Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Adžić bi se rad rokoval tudi z Bregarjem in Bodnjevo

Danes začetek svetovnega prvenstva v Španiji, favoritinje Norvežanke in Francozinje, Slovenke želijo v drugi del, kjer jih čakajo Srbija in Rusija.
Dragan Adžić bo 17 potnic na SP določil jutri. F Matej FOTO: Matej Družnik
Dragan Adžić bo 17 potnic na SP določil jutri. F Matej FOTO: Matej Družnik
1. 12. 2021 | 10:44
1. 12. 2021 | 10:59
5:04

Na današnji prvi decembrski dan se bo v Španiji začelo 25. svetovno prvenstvo za rokometašice, na katerem bodo sedmič doslej in tretjič zapored nastopile Slovenke. Prva tekma jih čaka v petek proti Črni gori, danes ob 20.30 bosta mundial odprli gostiteljica Španija in Argentina.

Kot so sklenili na kongresu Mednarodne rokometne zveze (IHF), se bo letos SP razširilo s 24 na 32 reprezentanc. Te se bodo merile v osmih skupinah, po tri se bodo uvrstile v drugi del, kjer bodo nastale štiri skupine s po šestimi ekipami, nakar se bodo s četrtino finala začeli izločilni boji. Skupaj bo 108 tekem.

Ana Gros in Nina Zulić sta med ključnimi slovenskimi igralkami. FOTO: Jure Eržen
Ana Gros in Nina Zulić sta med ključnimi slovenskimi igralkami. FOTO: Jure Eržen

Naslov najboljših iz Japonske bodo branile Nizozemke, ki na stavnicah niso glavne favoritinje. To so namreč Norvežanke, lanske evropske prvakinje na Danskem, ki imajo osem evropskih naslovov, še trikrat (1999, 2011, 2015) so stopile na rokometni Mt. Blanc in dvakrat na Olimp (2008, 2012).

Njihove glavne tekmice naj bi bile olimpijske prvakinje iz Francije, ki so v finalu v Tokiu premagale Rusinje. Te je pred kratkim prevzela nekdanja zvezdnica Krima Mercatorja Ljudmila Bodnjeva, za katero bo to prvi trenerski izziv v karieri. Poznavalci Rusinjam, rekorderkam s štirimi naslovi svetovnih prvakinj (še trikrat je bila najboljša Sovjetska zveza) ne pripisujejo veliko možnosti za uspeh.

V vlogi selektorja bo še en znani obraz, Uroš Bregar, ki je letos prevzel Srbijo. Toda tudi on bo težko ustvaril odmeven rezultat, saj so reprezentanci v slovo pomahale mnoge izkušene igralke, tudi krimovke Andrea Lekić, Dragana Cvijić in Katarina Krpež Šlezak.

Uroš Bregar se je iz slovenske reprezentance preselil v srbsko. FOTO: Jure Eržen
Uroš Bregar se je iz slovenske reprezentance preselil v srbsko. FOTO: Jure Eržen

Prvenstvo bodo gostila štiri mesta, Torrevieja, Castellon, Lleida in Granollers, kjer bodo zaključni boji. Tam bodo vse tekme odigrale Slovenke. Najprej tri v skupini A, kjer so poleg Črnogork, rojakinj našega selektorja Dragana Adžića, še Francozinje in Angolke.

Bežen pogled razkrije, da bodo dekleta pot naprej iskala proti Črnogorkam in zlasti Angolkam. Francozinje, za katere igrata tudi krimovki Allison Pineau in Océane Sercien Ugolin, so bržčas premočne, čeprav se lahko Slovenke pohvalijo, da so jih premagale na SP 2017 v Nemčiji, kjer so kasneje Francozinje šle do konca.

Čez leto EP v Sloveniji

Če bi Slovenkam uspelo premagati vsaj eno reprezentanco in osvojiti tretje mesto, bi v Granollersu, katalonskem mestu 30 km severovzhodno od Barcelone, odigrale še tri tekme, bržčas proti Rusiji, Srbiji in Poljski, saj je Kamerun avtsajder skupine B. To pomeni, da bi »Adžo« ob igrišču stisnil roko staremu znancu »Bregiju« in »Ljudki«. Dodatne izkušnje bi bile zelo koristne za ekipo, ki želi svoj vrhunec doseči na domačem euru čez leto dni.

Slovenke so sicer najboljši rezultat na SP dosegle leta 2003 na Hrvaškem, ko so bile osme z Marto Bon. Z Bregarjem so bile leta 2017 štirinajste in leta 2019 devetnajste. V teh dneh so vadile skupaj s hrvaško reprezentanco, na Iberski polotok bodo odpotovale jutri zjutraj, tekma s Črno goro, ki je še niso premagale, bo v dvorani s 5200 sedeži v petek ob 20.45. Adžić naj bi seznam 17 potnic sporočil danes tik pred odhodom.

Ljudmila Bodnjeva bo vodila rusko reprezentanco. FOTO: Jure Eržen
Ljudmila Bodnjeva bo vodila rusko reprezentanco. FOTO: Jure Eržen

»Seveda bi rad vzel vse, kar premore slovenska reprezentanca, Toda izzivi so tu, če katere igralke ni, njeno mesto prevzame druga in lahko naredi preskok v karieri,« je za TV Slovenija povedal selektor Adžić, ki bo najbolj pogrešal poškodovano Barbaro Lazović.

»Skupina je težka, ampak vseeno verjamem, da smo se sposobne uvrstiti v naslednjo fazo, naredile bomo vse, da naše cilje tudi uresničimo, pa je v Laškem dodala Tjaša Stanko, ki je bila z osmimi goli najboljša strelka na zadnji pripravljalni tekmi proti Hrvaški.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine