Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kandidat za novega selektorja Slovenije tudi Boštjan Cesar

Javnost zahteva vrnitev Matjaža Keka na čelo slovenske reprezentance, NZS ne izključuje niti tujega imena. Kdaj bo prišel na vrsto Zlatko Zahović?
Boštjan Cesar se je letošnjega marca poslovil od reprezentance na tekmi z Belorusijo v Stožicah. FOTO: Sandi Fišer
Boštjan Cesar se je letošnjega marca poslovil od reprezentance na tekmi z Belorusijo v Stožicah. FOTO: Sandi Fišer
20. 10. 2018 | 06:04
5:11
Ljubljana – Kdo bo nasledil Tomaža Kavčiča, kdaj bo razkril ime novega selektorja nogometne reprezentance Radenko Mijatović in s katerimi kandidati se bo sešel predsednik Nogometne zveze Slovenije? Mijatović naj bi si vzel dovolj časa, saj ne želi sprejeti napačne odločitve, zato bi lahko vodil reprezentanco v tekmah z Norveško in Bolgarijo nekdo izpod dežnika NZS.



Težko je oceniti, v katero smer pogleduje vrh NZS na čelu s predsednikom, drži le, da naj zveza ne bi sprejemala preuranjenih odločitev. Znano je stališče slovenske javnosti, ta zahteva vrnitev nekdanjega selektorja Matjaža Keka, ki polni baterije na Štajerskem, ob tem pa nam je razkril, da bo to izkoristil za osvežitev strokovnega znanja. Matjaž Kek na položaju selektorja morda ni najbolj realen scenarij; Mariborčan, lastnik edine slovenske zmage na svetovnih prvenstvih, je pred letom dni že dočakal obisk Radenka Mijatovića in med njunim pogovorom morda spoznal, da tedaj ni bil prva izbira NZS. Morda se je razmerje ob letu osorej spremenilo, zanesljivo pa drži, da je pogajalski položaj Keka v tem trenutku podoben moči ZDA med gospodarskim srečanjem s Tahitijem. Če bi izrekel »da«, Mijatović ne bi imel izbire.

Matjažž Kek med vsemi kandidati za selektorja kotira najvišje. FOTO: Leon Vidic
Matjažž Kek med vsemi kandidati za selektorja kotira najvišje. FOTO: Leon Vidic


Na tujem sprejemljiv Sušić


Slovenija resda premore tisoč nogometnih trenerjev, toda večina vendarle ne izpolnjuje meril za sprejem odgovornega izziva, kakršen je selektor reprezentance A. Ni izključeno, da bi nogometna panoga prvič v zgodovini mlade države dobila tujega selektorja. Tudi med temi je večina neprimernih – eni zavoljo cene, drugi zavoljo značaja –, še najbližje osnovnim zahtevam sta prosta Safet Sušić in Siniša Mihajlović. Gre za imeni najvišje ravni, Sušić je bil prvi virtuoz Jugoslavije, dokazano uspešen je bil tudi na klopi BiH, drugi velja za brezkompromisnega trenerja, torej natančno takšnega, kakršnega potrebujejo nekateri slovenski reprezentanti.

Radenko Mijatović in Tomaž Kavčič sta pred dnevi razdrla sodelovanje pod dežnikom NZS. FOTO: Jože Suhadolnik
Radenko Mijatović in Tomaž Kavčič sta pred dnevi razdrla sodelovanje pod dežnikom NZS. FOTO: Jože Suhadolnik


Obstaja tudi tretja pot, četudi bi bila tvegana. Da bi reprezentanco v gradnji, toda z opaznim napredkom v pristopu in igri, prevzel nogometaš na začetku trenerske poti. Morda je napočil čas za Zlatka Zahovića, prvega asa »zlatega rodu«, ki med slehernim pogovorom izžareva karizmo in ustrezni nogometni »know-how«. Zahović je bil velika zvezda igrišč in slačilnic, tudi največji »mangup« med trenutnimi reprezentanti bi ga težko pretental. Z njim bi resda odprli dve vprašanji: je 47-letni Zahović prvič po igralski upokojitvi pripravljen prevzeti odgovornost ob igrišču, ne le v pisarni, in drugič, kako sprejemljivo bi bilo tihožitje z Zahovićem za vodilne na NZS?


Cesar mlajši kot Katanec


V nogometnem zakulisju kroži tudi bolj presenetljiva informacija. Od virov blizu vrha NZS smo namreč izvedeli, da predstavlja resno alternativo za prevzem reprezentance tudi Boštjan Cesar! Donedavni kapetan izbrane vrste in rekorder po številu nastopov (101) za Slovenijo je resda podpisal novo enoletno pogodbo s Chievom, toda ni skrivnost, da ga zanima trenerski poklic in da je vse od časov Matjaža Keka redno in zavzeto razpravljal s selektorji tudi o taktiki, modelih igre, konceptih treningov … Ljubljančan je julija dopolnil 36 let, kar je na prvi pogled malo, dejansko drži obratno: Srečko Katanec je sprejel prvi mandat selektorja poleti 1998 pri slabih 35 letih!

Zlatko Zahović deluje izjemno uspešno v mariborskem nogometnem projektu. FOTO: Tadej Regent
Zlatko Zahović deluje izjemno uspešno v mariborskem nogometnem projektu. FOTO: Tadej Regent


Morda bo novi selektor prevzel vajeti šele pred prvo tekmo kvalifikacij za euro 2020 in bo novembra končal ligo narodov nekdo drug. V zakulisju je zaokrožilo ime Primoža Glihe (U-21), za katerim je uspešen kvalifikacijski ciklus s selekcijo U-21 in je uspešno vodil tudi večino fantov med sedanjimi člani, toda bolj smiselno je, da konča zgodbo nekdo iz štaba Tomaža Kavčiča: Igor Benedejčič in/ali Robert Englaro, morda Milivoje Novaković. Če NZS ne bo že prej našla dolgoročne rešitve. (Novi) selektor bo moral oblikovati svoj prvi seznam dva tedna pred tekmo z Norveško, ki bo čez slab mesec v Ljubljani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine