Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nogomet

Z novo molzno kravo Infantino razburil nogometno družino

Mednarodna nogometna zveza je predstavila nov format klubskega svetovnega prvenstva s kar 32 ekipami. Prva izvedba nove različice bo leta 2025 v ZDA.
Predlogi sprememb Giannija Infantina zaenkrat niso bili najbolje sprejeti. Foto AFP
Predlogi sprememb Giannija Infantina zaenkrat niso bili najbolje sprejeti. Foto AFP
11. 7. 2023 | 08:25
0:29

V nogometnem svetu se dogajanje nikoli povsem ne zaustavi, čeprav bo letošnje poletje minilo brez večjega reprezentančnega turnirja. Mednarodna nogometna zveza (FIFA) nenehno išče nove načine, s katerimi bi povečala finančne prilive v svojo blagajno. Tako je razburila reprezentance s širitvijo svetovnega prvenstva na 48 ekip in s celovito prenovo klubskega svetovnega prvenstva. Ta bo od leta 2025 na vsake štiri leta organiziran kot turnir najboljših 32 klubov s celega sveta.

O formatu novega svetovnega prvenstva leta 2026 z 48 ekipami je bilo že veliko napisanega, na Fifinem kongresu so le potrdili način tekmovanja – reprezentance bodo razdeljene v 12 skupin po štiri ekipe, najboljši bosta napredovali v izločilne boje, ki se bodo začeli s šestnajstino finala. Prvak bo odigral osem namesto dosedanjih sedmih tekem, turnir bo enako kot lani v Katarju trajal 56 dni.

Večje spremembe je doživelo klubsko svetovno prvenstvo. Doslej so se v zimskih mesecih nekje v toplih krajih zmagovalci kontinentalnih tekmovanj merili na kratkem turnirju, večinoma so slavile ekipe iz Evrope in južne Amerike, prvenstvo je bilo organizirano vsako leto.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine