Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Zeleno luč je prižgala žena, ostalo je bila zgolj formalnost

Novi selektor Ljubomir Vranješ je danes opravil prvi trening z rokometnimi reprezentanti. Šestnajsterica izbrancev za Švedsko bo znana že v nedeljo.
Ljubomir Vranješ je na novinarsko konferenco prišel v spremstvu predsednika RZS Franja Bobinca. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubomir Vranješ je na novinarsko konferenco prišel v spremstvu predsednika RZS Franja Bobinca. FOTO: Uroš Hočevar
27. 12. 2019 | 19:50
27. 12. 2019 | 20:34
5:19
Pa smo ga dočakali. Ljubomir Vranješ je danes pripotoval iz Göteborga v tradicionalni tabor slovenske rokometne reprezentance v Zrečah in popoldne opravil prvi trening v sklopu priprav na evropsko prvenstvo. Prvi vtis je bil pri Švedu več kot spodbuden.

»Končno sem tu, pred nami je veliko dela, časa pa malo, Moja želja je velika, ampak še bolj pomembno je, da jo imajo tudi igralci, od katerih je največ odvisno. V prvih stikih z njimi sem opazil, da smo na isti ladji, da ne bo eden veslal levo, drugi desno in tretji naravnost, ampak da bomo šli vsi v isto smer,« je v srbščini spregovoril Vranješ, ki je sicer bolj vešč angleščine, mešanica teh dveh jezikov pa bo način sporazumevanja med njim in reprezentanti. »Kdo ve, v katerem jeziku bom govoril, ko bom jezen, ampak upam, da se to ne bo zgodilo.«




Kdo bo kapetan, še ni znano, kandidata sta Jure Dolenec in Vid Kavtičnik. »O tem se bom pogovoril z Urošem Zormanom in skupaj bova sprejela odločitev,« je Vranješ takoj pokazal, da bo poslušal tudi mnenje drugih, kar je mogoče manjkalo pri predhodniku Veselinu Vujoviću.

Ljubomir Vranješ je na novinarsko konferenco prišel v spremstvu predsednika RZS Franja Bobinca. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubomir Vranješ je na novinarsko konferenco prišel v spremstvu predsednika RZS Franja Bobinca. FOTO: Uroš Hočevar


Slovenci bodo imeli na EP močno reprezentanco, resnih poškodb ni, še najbolj se bo poznala odsotnost Mateja Gabra. Prvi trening v celjski dvorani Zlatorog je v četrtek vodil pomočnik Zorman. Zbralo se je 18 igralcev, ki so potem odšli v Zreče, kjer bodo ostali do 8. januarja, ko bodo odpotovali v Göteborg.
 

Šesterica pride 2. januarja


Najkasneje, 2. januarja, se bo pridružila četverica iz nemške bundeslige, ki jo jutri čaka zadnje letošnje kolo, to so Urban Lesjak in Nejc Cehte iz Hannovra, Miha Zarabec iz Kiela in Urh Kastelic iz Göppingena. Tudi Simon Razgor in Dean Bombač bosta v dogovoru z zvezo prišla šele dan po silvestrovem, ko se bo začel drugi del priprav.

Takrat bo že znano, katerih 16 igralcev bo Vranješ odpeljal na euro v treh deželah. Odločitev naj bi namreč sprejel že v nedeljo zvečer, torej še pred obema pripravljalnima tekmama. V petek bo Slovenija v Slovenj Gradcu gostila Severno Makedonijo in v soboto v Trbovljah Črno goro. Čeprav pred določitvijo 16 izbrancev na delu ne bo videl Bombača, je Vranješ že potrdil, da bo član Szegeda med potniki na Švedsko, pa tudi Blaž Janc, ki je imel težave s poškodbo, vendar ni nič hujšega, kar bi bodočega člana Barcelone oddaljilo od EP.

Enajsti slovenski selektor ne bo zganjal revolucije, bo pa dal svoj pečat slovenski igri. »Nekatere stvari bom spremenil, vendar ne bo nič takšnega, s čemer bi imeli igralci takšnega kova težave,« Vranješ zaupa v sposobnost prilagajanja pri svojih rokometaših, ki povečini prihajajo iz močnih evropskih klubov.



Na pripravah jih bo imel skupaj kar 24, kar je rekordno število. »Da smo že začeli z rekordom, je spodbudna stvar. Želel sem spoznati nekatere mlajše igralce, ki predstavljajo slovensko prihodnost. Nikomur pa ne bom dajal lažnega upanja, takoj bom jasno razdelil naloge in povedal, na koga računam na tej akciji. Z 2. januarjem se želim osredotočiti zgolj na 16 igralcev. Ostale ekipe jih imajo že nekaj časa.«

Ljubomir Vranješ je optimist ob začetku priprav na EP. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubomir Vranješ je optimist ob začetku priprav na EP. FOTO: Uroš Hočevar

 

Ekipa mu je pisana na kožo


Vranješ verjetno še nikdar ni odgovoril na toliko vprašanj v pol ure in sogovorniki so se lahko prepričali, da je vešč dialoga, spoštljiv in konkreten. Pa tudi duhovit, kar je pokazal, ko je razložil, kako je padla odločitev, da prevzame Slovenijo.

»Najprej sem seveda vprašal ženo, nikakor si nisem želel, da bi mi zaklenila vrata, če bi šel brez njenega dovoljenja. Ko sem doma dobil zeleno luč, je bila samo še formalnost. Vsak trener si lahko šteje v čast, ko mu je zaupana skupina tako kakovostnih igralcev. Imam dober občutek, da se mi ta reprezentanca prilega skoraj kot rokavica,« je dejal Vranješ, ki je jasno odgovoril na vprašanje, ali ima Slovenija boljše igralce kot Madžarska, s katero je lani Slovence prikrajšal za nastop na SP: »Slovenija je boljša od Madžarske. O tem ni dvoma.«

Verjetno bo to morala dokazati tudi na igrišču, če se želi dokopati olimpijskih kvalifikacij. Te niso nujnost, velika želja pač. Prvi cilj je preboj v drugi del, ki bo v Malmöju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine