Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Z Eifflovega stolpa odstranili olimpijske kroge

Zamenjali jih bodo novi in lažji krogi, ki bodo viseli do leta 2028.
Olimpijski krogi so bili 29 metrov dolgi in 15 metrov visoki. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Olimpijski krogi so bili 29 metrov dolgi in 15 metrov visoki. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
STA, T. E.
27. 9. 2024 | 10:22
27. 9. 2024 | 10:44
1:54

Olimpijske kroge, ki so od junija viseli na Eifflovem stolpu, so po zahtevi pariške mestne hiše odstranili in naj bi jih v kratkem zamenjali z drugimi s trajnejšo strukturo. Ti bodo nato na stolpu viseli do leta 2028 in olimpijskih iger v Los Angelesu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Petbarvni, 29 metrov dolgi in 15 metrov visoki krogi so bili pritrjeni med prvim in drugim nadstropjem stolpa, tridesettonska konstrukcija, ki jo je izdelala francoska jeklarna, pa ni bila zasnovana tako, da bi zdržala zimske vremenske razmere.

Mesto Pariz, lastnik Eifflovega stolpa, in Mednarodni olimpijski komite (Mok), lastnik olimpijskih simbolov, sta povedala, da si prizadevata za zgraditev novih, lažjih, trajnih krogov, medtem ko bodo stare pretopili. Med čakanjem na namestitev novih so manjše obroče obesili na most Iena, ravno nasproti stolpa.

Načrt pariške županje Anne Hidalgo, da obdrži kroge na Eifflovem stolpu do leta 2028, je sprožil močne kritike med zagovorniki dediščine in potomci Gustava Eiffla. V njihovih očeh stolp ni namenjen reklamnim napisom, za kar smatrajo olimpijske kroge. Sicer je 330-metrski Eifflov stolp, ki so ga dokončali leta 1889 za pariško razstavo in je prvotno nameraval stati le 20 let, v lasti mesta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine