Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Lionel Messi dokončno opravil z legendarnim Andresom Iniesto

Ronalda preimenovali iz CR7 v CR600. Odlična nogometaša tekmujeta, četudi ne igrata v istem tekmovanju.
Lionel Messi je dvignil špansko lovoriko in preusmeril misli na spopad z Liverpoolom. FOTO: AFP
Lionel Messi je dvignil špansko lovoriko in preusmeril misli na spopad z Liverpoolom. FOTO: AFP
28. 4. 2019 | 21:10
28. 4. 2019 | 22:45
5:11
Angleži pričakujejo novega/starega zmagovalca premier league nestrpno kot sončen dan. Po spodrsljaju Borussie v porurskem derbiju je manj napeto v Nemčiji, državne prvake v nogometu so dobili Francija, Italija in Španija. Iberski polotok pozna le enega kralja in en orkester – to sta Lionel Messi in Barcelona.



Katalonski načrt A je bil znan: premagati Levante in istočasno privarčevati čim več moči velemojstru Messiju. Barça bo v sredo sprejela enega največjih izzivov v tej sezoni, ko bo v prvi tekmi polfinala lige prvakov gostila Liverpool. Trener Ernesto Valverde je zaman upal na scenarij, po katerem bi »blaugrana« v prvem polčasu postavila stvari na svoje mesto, zmlela goste iz Valencie in matematično potrdila že 26. naslov španskega prvaka. Aktiviral je načrt B – v igro je poslal Lionela Messija. Približno 15 minut je zadostovalo odličnemu Argentincu za gol, dosežen v njegovem slogu – po malonogometno je vrgel iz igre oba čuvaja in postavil končnih 1:0.

Luis Suarez in Lionel Messi sta proslavila naslov španskih prvakov v družbi njunih družin. FOTO: AFP
Luis Suarez in Lionel Messi sta proslavila naslov španskih prvakov v družbi njunih družin. FOTO: AFP


Misli Barcelone zaseda zgolj še Liverpool


»Messiju smo predvideli natančno en polčas že pred začetkom tekme. Tako je namreč ostal optimalno pripravljen za velikanski test, ki nas čaka v sredo. Ostati moramo zbrani in osredotočeni na Liverpool, v nasprotnem primeru se nam ne bi pisalo dobro. Tudi zavoljo tega ni bilo večjega proslavljanja državnega naslova,« je zatrdil Valverde, ki ima v rokah brezhibno delujoči kolektiv, zato upravičeno meri – enako kot Liverpool – na finale lige prvakov.



Messi bo krenil nad Liverpool kot najtrofejnejši nogometaš Barcelone doslej. Z novo lovoriko se je naposled odlepil od legendarnega Andresa Inieste, morda najboljšega zveznega igralca vseh časov. Do minule sobote sta si delila drugo mesto na večni lestvici državnih prvakov, Messijev življenjepis po novem krasi »La Decima«, deset naslovov španskega prvaka. Višje kotira le Francisco Gento (12 lovorik), ki je med letoma 1953 in 1971 igral pri madridskem Realu kot krilni napadalec oziroma v današnjem žargonu »winger«.

Cristiano Ronaldo (v sredini) se je veselil doseženega gola skupaj s soigralci. FOTO: AFP
Cristiano Ronaldo (v sredini) se je veselil doseženega gola skupaj s soigralci. FOTO: AFP


Messi ima na računu tudi šest španskih pokalov – konec maja se bo potegoval za sedmo lovoriko –, po tri Uefine superpokale in svetovna klubska prvenstva ter štiri zmagoslavja v ligi prvakov. Z morebitnim letošnjim skalpom Liverpoola (in nato zmago v junijskem finalu) bi se izenačil s Cristianom Ronaldom, ki je bil petkrat najboljši v ligi prvakov z Manchester Unitedom (1) in madridskim Realom (4).


Ronaldo : Messi 600:598


Messi in Ronaldo posredno tekmujeta drug z drugim, četudi ne igrata v istem tekmovanju. Tudi Ronaldo je brezhibno opravil svojo zadnjo nalogo – z golom je preprečil poraz Juventusa v italijanskem derbiju z Interjem in postavil še enega od mejnikov. Samir Handanović je bil namreč priča jubilejnemu 600. klubskemu golu Cristiana Ronalda. Portugalec jih je nanizal 450 v majici Reala, 118 za Manchester United, še prej 5 za lizbonski Sporting in v tej sezoni že 27 v črno-beli majici Juventusa.
Italijani ga niso zaman »preimenovali« iz CR7 v CR600 oziroma v jeziku klubskega mecena v Fiat Seicento …

Takole je Samir Handanović pospremil let žoge v mrežo po strelu Cristiana Ronalda. FOTO: AFP
Takole je Samir Handanović pospremil let žoge v mrežo po strelu Cristiana Ronalda. FOTO: AFP


Ronaldo trenutno vodi v seštevku doseženih golov (600:598), še večjo prednost pred Barçinim mojstrom uživa v ligi prvakov (126:110), toda čas dela za mlajšega Argentinca ... CR7 je 5. februarja dopolnil 34 let, LM10 bo 24. junija praznoval svoj 32. rojstni dan. Kdo ve, morda spremljamo enega od zadnjih delov fantastične serije, ki polarizira nogometno družino ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine