Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Poljaki razblinili sanje slovenskih odbojkarjev; Urnaut: Razočarani in ponosni

Slovenska odbojkarska reprezentanca je nastope na olimpijskem turnirju sklenila v četrtfinalu, Poljska je bila tokrat boljša s 3:1.
Le redke stvari so šle Slovencem po načrtu.Foto Annegret Hilse/Reuters
Le redke stvari so šle Slovencem po načrtu.Foto Annegret Hilse/Reuters
5. 8. 2024 | 05:00
5. 8. 2024 | 12:42
6:37

Konec je olimpijskih sanj slovenske odbojkarske reprezentance, Poljska je zasluženo slavila s 3:1 in napredovala v polfinale. Slovenci so se borili po najboljših močeh, a niso bili razpoloženi v napadu, Tonček Štern ni imel svojega dneva, preostale adute so ustavili izjemni poljski sprejemalci.

Varovanci Gheorgheja Cretuja so se že v prvem nizu znašli v zaostanku, a so se v končnici vrnili in kljub temu, da so niz izgubili, so odnesli nekaj optimizma v naslednjega. Tam so v napeti končnici tudi z nekaj sreče prišli do izenačenja na 1:1, nato pa se je igralo le še po poljskih notah.

Tudi z vstopom Roka Možiča v igro, zamenjal je Šterna, se ni veliko spremenilo, čeprav je Možič na korektorju odigral - korektno. Žal pa je bilo to premalo, da bi se lahko kosali s silovitimi servisi Wilfreda Leona in zabijanji Bartosza Kureka, ki skoči previsoko za slovenski blok. Medtem pa slovenski reprezentanti niso uspeli enakovredno odgovarjati z agresivnim servisom, s katerim bi Poljake oddaljili od mreže. 

Visoki in zelo razpoloženi Poljaki so bili pretrd oreh. Foto Miguel Medina/AFP
Visoki in zelo razpoloženi Poljaki so bili pretrd oreh. Foto Miguel Medina/AFP

Sredi četrtega niza je bilo jasno, da bo pot do uspeha tokrat prestrma, čeprav se Slovenci niso predali. Z igro na vse ali nič so še enkrat prišli zraven, a so imeli Poljaki dovolj mirne živce, da so tekmo pripeljali do konca. Ob že omenjenih Leonu in Kureku izpostavimo še Tomasza Fornala, ki je tudi najtežje slovenske servise sprejemal, kot bi čez mrežo leteli »balončki«. Izjemno. 

Slovenija si težko kaj očita, na igrišču so pustili vse, a to tokrat ni bilo dovolj. Že uvrstitev med najboljših osem na olimpijskih igrah pa nedvomno je velik uspeh.

1. niz

Prvi niz se ni začel po slovenskih željah, zaenkrat še ni stekla igra v napadu, na drugi strani mreže pa izjemni poljski sprejemalci že kažejo, zakaj sodijo med najboljše na svetu. Po točki, ki jo je rešil Tomasz Fornal, so se Poljaki odlepili, pri 3:7 je Gheorghe Cretu vzel minuto odmora.

Slovenci še naprej ne uspejo stopiti poljske prednosti, ki se giblje okrog treh točk. Z zabijanjem prek trojnega bloka je svojo moč pokazal Wilfredo Leon, v slovenski igri pa je zaenkrat preveč napak tudi na servisu. Poljska je bila pri 15:20 že blizu zmagi v prvem nizu, a so Slovenci nato našli prestavo več in se približali na 19:21, poljska klop je posredovala z minuto odmora. 

Navodila so dosegla želeni učinek, Poljaki so dobili naslednje tri točke, prvi set se je zaključil z izidom 25:20.

Tomasz Fornal je bil nerešljiva uganka za Slovence. Foto Miguel Medina/AFP
Tomasz Fornal je bil nerešljiva uganka za Slovence. Foto Miguel Medina/AFP

2. niz

Drugi niz se je za Slovence začel nekoliko bolje, hitro so prišli do minimalne prednosti, a Poljaki nikakor ne spustijo žoge na tla, zato slovenski odbojkarji za vsako točko precej garajo. Na drugi strani Poljaki izkoriščajo visoka Leona in Bartosza Kureka in napadajo tudi prek slovenskega bloka. Izid je izenačen, 7:7.

V nadaljevanju sta se moštvi izmenjavali v vodstvu, nato pa je Poljska povedla s 17:15 in se približala zmagi v drugem nizu, ki bi jih pripeljala zelo blizu uspehu in polfinalu. Cretu je posredoval z minuto odmora, poiskati mora razpoloženega igralca v napadu. Poljaki so v končnici povedli s 23:21 in zazvonil je alarm, po zaostanku z 0:2 v nizih se bo Slovenija težko vrnila v igro. Za eno točko je Cretu poskusil tudi z Rokom Možičem namesto Tončka Šterna, a je korektorja hitro vrnil v igro.

Jan Kozamernik se je izkazal, ko je klical dotik mreže Poljakov, nato je zaživel še slovenski blok, 23:23. Nato je Tine Urnaut z asom poskrbel za 25:24, slovensko zmago v drugem nizu pa je prinesel Klemen Čebulj. Zdaj bodo reprezentantje lažje zadihali, tekma se začenja znova.

{embed_foto}1766575{/embed_foto

3. niz

Slovenski nalet ni dolgo trajal, na začetku tretjega niza je bila Poljska občutno boljša, z asi in silovitimi udarci so rešetali sprejemalce in povedli z 8:3. Cretu je moral znova posredovati z odmorom. Odmor tokrat ni zalegel, Slovenci se sicer borijo, a so poljski napadalci premočni. 13:6. Prihod Možiča v igro je tokrat prinesel krajši pozitivni niz, a so se Poljaki nato znova oddaljili in držijo pet, šest točk naskoka. Glavna naloga selektorja do zaključka tretjega niza je, da poišče razigrano postavo, ki bo lahko parirala danes odličnim Poljakom. V zaključku (že izgubljenega) niza se je odprlo Možiču, ki je dvakrat z blokom sam ustavil Poljake. Bo to prebudilo Slovence? 25:19.

4. niz

Slovenija je začela bolje kot v prejšnjem nizu, a veselje ni trajalo dolgo, Poljaki enostavno igrajo predobro, Slovenci pa blestijo le v posameznih delih niza. Predvsem pri servisu je še veliko rezerv, a zaenkrat ohranjajo stik. Poljska je povedla z 8:7 in se nato odlepila na tri točke naskoka, spet je s servisi blestel Leon. Ko se je v igro vrnil Tonček, so naši reprezentanti zaigrali na vse ali nič in uspelo jim je izenačiti na 18:18. Poljaki postajajo nervozni, bo to dovolj, da izvlečejo četrti niz? Žal ni šlo, Poljska je bila tokrat enostavno boljša.

Drugi pari četrtfinala: Italija – Japonska (13.00), Francija – Nemčija (17.00), ZDA – Brazilija (21.00).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine