Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Peking 2022

Ameriška zvezdnica zdaj polaga upe v kombinacijo in mešano tekmo

Mikaela Shiffrin še ni našla odgovora, zakaj ji na olimpijskih igrah na Kitajskem ne gre.
Mikaela Shiffrin išče izhod iz neprijetnega labirinta. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Mikaela Shiffrin išče izhod iz neprijetnega labirinta. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
STA, B. E.
15. 2. 2022 | 12:33
15. 2. 2022 | 12:35
2:59

Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin, ki je pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu napovedala rekordno bero kolajn, tudi po specialnem smuku ni bila najbolj zadovoljna s svojim nastopom. Bila je 18. (+2,49) kot druga najboljša Američanka za Keely Cashman (+2,26). Upe na odličje zdaj polaga v kombinacijo.

Šestindvajsetletnica je zimske olimpijske igre odprla z nepredstavljivo moro. Odstopila je v svojih paradnih disciplinah, na prvih progah veleslaloma in slaloma, kar se ji je pred Pekingom nazadnje primerilo pred enajstimi leti v svetovnem pokalu

Na OI brez jamstva

V superveleslalomu, v katerem je bila v tej sezoni celo dvakrat na stopničkah s tretjima mestoma v St. Moritzu, je olimpijsko tekmo končala na devetem mestu, v smuku, v katerem je nazadnje zmagala pred dvema letoma v svetovnem pokalu v Banskem, je bila daleč od najboljših. »Nauk številka ena, ki se ga veliko ljudi nauči na olimpijskih igrah, je, da ni nobenega jamstva za nič,« je dejala Shiffrinova.

Američanka ni dočakala svojega trenutka niti v smuku. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Američanka ni dočakala svojega trenutka niti v smuku. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Za zdaj še ni našla odgovora, zakaj ji na Kitajskem ne gre: »Vsak dan, ko grem na to progo, se počutim, kot da lahko dobro smučam. To mi daje možnost, da se umirim malo v glavi,« pravi Američanka o smuku na gori Xiaohaituo.

»Preizkušnji ne bi mogli biti bolj različni, ko se ukvarjaš z dvema različnima športoma v enem dnevu. To je največji izziv,« je o svojem zadnjem posamičnem startu na teh igrah v četrtkovi kombinaciji povedala Shiffrinova. Zadnja priložnost za kolajno bo v soboto v ekipnem paralelnem mešanem tekmovanju. »Resnično se veselim ekipnega tekmovanja.  To bo odličen zaključek te olimpijske izkušnje,« je dejala.

Maruša Ferk Saioni edina Slovenka

Pred štirimi leti v Pjongčangu je v alpski kombinaciji osvojila srebro, ko se je znašla v švicarskem objemu, Michelle Gisin je zmagala, Wendy Holdener pa je osvojila bron. V svetovnem pokalu je v alpski kombinaciji slavila enkrat, in sicer 26. februarja 2017 v Crans Montani, na tekmi, na kateri je bila tretja Slovenka Ilka Štuhec, ki bo kombinacijo izpustila. Edina Slovenka bo Maruša Ferk Saioni, ki je bila v tej disciplini deseta na OI 2014.

Alenka Dovžan je leta 1994 postala lastnica prve in za zdaj edine slovenske olimpijske kolajne v kombinaciji, brona. Podvig ji je uspel pri 18 letih v Lillehammerju, ko se je uvrstila za Švedinjo Pernillo Wiberg in Švicarko Vreni Schneider. Uspeh Dovžanove je s šestim mestom dopolnila Katja Koren.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine