Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Osrečil Maribor, pomagal Skomini in Moggiju

Italijanski sodnik Rocchi je v eni akciji izključil dva igralca Ajaxa in dosodil 11-m za Chelsea. Derbi torkovega večera vnovič zaznamoval VAR.
Chelseajev najstnik Reece James postavil piko na i strelskega večera na Stamford Bridgeu. FOTO: Reuters
Chelseajev najstnik Reece James postavil piko na i strelskega večera na Stamford Bridgeu. FOTO: Reuters
6. 11. 2019 | 23:29
6. 11. 2019 | 23:48
5:23
Kdo bi si mislil, da bo uvedba videotehnologije še dvignila spektakelsko raven nogometne igre. Videosodnik (VAR) občasno prekinja ritem večera, občasno ga (ne)zasluženo drastično poveča. To se je zgodilo v torek zvečer v ligi prvakov, glavni akter derbija Chelsea vs Ajax (4:4) pa je bil prav sodnik Gianluca Rocchi.

Kako dramatično in spektakularno tekmo med nekdanjima evropskima prvakoma so spremljali na štadionu Stamford Bridge, sta zgovorno opisala Frank Lampard in Erik Ten Hag. Oba sodita med najobetavnejše trenerje v Evropi.

»Čutim, da bi morali v dveh tekmah s Chelseajem iztržiti štiri točke, ne le eno. V Londonu smo igrali odlično, mi smo narekovali ritem igre, ne gostitelji. Pri rezultatu 4:2 smo držali usodo večera v svojih nogah, potem pa je sledilo, kar je,« je ocenil 49-letni Ten Hag, ki piše na klopi Ajaxa eno najlepših nogometnih zgodb zadnjih let. In 41-letna legenda Chelseaja? Lampard ni znal pojasniti scenarija za končnih 4:4.


»Pri vodstvu z 2:4 smo vse nadzorovali, potem pa …«


»Ne znam opisati tekme. Lahko analiziramo vsako minuto posebej, toda v resnici so navijači videli 'noro' tekmo, spektakel, ki je gotovo navdušil navzoče in tiste pred TV-zasloni. Kakšna nogometna tekma! Ne spomnim se veliko takšnih. Ajaxu lahko izrazim le spoštovanje, mojim fantom pa čestitke za bojevniški duh,« je dodal »Frenkie«.

Chelseajev najstnik Reece James postavil piko na i strelskega večera na Stamford Bridgeu. FOTO: Reuters
Chelseajev najstnik Reece James postavil piko na i strelskega večera na Stamford Bridgeu. FOTO: Reuters


Angleški mladci, med katerimi so tudi takšni, ki so prejšnji mesec igrali proti slovenski izbrani vrsti U-21 v Mariboru in odšli domov brez zmage (2:2), predstavljajo odkritje sezone pod taktirko Lamparda. Če so v prejšnjih tekmah blesteli Tammy Abraham (22), Mason Mount (20) in Callum Hudson-Odoi (18), je postavil končnih 4:4 Reece James (19).



Večina evropskih kritikov je vendarle uperila prst v nekoga starejšega in izkušenejšega. V ospredju je bil italijanski sodnik Gianluca Rocchi, ki je dosodil dve 11-metrovki, pokazal sedem rumenih kartonov, pri tem pa izključil dva gostujoča nogometaša. Še več, v akciji, ki se je začela v 68. minuti – pri vodstvu Ajaxa s 4:2 – je prišlo do niza prekrškov nad Angleži in nato igranja z roko v kazenskem prostoru, pri čemer je Italijan puščal prednost do konca, nato pa retroaktivno pokazal druga rumena kartona Daleyju Blindu in Joelu Veltmanu ter še na belo točko. Ajax je z eno potezo ostal brez obeh štoperjev (!) in izgubil »varno« prednost dveh golov. Udeleženci specializiranih spletnih forumov niso prikimali 46-letniku iz Firenc – večina meni, da bi moral izključiti le Veltmana zavoljo prekrška in da ni opravil naloge niti VAR.
 

Tudi del afere Calciopoli


Gotovo bodo svoje povedali tudi odgovorni, kot so kontrolor sojenja na londonski tekmi in člani sodniške komisije. Morda še močneje bode v oči, da je tekmo vnovič zaznamoval prav VAR, ki nikogar ni pustil ravnodušnega. Angleži so bili navdušeni – čeravno je prav VAR pozneje upravičeno razveljavil njihov gol za 5:4 –, Nizozemci potrti. Nekateri komentatorji so ob tem »zadovoljni«, da bo 46-letni sodnik prav v tej sezoni končal svoj posel pod dežnikom Uefe, čeprav sodi med može v črnem z največjo karizmo. Logično, bi dodali drugi, saj jo je gradil tudi v času zloglasnega Calciopolija, ene največjih podkupovalnih afer v zgodovini (italijanskega) nogometa, ko je moral začasno v 2. ligo celo sloviti Juventus, tedaj pod taktirko šefa Luciana Moggija.


Maribor pospremil v ligo prvakov


Kakorkoli, Rocchi ni osrečil le Juventusa, Milana, Lazia in še nekaterih drugih vpletenih v afero. Pospremil je tudi zadnjo uvrstitev slovenskega prvaka v ligo prvakov: na povratni tekmi Maribora in Hapoela iz Beršebe (1:0) konec avgusta 2017. Istega leta je pomagal še enemu slovenskemu akterju. V finalu evropske lige v Stockholmu je sodil Damir Skomina, četrti sodnik pa je bil prav Rocchi in – zanimivo – tedaj Mourinhov Manchester United je premagal prav Ajax.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine