Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V enem dnevu Slovenci obrnili deset milijonov evrov

V novih klubih Mlakar in Zajc, že prej prestopili Bezjak, Birsa in Struna. Mevlja že v Toskani, a se je vrnil v Rusijo.
Miha Zajc ne skriva navdušenja po selitvi v Istanbul. FOTO: Fenerbahče
Miha Zajc ne skriva navdušenja po selitvi v Istanbul. FOTO: Fenerbahče
1. 2. 2019 | 06:00
4:56
Ljubljana – Zadnji dan prestopnega roka v večini držav so nadpovprečno močno zaznamovali tudi slovenski nogometaši. Številni bodo marca krenili v boj za euro 2020 v majicah novih delodajalcev, najodmevnejši zgodbi pa sta napisala Miha Zajc in Jan Mlakar.



Zajc velja za eno od najbolj nadarjenih slovenskih »desetk«, kot naslednika Valterja Birse in Josipa Iličića ga je začrtal tudi aktualni selektor Matjaž Kek. Leta 2017 se je iz Ljubljane preselil v Empoli, v osrčju Toskane pa je dovolj močno opozoril nase, da je pritegnil interes številnih snubcev. Najbolj konkretni so bili v Turčiji – Šempetrčan, ki bo 1. julija dopolnil 25 let, bo nadaljeval kariero pri Fenerbahčeju v Istanbulu. Gre za enega najslavnejših, najbogatejših in najuspešnejših turških klubov, člana velike trojice, v kateri sta tudi Galatasaray in Bešiktaš.
 

Miha Zajc: Nogomet za Turke prva stvar na svetu


»Zelo sem ponosen na ta prestop, saj je Fenerbahče ena največjih inštitucij v Turčiji, premore ogromno navijačev, zato sem vesel, da sem tu. Prvič sem v Istanbulu, navdušen sem,« je razkril Zajc, za katerega je Olimpija pred dvema letoma iztržila 1,7 milijona evrov odškodnine, Fenerbahče je odštel Empoliju 6,5 milijona €. Zajc se je o novem klubu pozanimal tudi pri nekaterih (nekdanjih) soigralcih.

Valter Birsa je med prvimi zamenjal klub. Iz Chieva je odšel na Sardinijo. FOTO: Cagliari
Valter Birsa je med prvimi zamenjal klub. Iz Chieva je odšel na Sardinijo. FOTO: Cagliari


»Seveda vem, da je turška liga izjemno močna, poznam nekaj tukajšnjih nogometašev, saj sem z njimi igral v Italiji in Sloveniji. Povedali so mi, da je nogomet za Turke 'prva stvar na svetu', zato tu pričakujem lepe trenutke. Istanbul je veliko mesto,« je Zajc strnil še nekaj vtisov o prizorišču, na katerem naj bi igral nogomet naslednja štiri leta in pol. Primorca so »napadli« lovci na fotografije že na letališču. Logično, »Fener« je izjemno priljubljen, čeprav ta čas kotira zgolj na 14. mestu 18-članske turške lige, le dve točki nad vodo. Na štadionu, ki sprejme 50.509 glasnih navijačev, Zajcu torej ne bo lahko, čeprav mu bodo delali družbo uveljavljeni nogometaši, kakršni so Isla (Čile), Moses (Nigerija), Kameni (Kamerun), Dirar (Maroko), Ayew (Gana), Valbuena (Francija), Slimani (Alžirija), Neustädter (Rusija) in Škrtel (Slovaška).

Jan Mlakar: »Do poletja, ko se bom preselil v Anglijo, želim v majici Maribora čim bolj napredovati.« FOTO: Brighton
Jan Mlakar: »Do poletja, ko se bom preselil v Anglijo, želim v majici Maribora čim bolj napredovati.« FOTO: Brighton

 

Jan Mlakar: Hitreje kot v Italiji


Podobno visok je bil prestop Jana Mlakarja iz Maribora k članu angleške premier league Brighton. Mariborčani bodo za 20-letnega Ljubljančana iz Češnjic (Dobrunje) prejeli približno 3 milijone evrov, polovica posla bo namreč pripadla Fiorentini, »vijoličasti« pa so si zagotovili 10 odstotkov od naslednjega prestopa Mlakarja. Slovenski rekord še drži Olimpija s prodajo Ezekiela Hentyja v moskovski Lokomotiv za 5,5 milijona €. »Dobili smo ponudbo premierligaša in jo sprejeli. Gre za največjega med prestopi iz NK Maribor. Doslej ga je imel Petar Stojanović, ko je za 2,8 milijona evrov odšel k Dinamu,« je pojasnil športni direktor Zlatko Zahović. »Do poletja, ko se bom preselil v Anglijo, želim v majici Maribora čim bolj napredovati in trdo trenirati. V premier league se igra hitreje in bolj fizično kot v Italiji in Sloveniji, kjer sem že igral, zato moram biti odlično pripravljen,« je zatrdil Mlakar, ki torej ostaja med aduti Maribora v boju za naslov prvaka 1. SNL.

Roman Bezjak bo poskušal zabiti čimveč golov v majici Apoela. FOTO: Apoel
Roman Bezjak bo poskušal zabiti čimveč golov v majici Apoela. FOTO: Apoel


Že prej so dobili nove klube Roman Bezjak (Apoel), Valter Birsa (Cagliari) in Aljaž Struna (Houston). Prestop je padel v vodo branilcu Mihi Mevlji. Primorec je že bil v Empoliju, kjer bi moral kot posojeni nogometaš Zenita igrati do konca sezone, a se kluba na koncu nista ujela, zato se je vrnil v St. Peterburg.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine