Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Pozabili bi vse zablode, če bi na kolena spravili vikinge

V kvalifikacijah za nogometno evropsko ligo danes igrajo trije slovenski klubi, Olimpija v Stožicah, Mura v Talinu, Maribor v Ljudskem vrtu.
Olimpija na evropski fronti še ni naredila koraka naprej, morda ga bo letos, ko v njene števne zmage verjame malokdo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Olimpija na evropski fronti še ni naredila koraka naprej, morda ga bo letos, ko v njene števne zmage verjame malokdo. FOTO: Leon Vidic/Delo
27. 8. 2020 | 09:01
5:56
Četrtek bo dan za nogometno resnico za Olimpijo, Maribor in Muro? Slovenska trojica je v vlogi favorita. Izzivalci zeleno-belih v edini tekmi 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo so »vikingi« iz moštva Vikingur, ki bodo v Stožicah (18.30) preizkusili, kaj zmore ali ne prenovljena Olimpija. Še prej bo Mura v Talinu brez prvega zvezdnika Luke Bobičanca, ki je ostal doma zaradi okužbe z virusom sars-cov2, lovila napredovanje v 2. kolo, večerna glavna vloga pa pripada Mariboru, ki bo gostil avtsajderja iz Severne Irske.

Najboljši strelec Olimpije v prejšnji sezoni Ante Vukušić je prvi in edini evropski gol za Olimpijo dosegel lani v Malatyi, današnji drugi bi bil vreden zlata. FOTO: Leon Vidic
Najboljši strelec Olimpije v prejšnji sezoni Ante Vukušić je prvi in edini evropski gol za Olimpijo dosegel lani v Malatyi, današnji drugi bi bil vreden zlata. FOTO: Leon Vidic


Nekoč so tekmeci iz Islandije veljali za ribiče, ki so bili za slovenske klube le zaradi dolgega potovanja in za klubsko blagajno manj zaželeni tekmeci na prvi oviri, toda razmerja sil so se korenito zasukala. Na reprezentančni ravni debelo v islandski prid, na klubski še ne. Glavni Olimpijin plačnik Milan Mandarić si je lahko sicer oddahnil, kar zadeva stroške, saj je pokalni prvak Islandije za leto 2019 (za letos ga v Islandiji še nimajo) dopotoval v Ljubljano, medtem ko se tekmovalnih skrbi predsednik ne bo otresel toliko časa, dokler na igrišču ne bo varne razlike. Vsaj tako se nadejajo v zeleno-belem taboru, ki se v tekmo podaja s precej nelagodja. Virus sars-cov2 je namreč vzel dva tedna skupnih treningov na silo zakrpanega moštva.


Kako učinkoviti bodo novinci?


Še dobro, da je ostalo sedem, osem preverjenih mož iz prejšnje sezone, pa čeprav bosta dva ali trije med njimi še nezaceljena. Prvi strelec Ante Vukušić, ki je še v prodajni izložbi, je vse prej kot nared, a bo moral stisniti zobe, drugi prodajni igralec in zaradi mladosti z najvišjo vrednostjo Enrik Osterc se je v osamitvi tudi zdravil. Tretji? Kdo ve, neredni treningi bi lahko do prvega sodnikovega žvižga ustavili še koga.



Olimpija še nikoli v Mandarićevi eri ni šla v evropsko bitko z zaokroženo selekcijo prvega moštva, zato je čutiti strah, da bi lahko navzven vse prej kot resen tekmec povzročil rušilni potres. Velik jeziček na tehtnici bi lahko na Olimpijino stran nagnili novinci, ki jih je izbral športni direktor Mladen Rudonja. Slovenca Uroš Korun in Matic Fink sta nekoč bila okrepitvi, zdaj to vlogo še morata potrditi. Tako kot tujci, ki preprosto morajo imeti večjo dodano vrednost, sicer res ne bi imelo več smisla, da bi se Mandarić v Ljubljani še ukvarjal s svojim najljubšim konjičkom, s katerim poskuša neuspešno pridobiti plebiscitarno podporo med navijači. Ti se niso radikalizirali le zaradi tega, ker v Ljubljani, Sloveniji in tujini ni nikogar, ki bi prevzel več milijonov evrov težko breme profesionalnega ustroja. Mandarićev zbogom pa bi pomenil vrnitev h koreninam amaterizma in kar za nekaj časa plačani rekreaciji.

Luka Zahović je še član Maribora. FOTO: Roman Šipić/Delo
Luka Zahović je še član Maribora. FOTO: Roman Šipić/Delo


Olimpijina stavi na taktično odličnost


Vikingur za trenerja Dina Skenderja ni neznanka. Upa, da bo na novo sestavljena enajsterica vendarle kolikor toliko usklajena lahko uveljavila posamično kakovost pred atletizmom telesno pripravljenih tekmecev.
Spored
Spored


»Taktično se bomo pripravili maksimalno, saj za telesne priprave preprosto ni bilo dovolj časa. Imeli smo nekaj več časa za analizo nasprotnika in videli smo, kakšna ekipa je Vikingur. Upam, da bodo fantje izpolnili taktična navodila v obrambi in napadu ter odigrali čim boljšo tekmo,« je povedal trener, ki ga mladost ne bi smela ovirati. Z izjemo Safeta Hadžića njegovi veliko izkušenejši predhodniki niso preskočili prvega evropskega tekmeca.

Za vse zeleno-bele po srcu in duši velja, da bi za dan ali dva pozabili na vse težave, samo da bi Olimpija napredovala.

V odsotnosti Luke Boobičanca bo pri Muri veliko napadalno breme nosil prvi strelec Amadej Maroša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V odsotnosti Luke Boobičanca bo pri Muri veliko napadalno breme nosil prvi strelec Amadej Maroša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Vijolični so brez skrbi, črno-beli nič več


Kakšno delo čaka Mariborčane proti Severnim Ircem? Tako se sprašujejo vijolični navijači, ki ne bodo več mirno prenašali novih zaušnic iz Celja ali Ljubljane, Sežane ... Pomlajeni Maribor je z Janom Mlakarjem, ki se še ogreva za večje napore, Aljošo Matkom in Martinom Kramaričem dobil hitrost in zadržal izkušnje. Trener Sergej Jakirović je svojih »sto dni miru« preživel, zdaj pa gre zares in avtsajderji iz Severne Irske nikakor ne smejo biti previsoka ovira. Vloga izrazitega favorita je morda edino breme, šteje pa le zmaga.



Tudi nabrušeni Sobočani so bili pred potjo v Tallinn v vlogi velikih favoritov, po razkritju izidov zadnjega testa na virus sars-cov2 so malo manjši. Na letalu namreč ni bilo enega od ključnih mož Luke Bobičanca. Klub ni dal uradnega pojasnila, zakaj, je pa na dlani, da je test potrdil okužbo enega od članov moštva. Drugi, ki bo prek televizijskih zaslonov spremljal tekmo v Estoniji, je bil v tesnem stiku z okuženim.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine