Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Azzurri niso zmogli prek švicarskih Alp, Nemci opravili državljansko dolžnost

V prvih tekmah osmine finala na euru 2024 v Nemčiji so Švicarji izločili prvake, nevihta je prekinila tekmo med gostitelji in Danci, bolje so jo prešli Nemci.
Remo Freuler je prvi načel mrežo Italije. FOTO: John Macdougall/AFP
Remo Freuler je prvi načel mrežo Italije. FOTO: John Macdougall/AFP
29. 6. 2024 | 01:00
30. 6. 2024 | 00:00
10:35

Po dveh dneh zatišja se je nadaljevalo evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji. Začenjajo se izločilni boji, prvi tekmi osmine finala sta bili Švica – Italija v Berlinu in Nemčija – Danska v Dortmundu. Zelo disciplinirani Švicarji so izzvali evropske prvake, ki niso sodili v ožji krog favoritov in so delovali ranljivo. Gostitelji pa so želeli še povečati nogometno evforijo v domovini, toda morali so streti trd danski oreh. Slovenija bo v ponedeljek skušala uprizoriti čudež v Frankfurtu in izločiti Portugalce, prvake iz leta 2016.

image_alt
Prvi dan osmine finala: Nemci trepetajo, kaj zmore rdeče-beli dinamit?

Še 16 reprezentanc od 24 ostaja v igri za večno slavo. Med njimi prvič tudi Slovenija, ki se je v osmino finala prebila po veliki točki proti prvemu favoritu eura 2024 iz Anglije. V soboto sta bila znana prva četrtfinalista. V nemškem glavnem mestu sta se na olimpijskem štadionu soočili Italija in Švica. Azzurri so bili branilci naslova iz leta 2020, ko so v finalu na londonskem Wembleyju po izvajanju 11-metrovk premagali Angleže. Ti že od leta 1966 čakajo na slavo, toda na prvih treh tekmah zvezdniška ekipa selektorja Garetha Souhtgata ni pokazala nič posebnega in je bila kljub premoči jalova proti Sloveniji v Kölnu.

Osmina finala:

Švica – Italija 2:0 (Freuler 37., Vargas 46.; Berlin; sodnik Szymon Marciniak, Poljska)

Švicarji so pokazali dobro igro v skupinskem delu in ostali neporaženi. Na kolenih so imeli tudi Nemčijo, a podobno kot igralci Matjaža Keka prejeli zadetek v sodnikovem dodatku. Pred tem so ugnali Madžare in remizirali s Škoti. Selektor Murat Yakin ima nadarjeno in izkušeno zasedbo, ki se lahko kosa z Italijo. Ta je v predtekmovanju prikazala toplo-hladno igro, po preobratu premagala Albanijo, izgubila s Španijo in pokopala Hrvaško z golom v izdihljajih tekme.

Selektor Luciano Spalleti se je zavedal omejitev svojih varovancev, toda kot velik strateg zna iz njih izvleči maksimum, četudi z machiavelistično taktiko, v kateri cilj opravičuje sredstvo. Nepriljubljeni in skoraj pozabljeni »cattenaccio« včasih pride prav. Obetala se je bitka na okopih, v kateri je lahko zmagovalca odločil en gol, ena napaka ...

In kako se je razpletlo?

Švicarska reprezentanca je postala prva četrtfinalistka evropskega prvenstva, v tekmi osmine finala je v Berlinu premagala Italijo z 2:0. V četrtfinalu, ki bo 6. julija v Düsseldorfu, jo čaka zmagovalka tekme Anglija – Slovaška, ki bo v nedeljo v Gelsenkirchnu. Švicarji so se po zmagi nad dvakratnimi evropskimi prvaki v letih 1968 in 2020 ter štirikratnimi svetovnimi v letih 1934, 1938, 1982 in 2006 drugič uvrstili v četrtfinale zaključnega turnirja stare celine po letu 2020. Za izbrance švicarskega selektorja turškega rodu Murata Yakina sta zadela Remo Freuler v 37. in Ruben Vargas v 46. minuti.

Švicarji in Italijani so začeli zelo previdno. V obojestransko pozicijski igri brez tveganja je po zadetku prvič zadišalo v 24. minuti, ko se je švicarski napadalec Breel Embolo izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred Gianluigijem Donnarummo, v igri ena na ena pa je bil zmagovalec italijanski vratar.

Tudi Ruben Vargas je premagal vratarja Gianluigija Donnarummo. FOTO: Ronny Hartmann/AFP
Tudi Ruben Vargas je premagal vratarja Gianluigija Donnarummo. FOTO: Ronny Hartmann/AFP

V 37. minuti so izbranci italijanskega selektorja, ki je močno premešal uvodno zasedbo – na klopi je pustil Federica Dimarca, Jorginha, Davida Frattesija in Lorenza Pellegrinija, medtem ko Riccardo Calafiori zaradi parnih rumenih kartonov ni imel pravice nastopa – pogledali tekmecem v hrbet. Po podaji Rubena Vargasa z leve strani je Remo Freuler v kazenskem prostoru lepo sprejel žogo in neubranljivo zadel za 1:0. V izdihljajih prvega polčasa je le malo manjkalo, da bi Švicarji podvojili prednost, po močnem in natančnem strelu Fabiana Riederja pa je najhujše preprečil Donnarumma.

Azzurri so v začetku drugega polčasa doživeli hladno prho, potem ko je Vargas po natančnem in močnem strelu s 14 metrov povišal na 2:0. Slovenski zahodni sosedi so bili v 52. minuti zelo blizu zadetku, po predložku Nicole Fagiolija je švicarski steber obrambe nerodno posredoval, po njegovem odbitku žoge z glavo pa je zadel okvir vrat.

Italijani so v nadaljevanju imeli pobudo. Tekmo so želeli postaviti na glavo, a njihova premoč je bila jalova, dobro organizirane in disciplinirane obrambe nogometašev iz dežele sira in čokolade jim ni uspelo prelisičiti.

Švicarski nogometaši so se razveselili velike zmage. FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP
Švicarski nogometaši so se razveselili velike zmage. FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP

Druga tekma je bila drugačna, imela je severnjaški pridih. Nemci so pod Julianom Nagelsmannom naredili korak naprej po vrsti razočaranj od osvojitve mundiala leta 2014. Pričakovanja v največji evropski gospodarski velesili so narasla po zmagah proti Škotski in Madžarski ter srečni vrnitvi s Švico. Jamal Musiala bi lahko bil hit prvenstva, 19-letnik iz Bayerna je dosegel že tri gole, zadnjega prav proti Danski.

Danska? Ima ogromno talenta, ki ga poosebljata mladi Rasmus Højlund iz Manchester Uniteda in Pierre-Emile Højbjerg iz Tottenhama. Vratar Kasper Schmeichel in Christian Eriksen, še en zvezdnik rdečih vragov, pa prinašata strast in izkušnje. Danci so morda proti Sloveniji pričakovali več od točke, a potem bili povsem enakovredni Angležem, za konec pa razbili srbske sanje s pragmatičnih 0:0. To je bila ponovitev finala z EP 1992, na katerem so »južni« Vikingi senzacionalno osvojili naslov, potem ko so na Švedsko prispeli s plaže zaradi razpada nekdanje Jugoslavije.

Kako pa se je tukaj razpletlo?

Osmina finala:

Nemčija – Danska 2:0 (Havertz 53., 11m, Musiala 68.; Dortmund; sodnik Michael Oliver, Ang)

Nemška reprezentanca se je uvrstila v četrtfinale domačega prvenstva, potem ko je premagala Dansko z 2:0. Nemčija se bo v četrtfinalu, ki bo 5. julija v Stuttgartu, pomerila z zmagovalko nedeljskega obračuna med Španijo in Gruzijo v Kölnu. Trikratni evropski prvaki v letih 1972, 1980 in 1996 ter štirikratni svetovni v letih 1954, 1974, 1990 in 2014 so v Dortmundu v drugem polčasu strli odpor Dancev in zmagali z goloma Kaia Havertza z 11-metrovke v 53. in Jamala Musiale v 68. minuti.

Kai Havertz je s soigralci v vrsti proslavil svoj zadetek. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Kai Havertz je s soigralci v vrsti proslavil svoj zadetek. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Nemci so prvi gol dosegli že v četrti minuti, a je angleški glavni sodnik Michael Oliver zadetek Nica Schlotterbecka z glavo po posredovanju Vara razveljavil zaradi njegovega predhodnega prekrška. Tri minute kasneje je bilo dvakrat vroče pred danskimi vrati, obakrat se je izkazal vratar Kasper Schmeichel. Najprej po projektilu Joshue Kimmicha z 20 metrov, nato pa je po kotu zaustavil še Schlotterbeckov strel z glavo.

V uvodnem delu tekme podrejeni Danci so v nadaljevanju le vzpostavili ravnotežje na zelenici. A v 36. minuti je bila prekinjena zaradi nevihtnega oblaka nad Dortmundom. Po 25-minutni prekinitvi so bili v končnici prve polovice tekme nevarnejši Danci, ki so v sodnikovem podaljšku izpeljali obetaven nasprotni napad, zaključni strel Rasmusa Højlunda pa je z bravurozno obrambo zaustavil Manuel Neuer.

Druga polovica se je šokantno začela za Nemce, po dolgi akciji in pravem »fliperju« v njihovem kazenskem prostoru je Joachim Andersen v 48. minuti dosegel gol, a ga je Oliver po posredovanju Vara razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Le tri minute kasneje je nesojeni strelec danskega vodilnega gola postal tragičen junak. Znova se je v celotno zadevo vmešal Var, po posredovanju svojega video-asistenčnega sodnika Stuarta Attwella je Oliver zaradi Andersenove igre z roko v kazenskem prostoru pokazal na 11-metrovko, Havertz pa je z natančnim strelom v levi spodnji kot svoje soigralec popeljal v vodstvo z 1:0.

Jamal Musiala je z golom dokončal nemško delo. FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters
Jamal Musiala je z golom dokončal nemško delo. FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters

Visokorasli nemški napadalec je v 59. minuti zamudil lepo priložnost za drugi gol na tekmi. Najprej se je izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred Schmeichlom, njegov spodkopan strel pa je končal mimo leve vratnice. V 66. minuti je Neuer ubranil nevaren poskus danskega napadalca Højlunda, dve minuti kasneje pa so Nemci znova izpeljali bliskovit nasprotni napad, ki ga je z zadetkom kronal Jamal Musiala.

Po drugem golu so izbranci domačega selektorja Juliana Nagelsmanna »stopili na žogo« in v kali zatrli vse poskuse tekmecev po zasuku. V peti minuti sodnikovega podaljška se je v novi priložnosti znašel Havertz, njegov strel pa je ubranil Schmeichel.

Nemško veselje FOTO: Ina Fassbender/AFP
Nemško veselje FOTO: Ina Fassbender/AFP

Seveda so vse oči slovenskih navijačev uprte v ponedeljek, ko se bodo Benjamin Šeško, Jaka Bijol, Andraž Šporar in Jan Oblak s tovariši spopadli s Portugalci in želeli Cristianu Ronaldu pokazati, da nedavna zmaga v Stožicah ni bila zgolj naključje. 

V nedeljo bosta tekmi Anglija – Slovaška (18.00) in Španija - Gruzija (21.00), v ponedeljek Francija – Belgija (18.00) in že omenjena Slovenija – Portugalska (21.00), v torek pa še Romunija – Nizozemska (18.00) in Avstrija – Turčija (21.00).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine