Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Zbogom, Pariz 2024, pozdravljen Los Angeles; Bach: Senzacionalne igre

Na Stade de France so se končale OI, zastavo nosila Toni Vodišek in Pia Babnik. Za LA Tom Cruise, Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish in Snoop Dogg.
V Parizu je bila lepa sklepna slovesnost. FOTO: Pawel Kopczynski/Reuters
V Parizu je bila lepa sklepna slovesnost. FOTO: Pawel Kopczynski/Reuters
Š. R., STA
11. 8. 2024 | 23:54
12. 8. 2024 | 00:06
6:14

Olimpijski ogenj v Parizu je ugasnil, olimpijska zastava je odpotovala v Los Angeles. Začelo se je s spektakularno otvoritvijo v dežju na Seni, končalo s slovesnostjo na Stade de France. Olimpijske igre v Parizu so končane. Slovenija je osvojila tri kolajne, zlati sta bili športna plezalka Janja Garnbret in judoistka Andreja Leški, srebrni jadralec Toni Vodišek. Slednji je nosil slovensko zastavo, družbo mu je delala golfistka Pia Babnik, ki je zamenjala Garnbretovo. V ponedeljek ob 20. uri bo sprejem slovenskih olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Thomas Bach in Tony Estanguet sta bila govorca na sklepni slovesnosti. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Thomas Bach in Tony Estanguet sta bila govorca na sklepni slovesnosti. FOTO: Bertrand Guay/AFP

Govorca ob koncu iger 33. olimpijade moderne dobe sta bila predsednik organizacijskega komiteja Pariz 2024, nekdanji zlati olimpijec Tony Estanguet, in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, za katerega so bile to zadnje igre. Nemec se je zahvalil vsem in se poigral z besedno igro, da so bile to Seine-zacionalne igre, ker so se začele na reki Seni.

OKS je dopoldne na instagramu objavil video, v katerem se Garnbretova in Vodišek na šaljiv način pogovarjata o vihtenju zastave. »Ti si zastavonoša? Ne, jaz sem zastavonoša,« je Vodišek v smehu dejal Garnbretovi v videu OKS. Toda kasneje je prišlo do spremembe. OKS je pozno popoldne objavo izbrisal in objavil novico, da bosta zastavonoši Babnikova in Vodišek. Razlog za menjavo ni znan.

FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Mednarodni olimpijski komite je pred olimpijskimi igrami v Tokiu odločil, da mora vsaka država imeti dve zastavonoši, moškega in žensko, to pravilo pa je obveljalo tudi v Parizu. Na otvoritveni slovesnosti sta zastavo Slovenije nosila rokometašica Ana Gros in kanuist Benjamin Savšek.

Tom Cruise, Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish in Snoop Dogg

Na poletnih olimpijskih igrah v Parizu je vsaj eno medaljo osvojilo 84 držav, med njimi Slovenija tri. Četrtič zapored z največ kolajnami odhajajo domov ameriški športniki, na stopničkah so stali skupaj 126-krat. Kitajci so osvojili 89 medalj, Britanci 65, Francozi pa 64. Pred leti so se visoko uvrščali tudi Rusi, ki jih tokrat zaradi znanih razlogov (doping, vojna) ni bilo veliko. 

Tom Cruise je olimpijsko zastavo virtualno odnesel iz Pariza v Los Angeles. FOTO: Miguel Medina/AFP
Tom Cruise je olimpijsko zastavo virtualno odnesel iz Pariza v Los Angeles. FOTO: Miguel Medina/AFP

Naslednje olimpijske igre bodo leta 2028 v Los Angelesu, ki je igre pod petimi krogi gostil že leta 1984. Pred tem bodo leta 2026 zimske igre v Italiji (Milano, Cortina). Olimpijsko zastavo je pariška županja Anne Hidalgo izročila kolegici iz Los Angelesa Karen Bass. Ob začetku predstavitve Los Angelesa se je s strehe štadiona po vrvi spustil ameriški filmski zvezdnik Tom Cruise in se pozdravil s športniki ter se z zastavo odpeljal na motorju in potem virtualno prispel v Kalifornijo. Na plaži so zaigrali legendarni Red Hot Chili Peppers in Billie Eilish ter raper Snoop Dogg, ki je bil v Parizu obraz NBC. 

Olimpijski ogenj so upihnili Bach ter francoski olimpijski prvaki na čelu s prvim junakom, štirikratnim prvakom v plavanju Leonom Marchandom.

FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Slovenski olimpijci so se pomešani med preostale udeležence iger se v okviru triurne slovesnosti še zadnjič poslovili od navijačev. Olimpijske igre v Parizu so se začele 26. julija, Slovenijo je zastopalo 90 športnikov, kar je največ doslej. 

Prišli v dežju, odhajajo v soncu

Zaključne slovesnosti se je udeležilo manj športnikov kot pa otvoritvene pred dvema tednoma, saj so številni že odpotovali domov. To velja tudi za slovensko odpravo v Parizu, ki je v imenu vseh pred odhodom na stadion na družbenem omrežju Facebook zapisala: »Prišli smo v dežju, odhajamo v soncu. Srečni, ponosni in veseli.«

Po pandemijskih igrah v Tokiu, ki so bile namesto leta 2020 leto kasneje, so se v Parizu vrnili navijači, vse tekme so bile zelo dobro obiskane, cestno kolesarsko dirko naj bi si v živo ogledalo več kot pol milijona ljudi. 

Slovenija »velesila«

Slovenija je bila po številu prebivalcev med vsemi dobitnicami kolajn na dvanajstem mestu. Po statistiki zgolj osvojenih zlatih odličij pa je tako kot pred tremi leti zasedala četrto mesto. Najuspešnejša država po številu prebivalcev je Grenada.

Slovenija je osvojila eno odličje na 707.983 prebivalcev. Pred Slovenijo so še Nova Zelandija, Jamajka, Kapverdski otoki, Madžarska, Avstralija, Nizozemska, Moldavija in Hrvaška. Na lestvici zgolj osvojenih zlatih odličij glede na število prebivalcev pa je bila Slovenija četrta za Dominikansko republiko, Sveto Lucijo in Novo Zelandijo.

Srce v Slovenski hiši

Slovenska hiša v Parizu je bila srce Slovenije med olimpijskimi igrami. V prvi vrsti je bila namenjena druženju športnikov in športnih delavcev, navijačev, pa tudi posebnih gostov, sponzorjev, članov drugih komitejev in tudi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). S tega vidika je vsebinsko Slovenija tokrat zadela v polno. 

V Parizu se bodo 28. t. m. začele še paraolimpijske igre.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine