Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Prazni naboji vijoličnih za slovo od Evrope

Ekipi Darka Milaniča ni uspelo streti škotskega oreha, kapetan Marcos Tavares je imel slab večer.
Dino Hotić se je dobro boril, vendar tudi njemu sreča tokrat ni bila naklonjena. FOTO: Tadej Regent/Delo
Dino Hotić se je dobro boril, vendar tudi njemu sreča tokrat ni bila naklonjena. FOTO: Tadej Regent/Delo
16. 8. 2018 | 23:58
17. 8. 2018 | 00:03
4:58
Maribor – V prejšnjih sedmih sezonah so Mariborčani petkrat uživali v evropski jeseni, ki je tokrat kot v letih 2015 in 2016 ne bo. Usoden je bil poraz z 1:3 na Škotskem, ki jim ga sinoči v 3. predkolu evropske lige ni uspelo izničiti. Glasgow Rangers se je po remiju brez golov uvrstil v zadnje sito in se bo pomeril z Ufo. Vijolični pa si bodo rane celili v nedeljskem derbiju slovenske lige v Stožicah.

Maribor v evropskih tekmovanjih še nikdar ni nadoknadil dveh golov zaostanka s prve tekme, pred tem je bil nazadnje neuspešen v sezoni 2016/17, ko je po zaostanku z 1:3 proti Qabali zmagal zgolj z 1:0. Poraz z 1:3 je bil usoden tudi v sezoni 2013/14, ko je bila boljša Viktoria Plzen. Slaba tradicija se je nadaljevala, »evropskemu« Mariboru ostaja le še domača scena.
Trener Darko Milanič se je odločil za dve spremembi v začetni enajsterici, namesto Aleksa Pihlerja in Gregorja Bajdeta sta bila na krilnih položajih Jasmin Mešanović in Dino Hotić. Gostujoči trener Steven Gerrard, ki je še lani v Lendavi vodil mladince Liverpoola, je ubral obrambno taktiko z osamljenim Kolumbijcem Alfredom Morelosom v konici napada.


Premoč brez nagrade


Vijolični so bili postavljeni bolj ambiciozno, ob Marcosu Tavaresu in Luki Zahoviću je bil visoko postavljen napadalec št. 3 Mešanović, toda v začetku so bili previdni. Vsaka napaka bi lahko bila usodna, je pred tekmo opozarjal Milanič, ki je prvi strel v okvir vrat dočakal v 18. minuti, ko je sprožil Tavares, vendar je bil vratar dobro postavljen. Naslednja priložnost se je ponudila Hotiću, v dobrem položaju se je po kotu znašel še Saša Ivković. Gostje so bili zadovoljni s potekom srečanja, zaradi ostrih štartov so si prislužili tri rumene kartone, a vse to je bil del načrta. Pa tudi izvrstno izvedeni nasprotni napad iz 33. minute, ko se je sam pred vrati znašel 22-letni Morelos, a streljal v slogu amaterja prek prečke.

Največ decibelov v prvem polčasu je sprožil sijajen prosti strel Amirja Derviševića, ki je s kakih 35 metrov v nasprotju s pričakovanju streljal neposredno proti vratom, čuvaj mreže Allan McGregor pa je z zadnjimi močmi odbil žogo v kot. Maribor je imel v prvem polčasu kar sedem kotov, razmerje v strelih je bilo 10:4, toda premoč ni bila nagrajena, gledalci pa so se pogosto držali za glave. Zadnjo priložnost je zapravil Blaž Vrhovec, ki je bil nespreten v prodoru.


McGregor : Tavares 3:0


Razloga za preplah v domačih vrstah še ni bilo, Rangers je na trenutke kazal slabosti ekip, ki še niso imele resnega mednarodnega izziva, vendar bil dovolj discipliniran, da je pariral jalovemu Mariboru. Milanič je prvo potezo povlekel v 52. minuti, ko je poškodovanega Klinarja zamenjal bolj ofenzivni Pihler in poživil igro na desni strani. To je tudi pomenilo začetek bolj tvegane igre s tremi branilci ali celo samo z dvema osrednjima, ko je Dare Vršič zamenjal Derviševića. Škoti so se organizirano branili, v gneči pred njihovimi vrati pa se Luka Zahović in drugi niso znašli. Zavlačevanje igre je šlo v nos tudi športnemu direktorju Zlatku Zahoviću, ki je protestiral pri sodnikih in pol ure pred koncem znova dvignil navijače na noge. To je pomagalo tudi akterjem na igrišču, ki so krenili še odločneje naprej. Priložnost tekme je v 70. minuti zapravil najbolj izkušeni Tavares, ki je s treh metrov le nastreljal vratarja.

Takrat se je že dalo naslutiti, da to ne bo vijolični večer, na razočaranje večine prisotnih se je končalo z 0:0. Za nameček je Tavares že v sodnikovem dodatku zastreljal 11-metrovko po prekršku nad Zahovićem, junak tekme, 36-letni McGregor, je Mariborčanom preprečil tudi tolažilni zadetek ...

»To je bil eden od večerov, ko ti sreča ni naklonjena. Igrali smo dobro, si ustvarjali priložnosti, zaslužili smo si veliko več, a nam ni uspelo doseči gola. Še enajstmetrovka je ostala neizkoriščena,« je bil razočaran Milanič in priznal, da je bila škoda storjena že v Glasgowu: »Nismo zdržali pritiska pomembne tekme. Če bi naredili kakšno napako manj v Glasgowu, bi lahko bilo drugače.« Z njim se je strinjal Blaž Vrhovec: »Zmanjkal nam je kanček sreče. Če bi zabili dovolj zgodaj, bi lahko tekmo obrnili v svojo korist, tekmec bi postajal živčen. Žal se to ni zgodilo, nismo dosegli gola, ki bi nam lahko odprl vrata.«
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine