Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija, Celje in Maribor s polno malho

V zadnji tekmi 26. kola 1. SNL Maribor v zadnjih petnajstih minutah z igralcem več od poraza do zmage. Vodilna pred sobotnim derbijem v solidni formi.
Zeleno-beli Ljubljančani so na zahtevnem gostovanju v Sežani dosegli tri gole in si pripravili lepo popotnico za sobotni derbi s Celjem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zeleno-beli Ljubljančani so na zahtevnem gostovanju v Sežani dosegli tri gole in si pripravili lepo popotnico za sobotni derbi s Celjem. FOTO: Leon Vidic/Delo
8. 6. 2020 | 06:05
8. 6. 2020 | 09:31
12:57
Olimpija se ni ujela v zanko Maura Camoranesija in je na gostovanju v prvem dejanju nadaljevanja sezone v 1. SNL premagala CB24 Tabor s 3:0. V sobotni derbi v Stožicah proti Celju, ki je šele v drugem polčasu strlo (2:0) zadnjega Rudarja, bo šla s prednostjo petih točk. Aluminij je doma izgubil (1:3) prvo od dveh bitk proti Muri. Jutri se bosta na Brdu pomerila še v prvem pokalnem polfinalu. Pomembno zmago Brava proti Triglavu je v 85. minuti prinesel rezervist Aljoša Matko.

Ljubljanski navijači so zasedli bife pod tribuno štadiona Rajko Štolfa, najbolj neučakani po dolgem trimesečnem odmoru pa so na vrnitev v nogometno življenje opozorili z zeleno dimno zaveso in glasnimi vzkliki ob ograji štadiona. Spodbuda je bila več kot dobrodošla za oslabljene Ljubljančane, pri katerih se je med prvih enajst zavihtel novinec, 17-letni Enrik Ostrc. Kdo bi si mislil, da bo adut iz rokava trenerja Safeta Hadžića takoj igral v eni najvidnejših vlog, kaj šele, da bo v svoji prvi tekmi v 1. SNL zabil gol. V 64. minuti je projektil zveznega igralca iz sosednje Kozine dokončno nagnil jeziček na tehtnici na zeleno-belo stran.

Navijači Olimpije so kljub prepovedi ogleda tekme s tribune odpotovali v Sežano in bodrili ekipo zunaj objekta.<br />
FOTO: Leon Vidic/Delo
Navijači Olimpije so kljub prepovedi ogleda tekme s tribune odpotovali v Sežano in bodrili ekipo zunaj objekta.
FOTO: Leon Vidic/Delo


Dva padca, ena enajstmetrovka


Olimpijin ples z žogo v nogah je bil jalov, sežanska igra po italijanski formuli, trda in moška na robu grobosti, ki je klubi v SNL niso vajeni, pa je nenehoma izzivala pripravljenost Ljubljančanov. Ti so prve pol ure hodili po robu, a si priigrali vodstvo. Glavni sodnik Bojan Mertik je bil v središču pozornosti: po padcu domačega napadalca Lousia Bongoguija po dvoboju z gostujočim branilcem Danielom Kamyjem ni pokazal na belo točko, po padcu Stefana Savića po naletu Denisa Kouaja pač. Luka Menalo je bil zanesljiv z enajstih metrov.

Rudi Vancaš Požeg je z izjemnim golom zaokrožil preobrat v Domžalah. FOTO: Regent Tadej
Rudi Vancaš Požeg je z izjemnim golom zaokrožil preobrat v Domžalah. FOTO: Regent Tadej


»Po mojem prepričanju je bila enajstmetrovka,« je po tekmi trener Sežancev Camoranesi dal vedeti, da je bil to morda prelomen trenutek dvoboja, ki ga je Olimpija na koncu zapeljala v rutiniran zaključek – po šampionsko. Tudi ko ni šlo vse tako, kot je želela, se je izvlekla. Sežanci so si zaslužili vsaj častni gol, enkrat se je izkazal tudi bivši Olimpijin kapetan Nejc Vidmar, ki je po sijajnem refleksnem posredovanju z roko preprečil izenačenje. Oddolžil se je za veliko napako v prvem polčasu, ko bi eden od domačih osmoljencev Stefan Stevanović moral iztržiti več, kot je, po Nejčevem darilu: podaji v noge.



Sežancem so po uri igre opazno pošle moči, toda v zaključku tekme, ko je bilo vse določeno, so dvakrat zatresli okvir vrat.

»Pričakovano, računam, da bomo šele po dveh, treh tekmah ujeli sapo,« je priznal Argentinec, ki je spomnil na Olimpijino učinkovitost. »Trikrat je streljala, enkrat z bele točke in dosegla tri gole.«

Aljoša Matko je bil le rezervist v derbiju druge polovice lestvice proti Triglavu, a je v 85. minuti zabil edini gol. FOTO: Tadej Regent/Delo
Aljoša Matko je bil le rezervist v derbiju druge polovice lestvice proti Triglavu, a je v 85. minuti zabil edini gol. FOTO: Tadej Regent/Delo


Milan Mandarića ne uživa v igri


Hadžić ob stranski črti ni skrival živčnosti. Brez pomembnih členov, kaznovanih Endrija Čekičija in Magnyja Bagnacka ter poškodovanih Vitje Valenčiča in Bojana Kneževića, je imel na voljo manj »orožij« in tudi pritisk s tribune. Milan Mandarić je bil na preži, česar ni skrival. »Rezultat odličen, igra pa slaba,« je ob hitrem »pobegu« s prizorišča dvoboja povedal predsednik, ki je v nekaj mesecih Hadžića od nedotakljivega moža spremenil v svojo prvo naslednjo tarčo.

»Zmaga je bila zaslužena in tudi srečna. Igra ni bila gledljiva, a bistvena je zmaga,« je priznal Hadžić, ki je bil prepričan, da se bodo na Krasu zatresle noge tudi drugim tekmecem. Poudaril je, da ga predsednikov pritisk ne moti več, ker je »trener pri Olimpiji vselej pod pritiskom«.


Tudi Kosić vesel za Lotriča


Olimpija je pokazala šampionski obraz, saj je z malo iztržila veliko. Proti Celju bo močnejša za Čekičija in Bagnacka. A tudi Celje je proti Rudarju utrdilo samozavest, čeprav so bili gostje vse prej kot nebogljeni.



Celjski trener Dušan Kosić je vesel, da je Mitja Lotrič (v ospredju) ujel formo pred derbijem z Olimpijo.<br />
FOTO: Uroš Hočevar
Celjski trener Dušan Kosić je vesel, da je Mitja Lotrič (v ospredju) ujel formo pred derbijem z Olimpijo.
FOTO: Uroš Hočevar


»Pričakoval sem takšno tekmo, kot je bila. Rudar ima nekaj kakovosti, mi pa nismo vedeli, pri čem smo. Preživeli smo trenutke, v katerih nismo bili najboljši,« je menil celjski trener Dušan Kosić. Veseli ga, da je Mitja Lotrič že ujel formo.

Graf Foto Delo
Graf Foto Delo



Olimpija       26       16       5       5       55       :       29       53       +26
Celje       26       13       9        4       55       :       25       48       +30
Maribor       26       13       7       6       43       :       27       46       +16
Aluminij       26       13       6       7       45       :       27       45       +18
Mura       26       10       11       5       40       :       31       41       +11
Bravo       26       8       7       11       32       :       43       31       -11
Tabor       26       8       5       13       29       :       40       29       -11
Triglav       26       8       3       15       32       :       60       27       -28
Domžale       26       7       5       13       34       :       47       26       -13
Rudar       26       0       10       16       23       :       58       10       -35

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine