Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Pred očmi Dončića sta Slovence rešila Stojanović in okvir gola

Slovenska reprezentanca ostaja pri eni zmagi v letošnjih kvalifikacijah za SP 2022. V četrtem kolu so varovanci Matjaža Keka remizirali s Slovaško (1:1).
Benjamin Šeško si je na prvi uradni tekmi v dresu reprezentance prislužil ovacije. FOTO: Voranc Vogel
Benjamin Šeško si je na prvi uradni tekmi v dresu reprezentance prislužil ovacije. FOTO: Voranc Vogel
1. 9. 2021 | 20:15
2. 9. 2021 | 00:08
9:01
Selektor Matjaž Kek je močno prevetril začetno postavo v primerjavi z zadnjim neuspešnim gostovanjem v Nikoziji, saj sta priložnost od prve minute, med drugim, dobila Jan Mlakar in Benjamin Šeško. Jasmin Kurtić je v sredo zvečer moral odslužiti tekmo kazni zaradi kartonov, v prvi postavi pa ni bilo mesta niti za Kenana Bajrića, Jako Bijola in Blaža Kramerja, ki so proti Cipru vsi začeli v prvi postavi. Priložnost so tokrat dobili Miha Mevlja, Leo Štulac in Sandi Lovrić. Na tribune so se po dolgi odsotnosti z reprezentančnih tekem spet vrnili navijači, ki so jih naši fantje pogrešali tudi ob uvodni zmagi v teh kvalifikacijah proti Hrvaški, nato pa v gosteh izgubili z Rusijo in Ciprom.



Slovenci so začeli podjetno in po predložku Petra Stojanovića je moral prvič posredovati rezervni slovaški vratar Marek Rodak, ki je v gostujočih vratih zaradi okužbe z novim koronavirusom nadomeščal Dušana Kuciaka. Rodak ni bil preveč zanesljiv, je pa uspel žogo s pestjo izbiti pred postavnim Šeškom, ki je z Mlakarjem igral prvo uradno tekmo v dresu članske izbrane vrste. Kekovi fantje se niso zaleteli in na začetku potrpežljivo čakali tekmece ter jim prepustili posest. A z njo si udeleženci letošnjega evropskega prvenstva niso mogli kaj prida pomagati, žoga je prvič do nezaposlenega kapetana Jana Oblaka prišla šele tik pred začetkom devete minute. Stojanović je ob izteku desete minute krenil v silovit prodor in nato v kazenskem prostoru trčil v Milana Škriniarja, ki mu je pred obraz nastavil ramo, a se glavni sodnik Romun Istvan Kovacs ni oglasil.
 

Boženik najprej zapretil, nato zabil


Sledilo je obdobje precej raztrgane igre z malo domiselnimi akcijami na obeh straneh. Nato pa 18. minuta in lepa priložnost za Slovenijo po padcu Mihe Zajca blizu levega roba kazenskega prostora, a je Lovrić precej zgrešil cilj s strelom visoko prek slovaških vrat. Slovenska srca so zastala v 20. minuti, ko je Juraj Kucka z izvrstno podajo skozi obrambo iskal Roberta Boženika, ki bi ostal sam pred Oblakom, a je bil za nekaj centimetrov prekratek. Nekaj razburjenja v sicer zelo zaspan obračun je v 26. minuti spet vnesel Stojanović, čigar ostra podaja pa je bila tokrat lahek plen za Rodaka. Oblak je lahko mirno pospremil žogo mimo svoje oddaljenejše vratnice po silovitem prodoru Stanislava Lobotke v 29. minuti, ko je do strela z roba kazenskega prostora prišel Kucka. Zelo slabo je dve minuti kasneje s še nekaj večje razdalje meril tudi sam Lobotka.

Petar Stojanović (z žogo) je bil med najaktivnejšimi na zelenici. FOTO: Voranc Vogel
Petar Stojanović (z žogo) je bil med najaktivnejšimi na zelenici. FOTO: Voranc Vogel


Nato pa 32. minuta in hladen tuš za Slovenijo: domačo obrambo sta po levem boku izigrala zvezdnik in kapetan Marek Hamšik ter Vladimir Weiss, ki si je pripravil prostor za predložek in našel Boženika, ki je z glavo premagal nemočnega Oblaka. Kmalu bi sledil idealen odgovor Slovencev, a si Iličić ni uspel ustaviti visoke žoge pred vratarjem Rodakom. Iličić je nato preigraval po desnem boku in v sredini iskal Zajca, a so pred njim v zadnjem hipu Slovaki uspeli izbiti žogo. Kmalu bi Slovaki v 37. minuti dosegli še drugi gol na tekmi, ko je po slabi podaji Iličića v (pol) protinapadu po prekrasni podaji Hamšika za hrbet Mevlji osamljeni Ivan Schranz s polvolejem zadel vratnico že premaganega Oblaka.
 

Stojanović poravnal izid s prvim golom za reprezentanco


V 40. minuti je Šeško s pobegom po levem boku pripravil največjo priložnost na tekmi, ko bi s sicer ponesrečenim predložkom kmalu presenetil Rodaka. Ta je žogo uspel odbiti, a le do Šeška, ki jo je poslal v sredino do osamljenega Mlakarja, ki pa je ni uspel preusmeriti proti praznim vratom. Sledil je še prodor in strel Lovrića po tleh, a je bil Rodak spet na mestu. Tri minute pred iztekom rednega dela prvega polčasa je Slovencem uspelo izenačiti: po dolgi akciji je Iličić s krasno podajo z zunanjim delom stopala skozi slovaško zadnjo vrsto zaposlil Stojanovića, ki sam pred Rodakom ni grešil s strelom na bližnjo vratnico. Slovenski nalet se je nadaljeval in Slovaki so v enem zadnjih napadov polčasa s skrajnimi močmi izbili predložek z desne proti Šešku. Štulac je z okoli 25 metrov v 45. minuti še enkrat ogrel dlani Rodaka, ki je žogo dovolj dobro odbil, da ni postala plen katerega od domačih.



Drugi polčas se je začel z nevarno akcijo Slovakov, spet je v prostoru soigralce iskal Hamšik, toda podaja Lubomirja Šatke s peto na srečo ni našla Boženika. Oblaka je še drugič na tekmi rešil okvir vrat po kotu, ki je sledil, skok je na bližnji vratnici namreč dobil Kucka, a zadel le prečko. Vroče je bilo v 49. minuti tudi pred Rodakom, Iličić je našel Šeška, ta pa vtekajočega Stojanovića, čigar predložek je bil nato le za las predolg za Mlakarja, ki je čakal v sredini. V 56. minuti se je za vstop v igro pripravljal Domen Črnigoj, ki mu je uvod v sezono v Benetkah pokvarila manjša poškodba roke, a se je nato naknadno vendarle znašel na Kekovem seznamu. V 57. minuti je zamenjal Mlakarja.
 

Strel Lovrića v zunanji del mreže


​Lovrića je v 59. minuti z lepo podajo spet zaposlil razpoloženi Iličić, Lovrić je znotraj kazenskega prostora precej z desne strani odlično sprožil proti stičišču vratnice in prečke, Rodak pa je njegov poskus preusmeril s konicami prstov v zunanji del mreže. Šeško si je za novo borbeno potezo, tokrat ob izkušenem Škriniarju, v 61. minuti prislužil ovacije s tribun. Slovaška klop je začetno postavo osvežila v 64. minuti, ko je Robert Mak zamenjal podajalca pri prvem golu večera Weissa. V 66. minuti je v boju za žogo Iličić grdo pokosil prav Maka in dobil rumeni karton, zaradi katerega bo moral izpustiti naslednjo tekmo z Malto.

Tudi Jan Mlakar je tako kot Šeško odigral prvo uradno tekmo v članski izbrani vrsti. Po »ostrakizmu«, ki ga je bil deležen pred domačim mladinskim evropskim prvenstvom, je tekmo začel celo v prvi postavi. FOTO: Voranc Vogel
Tudi Jan Mlakar je tako kot Šeško odigral prvo uradno tekmo v članski izbrani vrsti. Po »ostrakizmu«, ki ga je bil deležen pred domačim mladinskim evropskim prvenstvom, je tekmo začel celo v prvi postavi. FOTO: Voranc Vogel


Še slabše novice bi kmalu prišle z glave Škriniarja, ki je še drugič na tekmi ostal povsem sam pred Oblakom po prostem strelu Hamšika, a na srečo tudi tokrat z glavo meril previsoko. V 70. minuti je Kek opravil dvojno menjavo, ne preveč vidnega Zajca je zamenjal Adam Gnezda Čerin, Štulca pa Jon Gorenc Stanković. Lovriću se je v 74. minuti odprlo nekaj prostora za strel z roba kazenskega prostora, a je bil njegov poskus precej prešibak. Črnigoj si je v naslednjem napadu sam pripravil strel s podobne razdalje, a meril visoko na južno tribuno. Po dvojni menjavi pri Slovakih je tudi slovenska klop potegnila zadnjo potezo, s klopi je vstal ljubljenec Stožic Andraž Šporar. Še prej se je lepa priložnost za podajo v prostor ponudila Iličiću, ki pa tokrat ni dobro zaposlil Črnigoja. S Šporarjem je nato v igro v 83. minuti vstopil tudi Bijol.

Šporar je obrnjen s hrbtom proti golu v 86. minuti streljal z glavo, a je Rodak žogo brez težav ulovil po novi natančni podaji Iličića. Veliko bolj so bili nevarni Slovaki, po dvojni podaji je do strela znotraj kazenskega prostora prišel Mak, a meril neposredno v dobro postavljenega Oblaka. Slovaki so imeli v zadnjih minutah več od igre, Slovenci pa dolgo časa niso uspeli sestaviti izdelanega napada. Mak je v 91. minuti padel v kazenskem prostoru po trčenju z Miho Blažičem, a to seveda ni bilo dovolj za najstrožjo kazen. Zadnjo priložnost je imela slovenska izbrana vrsta ob prostem strelu v 95. minuti blizu sredine igrišča, po izbiti dolgi podaji Stojanovića pa je sodnik ujezil naše nogometaše s hitrim znakom za konec obračuna.

Slovenske nogometaše v soboto v Stožicah čaka še obračun z Malto, 7. septembra pa še gostovanje pri Hrvaški v Splitu.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel


Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine