijo ali ne, še ni znano. FOTO: Mavric Pivk
Ali bo Elizabeth Omoregie igrala za Slovenijo ali ne, še ni znano. FOTO: Mavric Pivk


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine