Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Odzivi na uspeh nogometašev: Zgodovinsko!

Uvrstitve med šestnajst najboljših reprezentanc so se razveselili navijači v Nemčiji in Sloveniji.
Navijači na tekmi Slovenija – Anglija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Navijači na tekmi Slovenija – Anglija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pi. K.
26. 6. 2024 | 06:48
26. 6. 2024 | 12:58
4:48

Noč po dnevu D še kar prinaša odzive z vseh strani. Včerajšnja uvrstitev v osmino finala je bila za slovensko nogometno reprezentanco po besedah predsednice države Nataše Pirc Musar zgodovinska. Kot je zapisala na omrežju X, je slovenska ekipa s svojo nepopustljivostjo na dan državnosti spisala zgodovino. Predsednica republike ni bila edina, ki je kot zgodovinski uspeh označila slovenski preboj med 16 najboljših nogometnih reprezentanc na stari celini.

Na družbenem omrežju Vlade Republike Slovenije so zapisali: »Draga ekipa. Državi ste poklonili najlepše rojstnodnevno darilo! Čestitke za borbenost, odlično igro in uvrstitev v osmino finala Eura 2024. Slovenija diha z vami! «

Domači reprezentanci je čestitala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Med navijači v nemškem Kölnu je bil tudi nekdanji obrambni minister Roman Jakič.

Pri Slovenskih železnicah so nogometašem prav tako čestitali za zgodovinski uspeh. 

Slovenski košarkar Boštjan Nachbar je bil kratek in jedrnat, ko je zapisal, da je Slovenija športni fenomen.

Slovenijo, ki je, kot lahko zasledimo na socialnih omrežjih, tudi na tokratni tekmi res dokazala, da je »športni fenomen«, danes čaka ugibanje, kdo bo njen nasprotnik v njeni prvi uvrstitvi v osmino evropskega prvenstva.

Tuji komentatorji se pri poročanju ne izognejo dejstvu, da ima narod z le nekaj več kot dvema milijonoma prebivalcev tako neverjetne športne uspehe.

Navijači na tekmi Slovenija – Anglija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Navijači na tekmi Slovenija – Anglija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa je z uvrstitvijo med 16 najboljših reprezentanc doživela največji uspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa.

image_alt
Kako so igrali: navijači za desetko, kakšne ocene so prejeli Kek in drugi?

Ne le številne slovenske navijače v nemškem Kölnu, ampak tudi na ulicah Ljubljane ter drugih domačih in tujih mest, kjer so spremljali obračun, je zajela prava evforija.

Vstopnice za izločilne tekme bodo navijači lahko kupili 28. junija. Prodaja se bo začela ob 10. uri, pričakovati je, da bodo vstopnice pošle v nekaj minutah. Na voljo naj bi jih bilo okoli 6000, je sporočila Nogometna zveza Slovenije. Vstopnice bodo na voljo po ceni od 50 do 250 evrov.

Odzivi v tujih medijih in Ryanairov čivk dneva

Zgodovinski slovenski uspeh je našel pot tudi v tuje medije. Pri 24sata.hr so zapisali, da je Slovenija v ekstazi po remiju z Anglijo in da je to najlepše darilo za 33 let samostojne države. »Hrvaški se ni uspelo uvrstiti v izločilni del evropskega prvenstva. Slovenci so na tretji tekmi v najbolj izenačeni skupini na euru in svetovnih prvenstvih v zgodovini remizirali. To jim je zadostovalo, da so se kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip uvrstili med 16 ekip stare celine,« so zapisali. 

Razumljivo je, da se angleški navijači konca tekme oziroma rezultata niso prav zelo veselili.

Čeprav bi Anglija potrebovala predstavo, da oživi svoje navijače v Nemčiji po napornih uvodnih tekmah na euru proti Srbiji in Danski, so menda ti prepričani, da angleška zvezdniška ekipa ni pokazala svojih moči. Kot piše Guardian, je Angliji primanjkovalo prodora in kakovosti tam, kjer je bilo najbolj pomembno.

Kljub temu da je skoraj celotno tekmo prevladovala v smislu posesti in ozemlja, ni bilo velike priložnosti, niti v trenutku, ko je bil slovenski vratar Jan Oblak na resni preizkušnji in je obranil slovenski gol.

Šaljivo so se na angleški remi, ki je bil zanje pravzaprav poraz, odzvali pri letalski družbi Ryanair. »Dovolj je, gremo domov,« so zapisali na družbenem omrežju X. Pri Ryanairu so sicer znani po tem, da se na družbenih omrežjih pogosto šalijo in z objavami nasmejijo sledilce.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine