Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Veliki slovenski pok v Stožicah, Mariboru in Celju?

Večer, ki lahko piše zgodovino: Olimpija, Maribor in Celje na svojih štadionih napadajo evropsko jesen.
Nogometaši Olimpije imajo priložnoist, da podobno kot lansko leto v Stožicah potrdijo preboj v konferenčno ligo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nogometaši Olimpije imajo priložnoist, da podobno kot lansko leto v Stožicah potrdijo preboj v konferenčno ligo. FOTO: Leon Vidic/Delo
29. 8. 2024 | 05:00
29. 8. 2024 | 15:23
6:19

Danes je dan D, kakršnega slovenski klubski nogomet v samostojni državi še ni imel. Najvznemirljivejša uganka je naslednja: koliko slovenskih klubov bo jeseni igralo v Evropi, eden, dva, trije ali noben? Olimpija, Maribor in Celje z enotnim geslom – »Za zgodovino« – napadajo Evropo. V današnjih povratnih tekmah kvalifikacij za konferenčno ligo bodo zeleno-beli gostili Rijeko, vijolični in prvaki pa v Ljudskem vrtu in štadionu Z'dežele Djurgården in Pjunik.

Olimpija (1:1) bi se uvrstila v ligo s kakršnokoli zmago, Maribor (0:1) in Celje (0:1) z višjo od gola razlike. V primeru podobnih razpletov s prvih tekem bodo o napredovanju odločale enajstmetrovke. Napredovanje med 36 klubov zagotavlja začetno denarno nagrado 3,17 milijona evrov.

Zapletena tekma Olimpije

Olimpijina šesta kvalifikacijska tekma je najpomembnejša, kar čutijo tudi navijači, saj bodo polne Stožice naposled doživele pravi utrip. Evropsko poletje je Olimpija izpeljala v sanjskem slogu in po štirih zmagah je le na Rujevici prejšnji četrtek igrala neodločeno. Toda bolj zapletene tekme, kot bo današnja, še ni igrala. Ni ji treba napadati za vsako ceno, ne sme se niti braniti. Tudi pri organizaciji tekme visokega tveganja so v klubu ubrali ostro smer in napovedali, da bodo pri vstopu na štadion zavrnili vsakega navijača Rijeke, ki ni kupil vstopnice za sektor, kjer bodo gostujoči privrženci.

Trener Victor Sanchez in igralci so v polni pripravljenosti in samozavestni, kot je zatrdil najboljši napadalec in osmoljenec z Rujevice ter tudi iz Ljudskega vrta Raul Florucz. »Pripravljamo se za zmago. To je edino, o čemer razmišljamo. Taktično in telesno smo pripravljeni. Rijeka je kakovostna, ni pa 'vau',« je bil slikovit Avstrijec, ki se veseli polnih Stožic, kar ga dodatno motivira, in poudarja trenerjevo zaslugo za uveljavitev zmagovalnega značaja. Španski trener igra pragmatično in preudarno.

kvalifikacije 4. kolo Foto Zx Igd
kvalifikacije 4. kolo Foto Zx Igd

»Na tej ravni tekmovanja moraš biti organiziran,« je pojasnil in nadaljeval: »Čutimo, da smo pripravljeni in le še čakamo na ta trenutek. Pomembno je, da imamo borbeni duh, toda igralci morajo tudi uživati. To je finale,« je razmišljal Madridčan, ki je pohvalil Rijeko in igralce, a njegov načrt je jasen: »Želimo kaznovati tekmečeve šibke točke in tekmo zapeljati bliže naši zmagi ter z navijači proslaviti napredovanje v skupinski del tekmovanja,« ne skriva optimizma natančni strokovnjak, »narejen in oblikovan« v najmočnejši in najuspešnejši španski trenerski šoli.

Maribor stavi na izkušnje

Lažje je braniti prednost, kot jo loviti. Mariborčani so to izkusili na lastni koži, ko prvemu evropskemu tekmecu v kvalifikacijah za evropsko ligo Botevu niso bili kos po minimalnem porazu v prvi tekmi. Naslednja dva tekmeca, Universitatea in Vojvodina, ki sta lovila zaostanek, sta padla. Tega se zavedajo vijolični, ki bodo na igrišču oslabljeni. El Arbi Soudani je prekrižan, trener Ante Šimundža pa bo na tribuni spremljal in vodil dvoboj, v katerem bodo lovili ... »Optimalno mentalno formo, maksimalno tekmovalnost, taktično dovršenost,« je med drugim izpostavil Šimundža ter poudaril pomembnost nadzora žoge in natančnosti v napadalni tretjini. Na naravni igralni površini naj bi imeli manj težav s tehničnimi podrobnostmi kot v Stockholmu na umetni travi.

Navijači Maribora so v Evropi nepogrešljivi 12. igralec in se oddolžijo za incidente v domačem prvenstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Navijači Maribora so v Evropi nepogrešljivi 12. igralec in se oddolžijo za incidente v domačem prvenstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Mirnejši moramo biti, s tem pridobivamo samozavest,« je dodal prekaljeni strokovnjak, ki je redko izgubljal dvoboje za velike dosežke. Forma Josipa Iličića zagotavlja, da bodo Arnel Jakupović, morda bo igral zadnjo tekmo za vijolične, saj ga lovi Osijek, Maks Barišić, Marko Božić, brata Repas, Jan in Žiga, Etienne Beugre ali kdorkoli od napadalno usmerjenih igralcev imeli priložnosti za gol. Poleg Soudanija bo od prvokategornikov manjkal še kaznovani Sven Šoštarič Karič.

Albert Riera na vse ali nič

Celjske škarje in platno drži v rokah Albert Riera. Španec je v slogu svojega vse prej kot umirjenega značaja izbral naslednjo taktiko: vse ali nič. Prva je povezana s pripravo igralnega načrta, druga z mentalno pripravo moštva. Pred dvobojem je izločil še enega – po njegovem mnenju – »črva« v moštvu, Luko Menala, in drugim poslal sporočilo, kdo je »šef«.

»Čaka nas najpomembnejša tekma v zgodovini kluba. Imam boljši načrt, kot sem ga imel v Armeniji, in igralci ga razumejo,« pomanjkanja samozavesti ni mogoče očitati Špancu. Ima odgovore za vse neprijetne teme. Vzdušje? »Če zmaguješ, je dobro, če ne, slabo. Povsod je enako,« je nakazal, da ga ne bo lahko spoditi iz Celja, ker ve, da njegov svojstven način deluje. Kljub širokemu igralskemu kadru se bo zelo poznala odsotnost poškodovanih Ivana Brnića, Tamarja Svetlina, Armanadasa Kučysa, Davida Zeca, Aljaža Krefla in Marka Zabukovnika.

Moštveni duh lahko nagne jeziček na tehtnici na celjsko stran. FOTO: Leon Vidic/Delo
Moštveni duh lahko nagne jeziček na tehtnici na celjsko stran. FOTO: Leon Vidic/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine