Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Slovenci kljub boju in srhljivki ostali brez rokometnega finala

Slovenski rokometaši so polfinalno tekmo proti Danski izgubili s 30:31, čeprav bi v drugem polčasu skoraj uprizorili zasuk.
Foto Thomas Coex Afp
Foto Thomas Coex Afp
9. 8. 2024 | 12:23
9. 8. 2024 | 23:47
8:50

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na olimpijskem turnirju z uvrstitvijo v polfinale pripravila veliko presenečenje, tam pa naletela na prve favorite turnirja in Danska je bila znova pretrd oreh. Skandinavski tekmeci so bili boljši z 31:30 in Slovenija se bo v nedeljo ob 9. uri zjutraj na tekmi za tretje mesto pomerila s Španijo.

Slovencem tokrat v napadu nič ni šlo od rok, na to so nakazovale številne zapravljene priložnosti v prvih minutah, prvi gol je po skoraj desetih minutah igre s sedmih metrov dosegel Aleks Vlah. V prvem polčasu so se Slovenci še uspeli kosati z Danci, predvsem po zaslugi razpoloženega Klemna Ferlina v vratih in dobre igre v obrambi.

Po 20 minutah igre je Danska ušla, prste vmes sta imela tudi češka sodnika in po zaostanku z 10:15 po polovici tekme je bilo težko verjeti v zasuk. Bližje od treh zadetkov tudi v drugem polčasu Slovenija ni prišla, znova so jih drago stale izgubljene žoge v napadu in ko so po 45 minutah prejeli že 26. gol, je bilo jasno, da se bodo v nedeljo merili za bron, ne za zlato. Nekajkrat se je Slovenija še poskušala vrniti v igro, a neuspešno, čeprav so se v zadnjih minutah nekajkrat približali le na dva zadetka zaostanka, v zadnji minuti celo na 30:31, a ni bilo dovolj. Danska bo v finalu igrala z Nemčijo, ki je po srhljivki ugnala Španijo s 25:24.

1. polčas

Na zelo akustičnem nogometnem štadionu v Lillu, predelanem v rokometno dvorano, ki sprejme skoraj 30.000 gledalcev, na tribunah prevladujejo danski navijači, a je videti tudi slovenske zastave. Slovenski rokometaši so slabo začeli v napadu, v prvih 5 minutah niso uspeli zadeti, a jih v igri drži razpoloženi Klemen Ferlin. Na drugi strani blesti tudi Nielsen, Slovenija ne more priti do zadetka, pri 0:3 je sedemmetrovko izsilil Aleks Vlah in jo tudi spremenil v prvi slovenski gol. Še naprej imajo Slovenci težave v napadu, a je na srečo v vratih razpoložen Ferlin. Slovenija igra odlično obrambo, tudi z blokom, na dobri polovici 1. polčasa je rezultat 5:6.

Slovenija je uspela z obrambo zdržati blizu Dancem le do 20 minute, nato se je prednost Skandinavcev povzpela na +4 in Uroš Zorman je moral klicati minuto odmora. Z nekaj menjavami so Slovenci v napadu zaigrali hitreje, a se Dancem niso uspeli približati, prejeli so tudi nekaj lahkih zadetkov in Danska ob polčasu vodi s 15:10.

2. polčas

Začetek drugega polčasa je bil veliko bolj živahen v napadu, a Sloveniji razlike ni uspelo zmanjšati. Slovenci so našli ravnotežje, a Danska ohranja prednost štirih zadetkov. Po dobrih osmih minutah igre v drugem delu je po golu Kristjana Horžena semafor kazal le še +3 za Dansko in klop prvih favoritov turnirja je vzela minuto odmora. Slovenskega naleta je bilo hitro konec, znova so bile krive izgubljene žoge v napadu in ko je 20 minut pred koncem tekme Danska povedla s šestimi goli prednosti, je bilo možnosti za zasuk bore malo.

Nekaj upanja je Slovencem vnesel Klemen Ferlin, ki se je še enkrat razbranil v drugem polčasu, a Danci ohranjajo štiri gole prednosti. Varovanci Uroša Zormana se niso predali, a se tudi ne uspejo približati Danski, ki ohranja tekmo pod nadzorom. Nekajkrat je na parketu tudi zavrela kri. Danska tudi šest minut pred koncem še vodi za štiri zadetke. Pet minut pred koncem tekme je pri 28:31 Zorman vzel še zadnjo minuto odmora, da bi vendarle Slovenija še poiskala način, kako naj se vrne v igro. Le še dva gola prednosti Danske za zadnji dve minuti!

image_alt
Delujemo kot eno, na koncu vedno zmaga ekipa

Wolff zaklenil vrata, Nemci v finalu

Na štadionu Pierre-Mauroy je bila pred tem tekma med Nemčijo in Španijo. Več kot 27.000 gledalcev je videlo napet dvoboj, v katerem je jeziček na tehtnici na nemško stran prevesil izjemni vratar Andreas Wollf. Zbral je kar 22 obramb, zadnje tri so bile usodne za špansko vrsto, ki je imela zadnji napad, ampak ji je zmanjkalo časa. Nemci so se prvič po 20 letih uvrstili v finale olimpijskih iger.

Absolutni junak nemške zmage je bil vratar Wolff. Skupno je zbral kar 22 obramb, zadnji gol na tekmi pa je prejel v 52. minuti, ko je Španija povedla s 24:23. Nato je 33-letni in 198 centimetrov visoki nemški vratar v zadnjih osmih minutah tekme zaklenil svoja vrata ter nanizal nekaj bravuroznih obramb za tesno nemško zmago nad tradicionalnimi mednarodnimi tekmeci s Pirenejskega polotoka.

Andreas Wolff je rešil Nemce. FOTO: Sameer Al-doumy/AFP
Andreas Wolff je rešil Nemce. FOTO: Sameer Al-doumy/AFP

Pri izbrancih islandskega strokovnjaka na klopi nemške izbrane vrste Alfreda Gislasona je bil najbolj učinkovit Renars Uščins s šestimi goli, Johannes Golla in Juri Knorr sta prispevala po štiri zadetke.

Nemčija, ki je na olimpijskih igrah v Berlinu na petih tekmah dosegla ravno toliko zmag in osvojila zlato kolajno, se je tretjič uvrstila v veliki finale. V Los Angelesu 1984 je klonila proti nekdanji Jugoslaviji, v Atenah 2004 pa proti Hrvaški.

Pri Špancih, nosilcih štirih bronastih olimpijskih odličij iz Atlante 1996, Sydneyja 2000, Pekinga 2008 in Tokia 2021, je Daniel Fernandez dosegel pet, Agustin Casado in Ian Tarrafeta po štiri gole, vratar Gonzalo Perez de Vargas pa je zbral deset obramb.

Janc: So favoriti, ampak mi smo ekipa

Varovanci selektorja Uroša Zormana so v sredo v četrtfinalu premagali Norveško. Prepričan so, da lahko ustavijo tudi trikratne zaporedne svetovne prvake in kronajo neizmerno željo po olimpijski kolajni. To bi si slovenski rokometaši zagotovili z eno zmago na zadnjih dveh tekmah, a v tako pozni fazi tekmovanja je glavna misel le naslednja tekma. Na njej pa bodo Zormanovim varovancem nasproti stali izjemni Danci. Ob tem iz tabora Slovencev prihajajo nekoliko zaskrbljujoče informacije, da ima Aleks Vlah težave s stegensko mišico, opravil je nekaj terapij, a naj bi bil nared za tekmo.

Uroš Zorman je Slovence popeljal v polfinale. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Uroš Zorman je Slovence popeljal v polfinale. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

»So favoriti, to je enkrat ena. Ampak tako kot sem že večkrat rekel, s tako igro, kot smo jo prikazali, borbeno, fanatično, mislim, da bo tudi njim težko. V to tekmo se podajamo maksimalno samozavestno, verjamemo, da jih lahko premagamo. Naredili bomo vse, da tekmo dobimo,« je poudaril drugi najboljši slovenski strelec na tem turnirju Blaž Janc.

image_alt
Zormanovi borci na zmenku z zgodovino, z Danci prva žoga za kolajno

»Motivacije ne manjka, sploh ker se marsikdo zaveda, da je to zadnja priložnost za nas starejše, da karkoli še osvojimo z reprezentanco. Čas se izteka, tako da imamo to še toliko bolj v glavi, želja pa je zato še toliko večja,« je priznal eden izkušenejših članov izbrane vrste Miha Zarabec.

Miha Zarabec jo je skupil proti Norveški, a je z njim vse v redu. FOTO: Sameer Al-doumy/Reuters
Miha Zarabec jo je skupil proti Norveški, a je z njim vse v redu. FOTO: Sameer Al-doumy/Reuters

»Najbolj pomembna bo glava. Če bomo mi v glavi pravi, osredotočeni in bo energija tista prava, kot jo kažemo čez celotne OI, mislim, da bo tudi rezultat prišel, je prepričan Matej Gaber. »Že to, da smo prišli do sem, je velik uspeh. Vsekakor smo pred pragom raja, ampak pot do tja je še dolga. Treba bo res stisniti še ti dve tekmi in dati vse od sebe. Na olimpijskih igrah nisi vsak dan,« pa je za konec poudaril Blaž Blagotinšek.

image_alt
Čudovito, slovenski vitezi prvič v polfinalu OI; Janc: Potrebujemo še dve zmagi

Polfinale:

Nemčija – Španija 25:24 (Uščins 6; Fernandez 5)

Danska – Slovenija (21.30)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine