Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Vodilna Olimpija za gol več, drugi Aluminij za gol manj

V 15. kolu 1. SNL danes najprej za ogrevanje v Kranju, nato na polno v Stožicah in še v Ljudskem vrtu
Olimpijin napadalec Stefan Savić je v solidni formi, a tudi Aluminijeva obramba je trdna kot skala.<br />
FOTO: Leon Vidic/Delo
Olimpijin napadalec Stefan Savić je v solidni formi, a tudi Aluminijeva obramba je trdna kot skala.<br /> FOTO: Leon Vidic/Delo
26. 10. 2019 | 11:00
4:41
Ni ga bilo junaka, ki bi si drznil napovedati, da bo derbi 15. kola 1. SNL med Olimpijo in Aluminijem eden od ključnih za naslov najboljšega v prvem delu sezone. A današnji drugi dvoboj vodilnega dvojca ima tako kot prvi v sezoni 18. avgusta podobno izhodišče: vodilnega bo izzval drugouvrščeni. Danes bo na sporedu še en posladek, štajerski derbi v Ljudskem vrtu. Sobotno ogrevanje bo že zgodaj popoldan pripadlo soočenju v Kranju, zadnji tekmi pa bosta jutri v Velenju in Domžalah.

Kranj: Triglav – CB24 Tabor (sobota, sodnik Roman Glažar, 13): Zdaj gre zares. Kranjčani proti Sežancem začenjajo bitke, po katerih bo znano, ali se bodo spomladi bojevali za golo preživetje. Kraševci bi naj bili njihovi tekmeci v tem »križevem« boju, a le v primeru zmage. Ta bo dosegljiva, če bo domači trener Vlado Šmit našel recept za rojaka Predraga Sikimića.



Ljubljana: Olimpija – Aluminij (Slavko Vinčić, 14.45): Za gol več ali za enega manj? To bi lahko bila uganka za ljubljanskega trenerja Safeta Hadžića, ki ne skriva, da ga je Aluminij navdušil z odlično (najboljšo) obrambno postavitvijo in bliskovitimi prehodi v napadalne akcije. Olimpijina učinkovitost, ustvarjalnost in igrivost najbolj trpijo proti taktično discipliniranemu tekmeca. Kot je bilo očitno na prvi tekmi v Kidričevem, po kateri je bilo konec neznank o tem, ali je Aluminij lahko odkritje sezone. Je! Tudi v Stožicah, kjer je v osmih tekmah dosegel le dva gola, se bo bližal podvigu z vsako minuto, ko Ljubljančani ne bodo zabili gola. Olimpija pogreša zmage proti izzivalcem z zgornje polovice lestvice. Prva bi lahko bila šampionska, za jesenski del sezone seveda. Še ena podrobnost, ki razlikuje tekmi v Kidričevem in Stožicah: travnata površina – hitrejša in brez grbin – bo po meri Ljubljančanov.

Maribor: Maribor – Celje (Matej Jug, 16.55): Celje je bilo zadnje pred Taborom, ki je premagalo prvaka. Vmes so vijolični oddali le dve točki (0:0 z Muro), toda manjša kriza je znova tu. Športni direktor Zlatko Zahović jo je »zdravil« v Beogradu, kjer je svoje črno-bele spodbujal proti manchesterskim vragom. Česa uporabnega za svoj Maribor pa ni dobil. Formulo za nabrite Celjane bo moral odkriti Darko Milanič. Kar nekaj prefinjenega občutka za izbiro igralca ali dveh, ki lahko zasukata krivuljo navzgor, bo moral imeti. Paradoks je, da ni problem izbrati osem, devet standardnih, marveč dva, ki imata v nogah gola, podajo ali zamisel več. Skušnjava bo tudi za obrambo. Celjski trojček Dario Vizinger, Ivan Božić, Mitja Lotrič je hiter, nadležen, iznajdljiv in učinkovit.

Luka Zahović (v sredini obkrožen s Celjani) nikakor ne ujame strelske forme, zato imajo vijolični veliko preglavic z realizacijoi priložnosti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Luka Zahović (v sredini obkrožen s Celjani) nikakor ne ujame strelske forme, zato imajo vijolični veliko preglavic z realizacijoi priložnosti. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Velenje: Rudar – Mura (nedelja, Andrej Žnidaršič, 17): Rudar plačuje davek na pomanjkanje avtoritete, bodisi na igrišču bodisi v vodstvu. Še vedno pa ima igralski potencial za obstanek. Čeprav je iz tekme v tekmo bliže drugi ligi, bo dovolj ena zmaga (kaj šele dve povezani) za vrnitev motivacije in izgubljenega zanosa. Murina težava (oziroma kar trenerja Anteja Šimundže) je pomanjkanje tveganja. Zaradi obilice neodločenih izidov je Mura »le« četrta.

Domžale: Domžale – Bravo (Rade Obrenović, 19): Oboji so zmogli brez prejetega gola le na treh tekmah, od teh je bila ena medsebojna. Druži ju veliko letanja gor in dol brez repa in glave ter tudi razmeroma podoben profil igralcev. Več posameznikov z dodano vrednostjo premorejo Domžalčani, veliko drugih odlik pa so izgubili. Glede na vse naj bi padalo golov še in še, a podobno je bilo tudi v 6. kolu. Končalo pa se je z 0:0.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine