Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Legendarna majica Diega Maradone v nove roke za najmanj štiri milijone

Dres, ki ga je legendarni Diego Maradona nosil v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986, bo konec aprila del dražbe.
Diego Armando Maradona je na isti tekmi SP 1986 zabil dva zgodovinska gola: gol stoletja (na fotografiji) in gol z božjo roko. FOTO: AFP
Diego Armando Maradona je na isti tekmi SP 1986 zabil dva zgodovinska gola: gol stoletja (na fotografiji) in gol z božjo roko. FOTO: AFP
Š. R., STA
6. 4. 2022 | 14:30
6. 4. 2022 | 14:36
2:05

Dres pokojnega argentinskega nogometnega velikana Diega Armanda Maradone, ki ga je nosil v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986, bo del dražbe konec aprila. Maradona je proti Angliji ob zmagi Argentine z 2:1 dosegel oba gola, med njimi tudi tistega z »božjo roko«.

image_alt
Čeferin: Maradona je imel v osemdesetih enak pogled kot 35 let pozneje

Na štadionu Azteca v mehiškem glavnem mestu je Maradona za zmago zabil enega najlepših zadetkov v zgodovini nogometa, štiri minute pred tem pa je za vodstvo z 1:0 zabil še, kot se je kasneje izrazil, z »božjo roko.« Gol je takrat na ogorčenje angleških reprezentantov obveljal, saj dogodka glavni sodnik iz Tunizije ni videl dovolj razločno, s tehnologijo pa si pred 36 leti še niso mogli pomagati. Po posvetu s stranskim sodnikom je Ali Bennaceur zadetek priznal. Argentina je napredovala v polfinale in si kasneje drugič v zgodovini zagotovila naslov svetovnih prvakov.

Dražba med 20. aprilom in 4. majem v Londonu

Modri dres s številko 10 je bil od četrtfinalne tekme leta 1986 v lasti nekdanjega angleškega vezista Steva Hodgea, ki je po kontroverznem obračunu izmenjal dres z argentinskim zvezdnikom. Hodge ga je v zadnjih 20 letih posodil muzeju nogometa v Manchestru. Dražbena hiša Sotheby je sporočila, da bo dres na ogled postavila med 20. aprilom in 4. majem v Londonu, ko bo potekala dražba. Od naslednjega lastnika dresa pa bo odvisno, ali bo rekvizit še naprej javno razstavljen.

image_alt
Katanec: Maradona bi bil v današnjem nogometu še boljši

Iz Sothebyja so še dodali, da je zanimanje za dres izjemno. Izklicna cena bo štiri milijone funtov (4,79 milijona evrov).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine