Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V Slovenijo bodo prišli nogometni zvezdniki najvišjega formata

Ljubljana, Maribor in Celje leta 2021 (so)gostitelji evropskega prvenstva za igralce do 21 let. Prva tekma v Sloveniji, finale na Madžarskem.
Aleksander Čeferin je pripeljal v Slovenijo prvi spektakel po predlanski izvolitvi v Atenah. FOTO: Reuters
Aleksander Čeferin je pripeljal v Slovenijo prvi spektakel po predlanski izvolitvi v Atenah. FOTO: Reuters
3. 12. 2018 | 16:30
3. 12. 2018 | 18:59
5:04
Ljubljana – Slovenija še ni gostila tako velikega in odmevnega nogometnega tekmovanja, kot bo evropsko prvenstvo za mlajše člane (U-21) leta 2021. Za nekatere pričakovana novica je vendarle izjemno priznanje za Nogometno zvezo Slovenije in celoten slovenski nogomet. Navijači bodo spremljali vrhunski nogomet, v preteklih letih so namreč zaznamovali turnirje U-21 imena à la Morata, Mata, Pirlo, Raul, Cannavaro, Figo, ...



Zgolj za umestitev vrednosti eura 2021 v sodobni članski nogomet: v finalu eura 2017 sta se pomerili reprezentanci Nemčije in Španije, v katerih je mrgolelo zvezdnikov madridskega Reala, Barcelone, Atletica, Bayerna, Leverkusna in drugih, njihova tržna vrednost pa je presegla pol milijarde evrov (Asensio, Ceballos, Saul, Bellerin, Kepa, Gnabry, Arnold, Philipp, ...). Gre za igralce, o katerih lahko le sanja večina članskih izbranih vrsti v Evropi, tudi slovenska ...

 

Podobna druščina bo leta 2021 gostovala pri nas, nogometna družina lahko upravičeno pričakuje spektakel, tehnično odlično igro programiranih asov prihodnosti in – upajmo – tudi kakšno zmago Slovenije. Ta bo namreč kot (so)gostiteljica avtomatično prejela eno od dvanajstih vstopnic za turnir, na katerem se bo trlo najboljših menedžerjev na svetu. Pri tako starih nogometaših – in še prej – se tlakuje pot do poznejših milijonskih poslov.


Mijatović verjame v odlično organizacijo


»Sklep izvršnega odbora Uefe je veliko priznanje za nogometni zvezi Slovenije in Madžarske in rezultat odlično pripravljene kandidature in organizacijskih uspehov iz preteklosti. Slovenci smo v preteklosti dokazali, da znamo organizirati podobne dogodke. To so opazili tudi pri Uefi, kjer je spomin na letošnji euro v futsalu še vedno močan. Gre za največje nogometno prvenstvo, ki ga Slovenija lahko organizira in prepričan sem, da bomo unovčili pretekle izkušnje,« je komentiral odločitev Uefe predsednik NZS Radenko Mijatović.


​Prva tekma v Ljubljani, zadnja v Budimpešti?


Evropsko prvenstvo bo obiskalo šest mest, Maribor (4 tekme), Ljubljano (3) in Celje (3) v Sloveniji ter Szekesfehervar, Sombotel in Budimpešto na Madžarskem. Prvo tekmo bi lahko igrali v Ljubljani, zadnjo v Budimpešti, saj štadiona v teh mestih ponujata največje udobje za navijače, medije in goste VIP. Da so na uspeh ponosni tudi Madžari, je potrdil bančnik Sandor Csanyi, predsednik tamkajšnje nogometne zveze in prvi milijarder na Madžarskem. Csanyi velja tudi v Nyonu za tesnega zaveznika Uefinega predsednika Aleksandra Čeferina. Slednji je pripeljal v Slovenijo prvi spektakel po predlanski izvolitvi v Atenah, potem ko je kadetski euro 2012 in letošnji euro v futsalu zaupala NZS ekipa Michela Platinija.


Primož Gliha naravna izbira


Formalno resda ni znano, kdo bo vodil slovenske upe na šampionatu, Mijatović naj bi pričakovano podaljšal pogodbo s Primožem Gliho. Selektor izbrane vrste, ki je v konkurenci Francije, Bolgarije, Črne gore, Kazahstana in Luksemburga zanesljivo osvojila drugo mesto v svoji skupini in edina preživela gostovanje pri "nepremagljivi" zasedbi francoskih vrstnikov – tudi brez treh zvezdnikov je bila vredna 200 milijonov € –, je v zadnjem ciklusu opravil dobro delo in nadgradil ustvarjeno iz prejšnjih kvalifikacij, ko je njegova zasedba premagala tudi svetovne prvake Srbe.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je vesel, da je Uefa zaupala organizacijo eura Sloveniji. FOTO: Leon Vidic
Predsednik NZS Radenko Mijatović je vesel, da je Uefa zaupala organizacijo eura Sloveniji. FOTO: Leon Vidic


Ob tem prihaja v ospredje rod fantov, rojenih 1. januarja 1998 in pozneje, ki jih je pred leti prvi selekcioniral prav Gliha kot tedanji selektor izbrane vrste U-15. Gre za preverjena imena s slovenskih zelenic, kakršni so Jan Mlakar (Maribor), Janez Pišek (Celje), Adam Gnezda-Čerin (Domžale, letnik 99), Dejan Petrović (Aluminij), David Brekalo (Bravo) in drugi, s katerimi je igrala Slovenija že v pravkar končanem ciklusu bojev za EP 2019 v Italiji in San Marinu. Slovenija ne bo igrala kvalifikacijskih tekem, zato bi bilo logično, da bi imel selektor na voljo skupne priprave in čim več močnih prijateljskih tekem v uradnih Uefinih terminih, ko se bo 53 izbranih vrst izpod dežnika Uefe borilo za nastop na EP 2021.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine