Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Selektor Matjaž Kek ne more brez Hrvaške

Damjan Bohar in Mario Jurčević pri Osijeku, Adam Gnezda Čerin pri Rijeki in Petar Stojanović pri Dinamu se pri južnih sosedih borijo za selektorjevo vabilo.
Damjan Bohar se je že uveljavil pri Matjažu Keku v slovenski reprezentanci, zdaj pa z Osijekom ogroža tudi najbogatejši klub na hrvaškem Dinamo. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Damjan Bohar se je že uveljavil pri Matjažu Keku v slovenski reprezentanci, zdaj pa z Osijekom ogroža tudi najbogatejši klub na hrvaškem Dinamo. FOTO: Borut Živulović/Reuters
27. 1. 2021 | 06:00
4:44
Pri Olimpiji so se v jesenskem delu zanašali na hrvaški strokovni štab in igralce. Ljubezen med klubom in tretjerazrednimi, a za slovensko ligo še vedno dovolj kakovostnimi sosedi, je trajala le do novega leta. Toda slovensko-hrvaška nogometna naveza deluje tudi v obratni smeri, a je razpršena in jo pozorno spremlja tudi selektor Matjaž Kek.

Damjan Bohar in Mario Jurčević pri Osijeku, Adam Gnezda Čerin pri Rijeki in Petar Stojanović pri Dinamu so »naše igralske ladje« v hrvaškem klubskem nogometu, v katerem pa je prvi kapetan trener, Simon Rožman, ki uspešno krmari klubu s Kvarnerja.
Zgodnji »spomladanski« štart drugega dela prvenstva se je začel z imenitnim reškim poglavjem in zmago v derbiju v Zagrebu. Toda drugi Slovenec na reškem trenerskem stolčku po Matjažu Keku je po porazu v naslednji tekmi v Varaždinu že zaplul v manj mirno plovbo.


Boj za Evropo


Današnja prva – lokalni derbi z Istro v Pulju – od treh zaostalih tekem za vodilnim Dinamom in štirih za Osijekom, ki je s serijskim prvakom po točkah poravnan (po 36), že sodi v kategorijo ene od ključnih v boju za drugo ali tretje mesto, ki vodita v kvalifikacije za evropsko ligo.

Adam Gnezda Čerin (desno) pri Rijeki nabira pomembne legionarske izkušnje. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Adam Gnezda Čerin (desno) pri Rijeki nabira pomembne legionarske izkušnje. FOTO: Denis Lovrović/AFP


Četrta Rijeka (23 točk) je bila od nekdaj po malem slovenska in ima pomembno vlogo. V njej trenerske izkušnje in znanje nabira eden od najboljših slovenskih strokovnjakov mlajšega rodu, ki povrhu skrbi za igralski razvoj nadarjenega 21-letnega članskega reprezentanta Gnezdo Čerina. Idrijčan je pod posebnim drobnogledom, saj ga pozorno spremljata oba selektorja, članski Kek in do 21 let Milenko Ačimović.



Kdo ga bo izbral? Skušnjava je velika, morda sta selektorja tudi že sklenila dogovor o tem, za koga bo koristnejši, saj se za Slovenijo A in Slovenijo do 21 let 24. marca začenja letošnji prvi in glavni vrhunec reprezentančne sezone. Kekovi proti Hrvaški v Stožicah (20.45) začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Ačimovićevi pa odpirajo evropsko prvenstvo v Ljudskem vrtu (18) proti branilcu naslova Španiji.

Gnezda Čerin ima pri Rožmanu status prvokategornika, igral je na osmih ligaških tekmah in bi še kakšno več, če ne bi staknil poškodbe in se okužil z virusom sars-cov-2. Letos je igral na obeh tekmah po 90 minut.


Osijek vse bogatejši


Pod Kekovim drobnogledom bosta osiješka reprezentanta, 29-letni Bohar in 25-letni Jurčević. Pod taktirko enega od najbolj cenjenih hrvaških trenerjev Nenada Bjelice sta med osrednjimi možmi renesanse kluba z madžarskim lastništvom in veliko denarja. Osijek se po proračunu že bliža za naše razmere nedosegljivemu znesku 20 milijonov evrov.



Bohar, za katerega je Osijek plačal pol milijona € odškodnine, se je pri Keku že uveljavil kot zelo uporaben in hvaležen adut s klopi, Jurčević pa še čaka na vidnejšo priložnost, a ima status prvega rezervista za menjavo Jureta Balkovca na položaju levega bočnega igralca. Keku in hitronogemu Prekmurcu ter Ljubljančanu s prefinjeno levo nogo gre na roko status pri Bjelici, ki zelo zaupa slovenskemu dvojcu. Bohar je igral 12 od 17 tekem in dosegel štiri gole, Jurčević 13 od 17.

Petar Stojanović (desno) je s 550.000 evri letne plače najbolje plačani slovenski nogometaš na Hrvaškem. FOTO: Pavel Golovkin/Reuters
Petar Stojanović (desno) je s 550.000 evri letne plače najbolje plačani slovenski nogometaš na Hrvaškem. FOTO: Pavel Golovkin/Reuters


Stojanović na stranskem tiru?


Štiri leta je bil Stojanović najdražji (dva milijona € je zanj prejel Maribor) slovenski nogometaš v HNL in nepogrešljiv mož v začetni enajsterici prvaka Dinama, peto bo najbrž tudi zadnje. Petindvajsetletnega Ljubljančana, ki pri Dinamu letno zasluži 550.000 €, želijo prodati. Jeseni je igral 10 ligaških tekem in v povprečju dobro uro, na letošnjih prvih dveh tekmah pa ni dobil priložnosti. Proti Rijeki (0:2) je bil na klopi za rezervne igralce, proti Gorici (4:3) zunaj kadra.

Če še Stojanovića ne bo v moštvu tudi v današnjem največjem derbiju proti Hajduku, ki ima novega trenerja v Italijanu Paolu Tramezzaniju, potem bi ga lahko prekrižal tudi Kek.

In še, po prvih izračunih je imel Dinamo v letu 2020 kar za 47 milijonov € prihodkov, dobiček pa naj bi znašal 2,8 milijona €.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine