Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Pariz slavi: Messijev prvenec potrdil zmago nad Cityjem, Oblaku drama v Milanu

PSG je s prvim golom Lionela Messija v dresu novega kluba premagal Man. City (2:0). Šok v Madridu, kjer je z 2:1 slavil Šerif.
Messi pozdravlja navijače po zmagi nad Man. Cityjem. FOTO: Franck Fife/AFP
Messi pozdravlja navijače po zmagi nad Man. Cityjem. FOTO: Franck Fife/AFP
28. 9. 2021 | 18:43
29. 9. 2021 | 10:20
6:50

 

Torkov večer je minil v znamenju zvezdniškega obračuna v Parizu, kjer je PSG gostil poraženega finalista minule sezone Manchester City. V prvi postavi domačinov so začeli Lionel Messi, Kylian Mbappe in Neymar, pravočasno je okreval tudi ključni vezist pariškega moštva Marco Verratti, prvo tekmo v ligi prvakov v karieri pa je začel še en italijanski junak eura 2020 Gianluigi Donnarumma. PSG je povedel iz prve prave priložnosti, ko je po podaji s strani po tleh slabo meril Neymar, a je do žoge znotraj kazenskega prostora prišel Idrissa Gana Gueye, ki jo je z izvrstnim strelom pod stičišče vratnice in prečke tudi pospravil v mrežo.

City je imel sicer precej več od igre, a si večjih priložnosti ni pripravljal. V 26. minuti pa je po strelu Raheema Sterlinga z glavo Bernardo Silva zapravil »nemogoče«, saj je s kakšnih dveh metrov meril v prečko, nato pa mu v mrežo ni uspelo pospraviti niti »odpadka«. V 38. minuti je imel francoski podprvak dve lepi priložnosti za povišanje vodstva, a je najprej Ederson prisebno ustavil strel pod prečko Anderja Herrere po hitrem (pol)protinapadu, po podaji iz kota in predložku Mbappeja pa je bil na oddaljenejši vratnici za las prekratek kapetan Marquinhos. V zaključku polčasa se je zrela priložnost po podaji iz kota ponudila tudi Rubenu Diasu, ki je ostal sam na drugi vratnici, a je odlično posredoval Donnarumma. Messi je bil v prvem polčasu nogometaš, ki se je poleg svojega vratarja najmanjkrat dotaknil žoge.

Messi proslavlja po tem, ko je za hrbet Edersonu poslal žogo  z roba kazenskega prostora. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Messi proslavlja po tem, ko je za hrbet Edersonu poslal žogo  z roba kazenskega prostora. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Domača vrata je City neprestano ogrožal tudi na začetku drugega polčasa, Sterling je po globinski podaji v kazenskem prostoru najprej slabo zaključil, nato pa je po strelu z razdalje v 51. minuti slabo posredoval italijanski vratar, ki mu je žoga ušla, a jo je še uspel zadržati pred možmi v belih dresih. Dobro je posredoval tudi v 54. minuti, ko je po tleh proti vratom s strani pomeril Kevin De Bruyne. Šele v 64. minuti je resneje odgovoril PSG, pobegnil je Neymar, ki pa ob Diasu ni uspel zatresti kaj več kot le zunanji del mreže. Upov sinje modrih po vsaj točki je iblo konec v 74. minuti, ko je Mbappe na robu kazenskega prostora pripravil žogo za strel Messiju, ki z natančnim strelom pod prečko Edersona ni grešil ter se ob navdušenju na tribunah razveselil prvenca v novem klubu. Donnarumma, brez dvoma najboljši posameznik tekme v domači vrsti, je moral do konca dvoboja še nekajkrat rešiti soigralce, ki so z zmago zavzeli vrh lestvice skupaj s Clubom Bruggeom. Belgijci so po točki s PSG presenetljivo slavili v Leipzigu, kjer je Kevin Kampl odigral vso tekmo (1:2). Po novem, že četrtem golu Christopherja Nkunkuja v tej sezoni LP, je Brugge že v prvem polčasu uprizoril preobrat prek Hansa Vanakena in Matsa Ritsa.
 

Katančev adut šokiral Real


Jan Oblak je z Atleticom gostoval pri AC Milanu, kjer so domači v prvem polčasu povsem zasenčili goste. Po tem, ko je Oblak v 19. minuti še rešil svoje soigralce, mu že nekaj sekund kasneje ni bilo pomoči, ko je po podaji iz kota in lepemu vložku nekdanjega člana mestnega tekmeca Reala Brahima Diaza natančno meril Rafael Leao. Vse se je spremenilo v 29. minuti, ko je bil po nespametnem prekršku nad Marcosom Llorentejem z drugim rumenim kartonom izključen Franck Kessie. Atletico dolgo časa ni strl Milančanov, natančneje vse do 84. minute, ko je izid izenačil tragični junak milanskega finala LP iz leta 2016 Antoine Griezmann. Za Francoza je bil to prvi gol po povratku v Madrid, v Milanu pa je bilo napeto do zadnjih sekund, ko je po igri z roko v domačem kazenskem prostoru španski prvak dobil najlepšo priložnost za pomembno zmago: Luis Suarez ni grešil in z enajstmetrovko v 97. minuti zadel za končnih 2:1.

Za blamažo madridskega Reala je poskrbel moldavski velikan z golom luksemburškega »palčka«. FOTO: Juan Medina/Reuters
Za blamažo madridskega Reala je poskrbel moldavski velikan z golom luksemburškega »palčka«. FOTO: Juan Medina/Reuters


Lovra Bizjaka tudi tokrat ni bilo v kadru Šerifa, ki je na gostovanju pri madridskem Realu slavil največjo zmago v zgodovini kluba (2:1). V 25. minuti je za šok na Bernabeuu z vodilnim golom za goste poskrbel Jasur Jahšibajev, varovanec Srečka Katanca v uzbekistanski izbrani vrsti. Z enajstih metrov je sredi drugega polčasa izenačil Karim Benzema, da pa bo premierna sezona med elito za Moldavce toliko bolj posebna, pa je z zmagovitim golom v 90. minuti poskrbel Luksemburžan Sebastien Thill. Gostom so v 72. minuti zaradi prepovedanega položaja sodniki tudi razveljavili zadetek Bruna.
 

Inter s Handanovićem do prve točke


Liverpool, ki igra v skupini z Atleticom, je po dramatičnem obračunu z Milanom na Anfieldu in zmagi s 3:2 tokrat povsem potolkel svojo stalno stranko Porto (1:5). Po dvakrat sta zadela Mohamed Salah in Roberto Firmino. Borussia Dortmund je brez Erlinga Haalanda na svoji zelenici ugnala Sporting z golom Donyella Malena v 37. minuti, zaposlil ga je še en vzhajajoči zvezdnik moštva iz nemških revirjev Jude Bellingham.

Luis Suarez se bori z branilci Milana. Na nesrečnem prizorišču za Atletico je Urugvajec na koncu poskrbel za sladko zmago. FOTO: Miguel Medina/AFP
Luis Suarez se bori z branilci Milana. Na nesrečnem prizorišču za Atletico je Urugvajec na koncu poskrbel za sladko zmago. FOTO: Miguel Medina/AFP


Poleg tekme med Šahtarjem in Interjem na kijevskem olimpijskem štadionu, prizorišču velikega finala eura 2012 in lige prvakov 2018, sta v zgodnejšem terminu svoj dvoboj v odigrala Ajax in Bešiktaš. Inter je po dobri predstavi v prvem kolu izgubil obračun s 13-kratnim prvakom Real Madridom, potem ko je bil Thibaut Courtois skozi vseh 90 minut bolj zaposlen od Samirja Handanovića, a je Ljubljančana v enem zadnjih napadov rednega dela matiral Rodrygo. Za italijanske prvake je bilo gostovanje v ukrajinski prestolnici zato še toliko pomembnejše. V izenačenem obračunu so gostje imeli lepše priložnosti, Nicolo Barella je zatresel okvir vrat, Edin Džeko pa je z neposredne bližine zgrešil vrata Andrija Pjatova. Ta je rudarje pred porazom rešil tudi v zaključku dvoboja, ki se je končal brez golov.

V Amsterdamu so bile vse oči uprte v Sebastiena Hallerja, napadalca Ajaxa, ki je na prvem obračunu lizbonskemu Sportingu ob svojem debiju v ligi prvakov zabil kar štiri gole za zmago s 5:1. Reprezentantu Slonokoščene obale je to uspelo celo kot prvemu igralcu v zgodovini najelitnejšega evropskega tekmovanja, ki so debitirali v gosteh. Haller je spet zadel, tokrat za končnih 2:0 v 43. minuti, potem ko je za 1:0 v 17. minuti zadel podajalec za drugi gol Steven Berghuis.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine