Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Slovenci s tremi streli v okvir gola garali za tri točke proti Malti

Slovenska nogometna reprezentanca je vknjižila drugo zmago v kvalifikacijah za SP 2022. Z enajstmetrovko je tekmo z Malto v Stožicah odločil Sandi Lovrić.
Jasmin Kurtić (levo) se je po odsluženi kazni vrnil v prvo postavo. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Jasmin Kurtić (levo) se je po odsluženi kazni vrnil v prvo postavo. FOTO: Borut Živulović/Reuters
4. 9. 2021 | 17:45
4. 9. 2021 | 19:57
7:14
Vezist Jaka Bijol se je vrnil v prvo postavo slovenske reprezentance za obračun z Malto, selektor Matjaž Kek pa ga je postavil na položaj srednjega branilca, kjer sicer igra tudi pri moskovskem CSKA. Jasmin Kurtić se je po odsluženi kazni zaradi kartonov ravno tako vrnil v začetno enajsterico in združil moči z Adamom Gnezdo Čerinom. Na klop sta se v primerjavi s tekmo proti Slovaški preselila Leo Štulac in Miha Zajc, osvežen je bil tudi napad z Damjanom Boharjem, ki je nadomeščal kaznovanega Josipa Iličića, medtem ko sta drugo zaporedno uradno tekmo v dresu članske izbrane vrste začela Jan Mlakar in Benjamin Šeško.



Bohar je bil prvi, ki je s polvolejem pomeril proti malteškim vratom v četrti minuti, a njegov poskus ni preveč ogrozil vratarja Henryja Bonella. Še bolj vroče je bilo v 13. minuti, ko je po predložku Petra Stojanovića okoli devet metrov od vrat do neoviranega strela z glavo prišel Šeško, toda v lovu na svoj strelski prvenec v članski izbrani vrsti ni meril dovolj natančno. Do 20. minute je ritem igre precej upadel, gostje pa so brez večjih težav držali tekmece daleč od svojih vrat. Stojanović, ki je podobno kot proti Slovaški veliko poizkušal, je v 21. minuti prodrl v kazenski prostor, a so mu možje v rdeče-belih dresih žogo speljali še pred strelom. Stojanović je v naslednjem napadu z ostrim predložkom dobro iskal Šeška, ki je padel in ni uspel nevarneje streljati.
 

Oblak žogo ustavil na črti


V 24. minuti bi domači kmalu izkoristili poigravanje v malteških vrstah, spet je prodrl Stojanović in v sredino podal žogo po tleh, Maltežani so jo odbili, a le do Sandija Lovrića, čigar strel je priletel v blok in končal v zunanjem delu mreže. Tik pred iztekom prvih 30 minut igre je nevarna podaja priletela tudi pred Jana Oblaka, a je bil na mestu pred Alexandrom Satarianom domači branilec Bijol, ki je izbil v kot. Po slednjem so Maltežani spet zapretili, tokrat tudi s strelom z glavo, ki pa je poletel čez Oblakovo prečko. V 33. minuti je z roba kazenskega prostora pomeril Joseph Mbong in zdelo se je, da bo to lahek plen za Oblaka, ki pa mu je žoga ušla in uspel jo je ustaviti šele tik pred črto svojih vrat.

Lovrić (z žogo) proslavlja po vodilnem zadetku v zaključku prvega polčasa. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Lovrić (z žogo) proslavlja po vodilnem zadetku v zaključku prvega polčasa. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Veliko priložnost je imel minuto kasneje Miha Mevlja, potem ko je prosti strel na levem boku priboril Šeško in so gostje slabo izbili predložek, se je primorskemu branilcu ponudil prostor za strel z nekaj metrov, a žoga ni našla poti skozi morje nog, glavni sodnik pa je zapiskal tudi za prekršek.  Mevlja je bil na koncu junak prvega polčasa, ko je v prerivanju z Enricom Pepejem priboril Sloveniji najstrožjo kazen, ki jo je brezhibno izkoristil Lovrić. To je bilo tudi zadnje omembe vredno dejanje sicer precej klavrnega prvega polčasa.

V drugih 45 minut so gostje krenili s prvo menjavo, priložnost je na levem boku dobil vezist Ryan Camenzuli, ki je zamenjal Juana Carlosa Corbalana. Tako kot v prvem polčasu je tudi v drugem prvi proti vratom Malte s strelom poskusil Bohar, ki pa je po prodoru komaj ogrel dlani Bonella. Stojanović je imel v 54. minuti kar nekaj sreče, da glavni sodnik ni še enkrat pokazal na belo piko v severnem kazenskem prostoru ljubljanskega štadiona, saj je slovenski branilec podobno kot njegov malteški kolega v prvem polčasu storil prekršek nad gostujočim nogometašem, a se sodniki niso oglasili. Vroče je bilo tudi v 57. minuti, ko je Stojanović lahkomiselno podajal nazaj proti Oblaku, ki pa se je ob gostujočem napadalcu znašel dovolj dobro, da se stvari niso še bolj zapletle.
 

Maltežani zadeli, na srečo iz prepovedanega položaja


Kek se je po dvojni malteški menjavi odzval tudi sam in iz igre potegnil Boharja ter Mlakarja, na igrišče pa sta pritekla Domen Črnigoj in Miha Zajc. V 65. minuti novo, tokrat najresnejše opozorilo za slovenske nogometaše, saj se je prvič zatresla tudi Oblakova mreža, a so bili pred tem Maltežani kar dvakrat v prepovedanem položaju in gola sodniki upravičeno niso priznali, ko je po kombinaciji rezervistov Paula Mbonga in Luka Montebella slednji pospravil žogo za hrbet slovenskega kapetana. Na začetku 70. minute je v igro namesto Šeška prišel še Andraž Šporar, strelca Lovrića pa je zamenjal Jon Gorenc Stanković.

Slovenski nogometaši so se še naprej igrali z ognjem, Joseph Mbong je v 70. minuti prodiral in nato poskusil podati visoko žogo v kazenski prostor, v roko je zadela Zajca, a se latvijski delivci pravice na čelu z Andrisom Treimanisom spet niso oglasili. Tako je bilo tudi v 76. minuti, ko je v dvoboju s Pepejem padel Šporar, sledilo je tudi nekaj iskric med omenjenima nogometašema. Slovenci si tudi v drugem polčasu niso pripravili veliko in pri le enem strelu v okvir tekmečevih vrat, ko je gol dosegel Lovrić, ostali tudi po poskusu Zajca, ki je po prodoru Stojanovića v 81. minuti streljal mimo oddaljenejše vratnice.

Zaključek tekme je bil nekoliko pogumnejši s strani domače vrste kot nedavni dvoboj s Slovaško. Nagrada za to je prišla v 87. minuti, ko je drugo enajstmetrovko Sloveniji priboril Zajc. Odgovornost je na svoja pleča prevzel ljubljenec ljubljanskega občinstva, nekdanji napadalec domače Olimpije Andraž Šporar, ki pa mu je Bonello njegov precej povprečen strel po tleh ubranil. V kar petminutnem sodnikovem dodatku se je Šporar poskusil odkupiti navijačem, njegov prodor pa so malteški branilci ustavili v zadnjem hipu pred strelom v 94. minuti. Obračun se je brez večjih razburjenj razpletel s prigarano zmago Slovencev, ki so v okvir malteških vrat (če ne štejemo obeh enajstmetrovk) usmerili vsega tri strele v 95 minutah. A tri točke, druge v teh kvalifikacijah, so zdaj že na kontu, prinašajo pa vsaj začasen skok na tretje mesto pred večernim spopadom Slovaške in Hrvaške v Bratislavi.



FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters


Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine