Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Mura kot v transu prva zmlela Mariborčane

Za sanjsko predstavo in veliko zmago s 4:1 so bili Sobočani nagrajeni s stoječimi ovacijami 5000 navijačev. Olimpija še drugič v štirih dnevih ob dve točki. Danes še tekmi v Novi Gorici in Kidričevem.
Veselje nogometašev Mure po štirih golih Mariboru je bilo neizmerno. FOTO: Tadej Regent/Delo
Veselje nogometašev Mure po štirih golih Mariboru je bilo neizmerno. FOTO: Tadej Regent/Delo
30. 9. 2018 | 22:37
30. 9. 2018 | 22:48
11:58
Gosposka Mura je zaznamovala včerajšnji gospodov dan. V polni Fazaneriji je v prvi tekmi 11. kola na kolena spravila do včeraj nepremagani Maribor. Sobočani so z izvrstno igro napolnili mrežo vijoličnih, zmagali s 4:1 in navdušili dobrih 5000 navijačev, ki so s stoječimi ovacijami z igrišča pospremili trenerja Anteja Šimundžo, Nina Kouterja, Luko Bobičanca in druge junake spektakla.

Že uro pred tekmo so se v Fazanerijo valile kolone nogometnih navdušencev. Vsa najbližja in tudi malo bolj oddaljena parkirišča so bila zasedena za najbolj neučakane domače navijače, ki jih ni ustavil neprijeten niz treh porazov: začel se je pred dvema tednoma z Olimpijo (0:2), nadaljeval v Celju (0:1) in končal s Triglavovo zaušnico (0:3). Po takšnem nizu bi se malokdo pobral, kaj šele proti nepremagljivemu in vodilnemu na lestvici. Toda Sobočani in njihov trener, bivši mariborski strateg, so uprizorili sanjski zasuk in tekmo, s katero so dvignili na noge zveste navijače


Mura začela sanjsko


Mariborčani so še lovili ritem in se spoznavali z zahtevnimi razmerami za igro na slabem in neravnem igrišču, ko so bili že v zaostanku. Sobočani so v 9. minuti izvedli kot z desne strani, gostje so prvo podajo še odbili, drugo, ki jo je na drugo vratnico usmeril Luka Bobičanec, je v gol s 5 m in z odbojem od desne vratnice spremenil Nik Lorbek.

Premešana mariborska enajsterica, v katero se je vrnil po dveh tekmah Luka Zahović, in s spremenjeno postavitvijo – iz 4-3-3 v 4-4-2 z rombom v zvezni vrsti – je ustvarila gnečo med zveznimi igralci. Višek je bil neuporabni Dare Vršič, ki ga je, kot druge vijolične mojstre, ob živce spravljalo slabo igrišče. Bolj ali manj so Mariborčani spet stavili na prekinitve in milimetrsko natančne predložke Amirja Derviševića. V naslednjih pol ure, po prvem golu, so si jih priigrali vrh glave, a je bila soboška obramba taktično izjemno pripravljena za Derviševićeve projektile in gibanja drugih igralcev.


Prekinitve orožje Mure, ne Maribora


Sobočani so imeli vse pod nadzorom, povrhu se niso zadovoljili z branjenjem, ampak stremeli k povišanju vodstva. Za pogum so bili nagrajeni v 38. minuti. Bobičanec je mojstrsko izvedel prosti strel s 23 m. Jasmin Handanović je žogo s skrajnimi močmi odbil, a le v vratnico. Pri odbiti žogi je bil najhitrejši domači štoper Aleksandar Bošković in še drugo prekinitev spremenil v gol.

»Načrt je bil jasen, želeli smo izkoristiti naše močno orožje, igro iz prekinitev. Ni se nam posrečilo, obrnilo se je nam v škodo. Prejeli smo gola iz prekinitev. Toda razlog za slabo igro v prvem polčasu je bil neustrezen odziv v zvezni vrsti. Preveč se jih je sukalo v organizaciji igre, druge žoge so bile vselej plen domačih igralcev. Predvsem se nismo držali dogovora, da igramo naprej. V zamislih smo bili slabi, slabo igrišče nam ni omogočalo kombinatorike,« si je mariborski trener Darko Milanič vzel čas za analizo, da je pojasnil, kaj je šlo narobe.


V divji tekmi blesteli le domači


»Prvi gol nam je dal krila. S pomočjo navijačev nas je ponesel, bili smo samozavestni,« je sanjski iztržek prvega polčasa opisal Šimundža in v drugem polčasu dobil še boljši odgovor svojih varovancev. Mariborčani so imeli žogo v nogah in se preveč zanašali na Derviševićevo povezovalnost, za kar so prejeli lekcijo.

Disciplinirani in organizirani gostitelji so se čvrsto branili, napadali kot ose, ko se jim je ponudila priložnost. Švigali so v nasprotne napade in po dveh, treh zamujenih priložnostih le dočakali tretji gol. Žiga Kous je bil podajalec, Kouter pa strelec z bližine. »Dovolili smo divji drugi polčas, zasuka nismo zmogli izvesti,« je bil iskren Milanič.


En sam strel v Murina vrata


Zmagovalec je bil odločen po dobri uri, Maribor je sprožil prvi neposredni strel proti Matku Obradoviću v 74. minuti. Brazilec Felipe Santos je v 85. minuti v jalovem pritisku prižgal luč upanja, saj so Mariborčani mojstri zasukov v končnicah. Toda tokrat so bili gostitelji prehitri, bolj nabrušeni in razigrani. Odlična Kouterjeva podaja in lep gol Bobičanca je bil še zadnji vrhunec odlične Mure.

»Postavili smo se kot moštvo, zavedali smo se svojih odlik in tudi tekmečevih. Odlično smo se pripravili na mariborske prekinitve. Razen ene priložnosti in gola Maribor ni naredil ničesar,« je zaokrožil odlično nedeljsko popoldne Šimundža.

 

Barišić nima več mirnega spanca


Ena sama resnejša akcija Krškega je bila dovolj, da so se končali mirni dnevi Zorana Barišića na trenerskem stolčku Olimpije. Od 16. minute po podaji Dina Štigleca in golu Jucieja Lupete je imela v nogah zmago. Do 74. minute prav nič ni kazalo, da bi si Ljubljančani lahko privoščili spodrsljaj. Ali da bi izrazito obrambni gostje sploh lahko prišli v položaj, da bi zabili gol. Toda zgodilo se je prav to. Nespretno moštveno branjenje Ljubljančanov je rezervistu Milanu Ristovskemu pripravilo priložnost, ki jo je bilo težko zgrešiti.

Jucie Lupeta (levo) je dosegel že peti gol v sezoni, a en je bil premalo za zmago proti zadnjemu Krškemu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jucie Lupeta (levo) je dosegel že peti gol v sezoni, a en je bil premalo za zmago proti zadnjemu Krškemu. FOTO: Leon Vidic/Delo


»V primerjavi s prejšnjimi gostovanji v Ljubljani smo včeraj želeli le – ne izgubiti. Pripravili smo se odlično, veliko trpeli, a bili poplačani za trud in vse nesreče v prejšnjih tekmah,« je priznal Alen Ščulac.

Olimpija je bila doma še drugič zapored ob dve točki. Barišić je prepričeval, da je bila igra dobra, da so si priigrali dovolj priložnosti in da je manjkal le drugi gol, toda ... Olimpija je igrala v širino in s preveč podajami. Premalo je tvegala in imela počasno žogo. Barišić ni ukrepal. »Imel sem občutek, da lahko Vombergar, Lupeta in Kronavater izvedejo zmagovalno akcijo. Nisem se zmotil. V zadnjih trenutkih je imel Kronaveter priložnost,« je Dunajčan pojasnil, zakaj ni posegel po več menjavah.


Kašnikova mojstrovina za pobeg z dna lestvice


Rudar je čudežno vstal od mrtvih in po zaostanku z 0:1 v zadnjih minutah zasukal poraz v zmago. Tim Vodeb je po dolgi podaji v slogu »kar bo, pa bo« z glavo izenačil v 85. minuti. V 88. minuti pa je David Kašnik v slogu Lionela Messija s prostega strela Rudarju prinesel zmago in pobeg z dna lestvice. »Takšnega zaključka si ne bi smeli privoščiti,« je bil jasen trener Domžal Simon Rožman, domači Marijan Pušnik pa je dodal: »Izenačujoči gol je bil srečen, zmagovalen in mojstrski, a nekaj se nam je vrnilo za prejšnje spodrsljaje. Igralci so hoteli in želeli. Do konca so verjeli, da lahko zmagajo.«


Tekma Mura : Maribor
Tekma Mura : Maribor



Olimpija : Krško 1:1 (1:0)


Štadion Stožice, sodnik Jug (Tolmin).
Strelca: 1:0 – Lupeta (16, Štiglec), 1:1 – Ristovski (74, Srečković); Olimpija: Ivačič, Štiglec, Zarifović, Bagnack, Boakye, Tomić, Putinčanin, Črnic (od 82. Suljić), Lupeta, Kronaveter, Vombergar; Krško: Zalokar, Štefulj, Brekalo, Kulinitš, Hing-Glover, Ogrinec, Kovačič, Srečković, Volarič, Vukušić (od 66. Ristovski), Volaš (od 90. Vekić); streli: 17:5; na vrata: 7:1; posest žoge v %: 63:37; koti: 6:1; prekrški: 13:9.


Rudar : Domžale 2:1 (0:1)


Štadion Ob jezeru, gledalcev 200, sodnik Roman Glažar (Ptuj).
Strelci: 0:1 – Melnjak (Gnezda Čerin, 7) 1:1 – Vodeb (Pušaver, 85), 2:1 – Kašnik (88); Rudar: Pridigar, Hrubik, Kašnik, Tomašević, Pušaver, Pušnik, Bolha, Arap (od 68. Kamara), Trifković, Črnčič (od 60. Radić), Tučić (od 77. Vodeb); Domžale: Milić, Sikošek, Melnjak, Dobrovoljc, Kirm, Klemenčič, Mujan (od 77. Belima), Gnezda Čerin, Ibričić, Ibraimi (od 88. Nicholson), Vuk (od 62. Žužek); streli: 10:7; na vrata: 4:2; posest žoge v %: 47:53; koti: 7:2; prekrški: 19:10.
 

Gorica – Celje danes ob 16. uri
Aluminij – Triglav danes ob 18. uri




Vrstni red strelcev: 7 – Hotić, 6 – Mlakar, 5 – Lupeta, Zahović, Požeg Vancaš, Sirk, 4 – Kronaveter, Vombergar, Majcen, Ibričić, Filipović.

Podajalci: 9 – Dervišević, 6 – Suljić, 4 – Petrović, 3 – Osuji, Mešanović, Celcer.
Aluminij – Triglav danes ob 18. uri


Lestvica


Maribor       11       7       3       1       32       :       10       24       +22
Olimpija       11       5       4       2       21       :       12       19       +9
Gorica       10       4       5       1       13       :       12       17       +1
Domžale       11       4       2       5       18       :       16       14       +2
Aluminij       10       4       2       3       15       :       14       14       +1
Mura       11       3       3       5       17       :       17       12       0
Celje       10       2       6       2       11       :       12       12       -1
Triglav       10       3       3       4       14       :       19       12       -5
Rudar       11       3       1       7       9       :       27       10       -18
Krško       11       1       5       4       5       :       14       8       -9


Pari 12. kola: Krško – Rudar (5. t. m.), Domžale – Mura, Maribor – Aluminij, Celje – Olimpija (vsi 6. t. m.),Triglav – Gorica (7. t. m.).

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine