Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Real Madrid kralj lige prvakov, na Wembleyju do rekordne 15. lovorike

Real Madrid in Borussia Dortmund sta se merila v Londonu v finalu nogometne lige prvakov, zadnje dejanje sezone zasluženo Špancem.
Realov kapetan Nacho je dvignil v zrak znameniti pokal za zmago v ligi prvakov. FOTO: Carl Recine/Reuters
Realov kapetan Nacho je dvignil v zrak znameniti pokal za zmago v ligi prvakov. FOTO: Carl Recine/Reuters
F. T.
1. 6. 2024 | 19:55
1. 6. 2024 | 23:28
6:11

Real Madrid je osvojil rekordno 15. lovoriko v nogometni ligi prvakov, neverjetno šesto v zadnjih desetih sezonah tega Uefinega tekmovanja, ki se je do leta 1993 imenovalo pokal državnih prvakov. Borussia Dortmund je bila v finalu dostojen tekmec Madridčanov, morda si je priigrala celo več lepših priložnosti za gol, toda zaman, njeni strelci niso bili natančni, Realovi pač, Španci so zasluženo zmagali z izidom 2:0. Zadnje dejanje spektakularne klubske sezone 2023/24 sta odločila Dani Carvajal in Vinicius Junior. Odličen večer je imel tudi slovenski sodnik Slavko Vinčić.

Trenerja Carlo Ancelotti (Real) in Edin Terzić (Borussia) sta poslala v igro pričakovane adute. Prvi polčas ni prinesel spremembe, Borussia pa je v nasprotju s pričakovanji mnogih pokazala, da je zasluženo del finala lige prvakov. Nemci so si namreč v prvih 45 minutah igre priigrali lepše priložnosti za gol od Špancev, prav lahko bi odšli na premor z golom prednosti.

Takole so se nogometaši Reala veselili drugega gola, ki ga je mojstrsko zabil Vinicius Junior. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Takole so se nogometaši Reala veselili drugega gola, ki ga je mojstrsko zabil Vinicius Junior. FOTO: Ina Fassbender/AFP

Zmedo v kazenskem prostoru Reala je vnašal predvsem Karim Adeyemi, najbližje golu pa je bil Niclas Füllkrug. Ta je v 23. minuti po odličnem nasprotnem napadu Borussie zadel levo vratnico Thibauta Courtoisa, ki se je po dolgem času vrnil v vrata Madridčanov. Belgijski vratar se je izkazal tudi v 41. minuti po neugodnem strelu Marcela Sabitzerja z razdalje. Real v prvem polčasu ni sprožil strela na vrata Nemcev.

Kroos podal, Carvajal zadel

Tudi v drugem polčasu so vsaj navidez poskušali več Nemci, toda prvi gol so vendarle zabili Madridčani. Po enem od več kotov v isti akciji Reala (do tega trenutka je bilo v kotih zgolj v drugem polčasu 5:3 za Real) je prišlo do gola Špancev. Izvajalec je bil Toni Kroos, zanesljivi strelec z glavo pa Dani Carvajal – 0:1. Čakali smo na odgovor Borussie, toda odzvali so se spet – Španci. Po neverjetni napaki Jana Maatsna v obrambi in lepi akciji Juda Bellinghama je zabil drugi gol za Špance Vinicius Junior.

Takole je Dani Carvajal matiral vratarja Nemcev. FOTO: Claudia Greco/Reuters
Takole je Dani Carvajal matiral vratarja Nemcev. FOTO: Claudia Greco/Reuters

Preberite več o zakulisju finala lige prvakov:
Portret: trener Reala Carlo Ancelotti
Portret: trener Borussie Edin Terzić
Portret: glavni sodnik finala Slavko Vinčić
Xi Jinping prekinil Evrovizijo, na finale lige prvakov bi šel peš
Pozor, Turki prihajajo, kaj to pomeni za slovenske klube?
Intervju: Čeferin: Karkoli bomo iztržili, bo dobro, Anglija je najbrž premočna
Zakaj lige prvakov ne morejo ustaviti niti portoroški sklepi
Nogomet kot vsak drug posel: kaj imajo skupnega Xavi, Klopp in Kek?
Prepovedano bo trditi, da Ljubljanica teče proti Zagrebu in Beogradu

Real, ki je dobil 14 od skupno 17 finalov v tem tekmovanju, je v izločilnih bojih zaporedoma odpravil Leipzig Kevina Kampla in Benjamina Šeška, branilca naslova Manchester City in Bayern, Borussia, ki ima zmago in poraz v finalih lige prvakov, pa je izločila PSV Eindhoven, Atletico Madrid Jana Oblaka in Paris Saint-Germain.

Realov trener Carlo Ancelotti z enim od sodnikov. FOTO: Claudia Greco/Reuters
Realov trener Carlo Ancelotti z enim od sodnikov. FOTO: Claudia Greco/Reuters

Madridčani so v tej sezoni lige prvakov še brez poraza, kar jim je uspelo sploh prvič do finala najprestižnejšega evropskega klubskega tekmovanja, po drugi strani pa je tudi za rumeno-črnimi dober niz, saj so izgubili le eno od zadnjih enajstih evropskih tekem. Dvoboj je obetal zadetke. Ekipi sta se v evropskih obračunih srečali petnajstič, na prejšnjih 14 je padlo kar 43 golov oziroma 3,07 na tekmo.

Borussia je bila nazadnje v finalu leta 2013, ko je tekmo gostil prav Wembley, takrat je izgubila proti Bayernu z 1:2. Madridčani pa so nazadnje igrali finale leta 2022, ko so takrat na Stade de Franceu ugnali Liverpool z 1:0. Poseben dosežek bi z zmago v finalu uspel izkušenima Realovima nogometašema, 38-letnemu Luki Modriću in 32-letnemu Daniju Carvajalu, saj bi se s tem s po šestimi lovorikami pridružila rekorderju Pacu Gentu. V dobi lige prvakov, pred tem je bil to pokal državnih prvakov, pa sta oba že rekorderja skupaj s Karimom Benzemajem in Cristianom Ronaldom.

Takole je Niclas Füllkrug skoraj premagal Realovega vratarja. FOTO: Carl Recine/Reuters
Takole je Niclas Füllkrug skoraj premagal Realovega vratarja. FOTO: Carl Recine/Reuters

Skupno 69. finale, v ligi prvakov pa 32., so sodili slovenski sodniki. Glavni je bil Vinčić, pomočnika sta bila Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič. Ti trije so sodili že finale evropske lige 2022. V sobi za VAR sta bila še Nejc Kajtazović in Rade Obrenović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine