Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Sestanek, ki odreja prihodnost Gorice

Štirikratni slovenski nogometni prvak na razpotju, na tnalu tudi predsednik Hari Arčon.
Hari Arčon je po jesenskem delu sezone odslovil trenerja Milana Srebrniča. FOTO: ND Gorica
Hari Arčon je po jesenskem delu sezone odslovil trenerja Milana Srebrniča. FOTO: ND Gorica
5. 6. 2019 | 09:17
5. 6. 2019 | 09:17
4:25
Kakšne bodo posledice izpada v 2. SNL za enega od stebrov slovenskega klubskega nogometa ND Gorica? To je po senzacionalno izgubljenem dvoboju s sežanskim Taborom v kvalifikacijah za obstanek v 1. SNL na Goriškem športna tema št. 1. Na tnalu je tudi predsednik Hari Arčon, ki bo danes lahko preveril vzdušje med pokrovitelji in podporniki.

Po treh (ne)prespanih nočeh se bodo sestali ključni možje goriškega nogometa. »Nalili si bomo čistega vina, opravili športni pregled in začrtali smernice za prihodnost, pri čemer se bo treba jasno opredeliti do tega, ali si Nova Gorica sploh želi prvoligaša. Moje mnenje je, da izpad v 2. ligo ni tragedija, je neuspeh, ampak tudi priložnost, da stvari znova postavimo na pravo mesto. Gorica se je vedno soočala s krizo ob koncu štiriletnih mandatov,« današnjega soočenja Arčon ne vidi kot srečanja, na katerem bodo padale glave, vključno z njegovo.

Miran Srebrnič in predsednik Hari Arčon sta bila na različnih bregovih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Miran Srebrnič in predsednik Hari Arčon sta bila na različnih bregovih. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Če bodo zahtevali moj odstop, se ne bom upiral,« je dejal prvi mož, ki je tik pred tekmama s Taborom dobil nov štiriletni mandat, kar so mnogi razumeli, da želi za vsako ceno ostati na čelu. Očitajo mu avtokratsko vodenje.



»Osemindvajsetega maja je bilo konec mandata. Ker imamo delegatski sistem, je bila želja, da klub ni brez predsednika, zato smo izpeljali sejo skupščine, na kateri sem dobil soglasno podporo,« je pojasnil predsednik in nanizal nekaj pomembnih podrobnosti: »Pred štirimi leti sem prevzel klub z 2,3 milijona evrov dolga, si nakopal tožbe po vsega dveh tednih predsedniške funkcije in se vlačil po sodiščih. Dolg smo zmanjševali in hkrati še skrbeli za normalno delovanje kluba. Vsak mesec je treba izplačati 53 plač, pri čemer je pokroviteljski znesek največ 400.000 €. Kar 60, 70 odstotkov denarja moramo najti drugje.«


Brez športnega direktorja napaka


Goriški športni zdrs se je začel z nizom porazov pod taktirko Mirana Srebrniča, nadaljeval z neposrečenimi izbirami njegovih naslednikov.

»Moja napaka je bila, da nismo imeli športnega direktorja, ki bi vodil kadrovsko politiko. Tudi v kolektivnem odločanju pride do napak, ampak vsaka odločitev ima predsednikov podpis. Zato je najbolj odgovoren. Zanašal sem se na odločitve trenerjev. Bil sem prvi predsednik, ki je trenerju, Srebrniču, dal štiriletni mandat, nikoli se nisem vpletal v njegovo delo in sem mu zaupal izbiro moštva. Privolil sem tudi v pomlajevanje, uštel sem se,« se je dotaknil tudi za mnoge najbolj sporne poteze, da se je po koncu jesenskega dela razšel s Srebrničem.

Prvoligaško slovo Gorice, štirikratnega prvaka, je udarec za slovenski nogomet. Ko je bila trdna in uspešna, je bila takšna tudi reprezentanca. Zadnji uspešni reprezentančni rod je imel nekaj ključnih igralcev, ki so šli skozi goriško selekcijo. Zdaj je klub tako rekoč brez igralcev, rojenih med 1998 in 2003. Gorica je žrtev krize, ki je v obdobju italijanskih vlagateljev povzročila razpad uspešne mladinske šole. Zdaj ločeno delujeta dve, Društvo mladi nogometaš in klubska.

Če bi Gorica imela športnega direktorja, morda ne bi bila v sporu z vijoličnim novincem Andrejem Kotnikom. FOTO: Tadej Regent/Delo
Če bi Gorica imela športnega direktorja, morda ne bi bila v sporu z vijoličnim novincem Andrejem Kotnikom. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Gorica je žrtev napačnih odločitev iz preteklosti, davek plačujejo tudi mlajše kategorije. Vse naše selekcije od 15. leta tekmujejo na najvišji ravni, veliko smo vložili v izobraževanje trenerjev,« je povedal Arčon.

Vrnitev v 1. SNL bo vse prej kot lahka, poraja se vprašanje, s kom se bo Gorica podala v boj za 1. SNL. »Ne bomo razprodajali moštva in se odrekli igralcev kar tako. Nihče ne bo zastonj,« je zatrdil Arčon.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine