Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Krim Mercator ujet v angolski zanki, evropski cilji ogroženi

Izkazalo se je, da sta imeli Afričanki veljavni pogodbi z domačim klubom. Zadeva je zdaj v rokah IHF. Krim išče druge okrepitve, sicer pa bo dal več priložnosti mladim domačim igralkam.
Sara Ristovska je makedonska okrepitev Krima Mercatorja na desnem krilu. Foto RK Krim
Sara Ristovska je makedonska okrepitev Krima Mercatorja na desnem krilu. Foto RK Krim
11. 9. 2018 | 08:00
6:53
Kar se je še pred nekaj tedni, ko je Krim Mercator predstavil novo ekipo in njene cilje, zdela nevšečnost z manjšim zapletom, dobiva iz dneva v dan širše razsežnosti. Angolskih reprezentantk, s katerima so slovenski prvaki že pomladi podpisali pogodbi in naj bi bili pomembni okrepitvi na zunanjih položajih, še vedno ni na spregled. Kot kaže, ju tudi ne bo, liga prvakinj pa je že skoraj pred vrati ...

"Nič novega, zadevo smo predali IHF, čakamo na obravnavo in odgovor," je članica izvršnega odbora kluba Deja Ivanović sporočila pred superpokalno tekmo, ki so jo krimovke v soboto v Velenju proti Zagorju dobile kar z 51:11. Tudi začetek novega tedna ni prinesel odgovora, kaj je z Magdo Cazanga (27 let, leva zunanja) in Danilo Carlos (28, desna zunanja, ki naj bi rešili Krimove kronične zadrege pri strelih od daleč.

V Zürichu dve pogodbi


"Kaj naj vam rečem, groza. Zdaj se je končno izkazalo, v čem je problem in zakaj nam niso izdali certifikata. Igralki imata namreč veljavni pogodbi z matičnim klubom (Petro Atletico de Luanda, op. p.), za kar očitno nista vedeli oziroma sta bili zavedeni. Njun zastopnik, Srb Dalibor Brajdić, tega ni vedel, kar je njegova napaka, prodajal nam ju je kot prosti igralki. Aprila sta prišli k nam, preizkusili smo ju, opravili zdravniški pregled, podpisali pogodbi in jima rekli nasvidenje do začetka priprav (25. julija). Ko ju ni bilo, smo poklicali angolski klub in so nam pojasnili, da ne moreta priti, ker še imajo domačo ligo. Rekli smo, da bomo počakali. Potem se je oglasila še angolska rokometna zveza, češ da morata še z reprezentanco na turnir na Dansko. Tudi to smo razumeli. Z igralkama smo bili ves čas v stiku in sta zagotavljali, da komaj čakata, da prideta k nam. A ker ju ni bilo, smo najprej stopili v stik s predsednikom zveze. Z njim se je še dalo komunicirati, s predsednikom kluba nikakor, bil je povsem neodziven, saj je vedel, da ima klub z njima pogodbo. Mi smo to spoznali šele, ko smo sprožili postopek pri IHF, saj sta tja prišli obe pogodbi," je kronologijo dogodkov pojasnila Ivanovićeva.

Krim Mercator je petič zapored osvojil slovenski superpokal. Foto RK Krim
Krim Mercator je petič zapored osvojil slovenski superpokal. Foto RK Krim


Domneva, da bosta nič krivi angolski igralki suspendirani: "Mi smo bili pripravljeni na kompromis, saj je škoda za oba kluba, še bolj pa za igralki, saj jima grozi, da ne bosta smeli igrati niti za klub niti za reprezentanco. Toda angolska stran je vztrajala pri svojem in zdaj čakamo odločitev iz Züricha."
 

Kakovostnih igralk na trgu ni


Kaj bo storil Krim, če bo ostal brez načrtovanih okrepitev? "Iščemo, kar je še na razpolago na trgu igralk, toda v začetku septembra je to skoraj misija nemogoče. Rešujemo, kar se da, če nam ne bo uspelo dobiti dovolj kakovostnih zamenjav, bomo pač dali priložnost mladim igralkam, ki smo jih priključili članski ekipi. Te si bodo nabirale izkušnje, mi bomo ob tem nekaj privarčevali in v prihodnji sezoni štartali na kakšne večje okrepitve," je povedala Ivanovićeva, ki še ni obupala nad angolsko zgodbo: "Čakamo odločitev IHF, morda pa odloči v našo korist."



Uroš Bregar je preveč kakovosten trener, da bi si metal pesek v oči in se naslajal nad zmago s 40 goli razlike proti Zagorju. Superpokalna tekma je več povedala o Zagorju brez trenerja Bojana Voglarja kot o moči Krima. Brez Angolk bo zunanja vrsta še tanjša kot v prejšnji sezoni, ko je bila še zraven Elizabeth Omoregie, ki jo je razočarana zaradi zamujanja plač popihala v CSM Bukarešto, že prej sta odšli Jelena Despotović in Maria Adler, ki nista upravičili pričakovanj stroke.

Tjaša Stanko (levo) je prejela nagrado za najboljšo igralko v Sloveniji v prejšnji sezoni, najboljša vratarka je bila Miša Marinček (desno). Foto RK Krim
Tjaša Stanko (levo) je prejela nagrado za najboljšo igralko v Sloveniji v prejšnji sezoni, najboljša vratarka je bila Miša Marinček (desno). Foto RK Krim

 

Korist vsaj za reprezentanco


Krim je poleti pripeljal hrvaško in makedonsko reprezentantko, Doro Krsnik in Saro Ristovsko, iz Zagorja je prišla Nataša Ljepoja, iz Krke vratarka Maja Vojnović. Prvi ekipi so priključil obetavni Nino Žabjek in Hano Vučko. Ekipa je najbolj podhranjena na desnem zunanjem položaju, kjer je levoroka igralka samo Alja Koren. S takšnim kadrom bo Krim težko konkurenčen v ligi prvakinj, česar se Bregar zaveda.

"Škoda, da se je tako zapletlo z Angolkama. Naše mlade igralke sicer lepo napredujejo, vendar za takšne cilje, kot jih imamo, jim manjka izkušenj. Nekaj potencialnih okrepitev imam v mislih, ampak to ni raven, kot si jo želimo. Vse dobre igralke imajo močne pogodbe, noben klub ni razpadel, nobena igralka se ni skregala, težko je najti kaj zanimivega," sladkih skrbi, kot si jih je obetal pred mesecem, ne bo imel Bregar, ki vseeno ne bo delal popolnega "rebalansa" ciljev, se zaveda, da bo želeni preboj v četrtfinale lige prvakinj težko dosegljiv.

"Še vedno verjamem, da se nam lahko uspe uvrstiti iz skupine, čeprav ne bo lahko. V drugem delu pa si težko obetamo napredovanje. Krim pač ne more reči, da bo vsako sezono med najboljših 12. V vsakem slabem pa je tudi nekaj dobrega, ker bodo večjo vlogo imele Slovenke, bo to dobro za reprezentanco, kar se je v preteklosti že izkazalo," si koristne stranske učinke obeta Bregar, ki bo v vlogi selektorja Slovenke vodil na decembrskem EP v Franciji.

Grkinja Lamprini Tskalalou bo imela pomembno vlogo v zunanji vrsti Krima. Foto RK Krim
Grkinja Lamprini Tskalalou bo imela pomembno vlogo v zunanji vrsti Krima. Foto RK Krim

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine