Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ljubljančani odgovorili Muri na dramatičen način v 94. minuti tekme

Šiškarji za razred boljši od bledega Maribora, ki dve koli pred koncem domačega prvenstva zaostaja za vodilnim Koprom za dve točki.
Nogometaši Olimpije so se rešili v Kidričevem z golom Nika Prelca v 94. minuti tekme. FOTO: Jure Eržen
Nogometaši Olimpije so se rešili v Kidričevem z golom Nika Prelca v 94. minuti tekme. FOTO: Jure Eržen
Š. R., STA
7. 5. 2022 | 16:57
8. 5. 2022 | 22:54
7:47

Nedelja je prinesla zadnji tekmi 34. kola v prvi slovenski nogometni ligi. Mura je na štadionu Fazanerija premagala Domžale in si začasno zagotovila tretje mesto na lestvici, ki zanesljivo prinaša nastop v kvalifikacijah za Uefino konferenčno ligo. Četrtouvrščena ekipa bo morala namreč počakati na razplet finala pokala. V primeru zmage Brava nad Koprom četrto mesto v ligi ne bo prineslo evropskega poletja.

V izredno odprtem obračunu v prvem delu ni manjkalo priložnosti na obeh straneh, Domžale so imele v prvem delu celo kanček več od igre, Mura pa je bila s hitrimi prenosi žog izrazito nevarnejši tekmec. Prekmurci so z zmago vrgli rokavico nogometašem Olimpije, ki so v Kidričevem igrali zadnjo tekmo tega kola.

Nik Prelec zabil gol v izdihljajih tekme

Olimpija je na Štajerskem resda takoj prevzela nadzor na igrišču, toda bila je neučinkovita, kar so domači kaznovali. A gola na koncu prvega in začetku drugega polčasa sta goste vendarle popeljala do želenega rezultata, vendar s tem stresa za njih še ni bilo konec. Aluminij je ob koncu tekme izenačil, toda sodniški dodatek je bil tokrat za Ljubljančane kar dvakrat uspešen, odločilni gol je dosegel Nik Prelec in svoji ekipi zagotovil vrnitev na tretje mesto.

Prva liga Telemach, 34. kolo:
Koper : Tabor Sežana 1:0 (Colley 68.)
Radomlje : Celje 2:1 (Guzina 55., 64.; Sokler 95.)
Bravo : Maribor 3:1 (Kirm 9., Kramarič 13., 11-m, Trontelj 54., 11-m; Ivanović 45.)
Mura  Domžale 3:1 (Horvat 28., Klepač 68., Bobičanec 93.; Podlogar 66.)
Aluminij : Olimpija 2:3 (Kadrić 22., Petek 86.; Kvesić 45., Elšnik 50., Prelec 94.)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Mariborčani po porazu izgubili vrh lestvice

Mariborski nogometaši so se dva tedna pred koncem domače prvenstvene sezone oddaljili od naslova državnih prvakov. V Šiški so se namreč proti domačem Bravu predstavili z zelo slabo igro, gostitelji so bili za razred boljši in na igrišču aktivnejši ter so se zasluženo veselili zmage s 3:1.

Že od uvodnih minut so igralci Brava delovali precej bolj odločno in očitno je bil njihov motiv o prvi zmagi doslej proti Mariboru na štadionu v Spodnji Šiški na višji ravni kot mariborska želja o vrnitvi na 1. mesto lestvice. Od petkovega večera in domači zmagi proti Sežani so na vrhu razpredelnice Koprčani in zdaj tako v zadnja dva tedna vstopajo z najboljšim izhodiščem. Tako pa so Ljubljačani že po pičlih 13 minutah vodili z 2:0!

Radomljani so pred tekmo Brava in Maribora z zmago nad Celjem prehiteli tako grofe kot Ljubljančane. FOTO: Blaž Samec/Delo
Radomljani so pred tekmo Brava in Maribora z zmago nad Celjem prehiteli tako grofe kot Ljubljančane. FOTO: Blaž Samec/Delo

Resda so se v taboru 15-kratnih državnih prvakov čudili nad nekaterimi sodniškimi odločitvami, po podrobnem pregledu posnetka je David Šmajc dvakrat dosodil enajstmetrovko za gostitelje, a ne glede na trenutke za polemiko ob igri z roko mariborski tokrat mora predvsem v svojih vrstah poiskati razloge bolečega poraza.  

V Domžalah sta se merili ekipi, ki sta v pravem tekmovalnem smislu že »končali« sezono. Oboji so si zagotovili obstanek v ligi, obenem pa nimajo niti več možnosti za preboj na mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja.

Radomljani so v deseti minuti prvič izigrali celjsko obrambo, na koncu je bil sam pred vrati Gedeon Guzina, ki pa je žogo poslal v prečko, a so sodniki pri tem dosodili tudi prepovedan položaj. Pozneje sta obe ekipi prišli še do nekaj zaključnih strelov, ki pa so bili preslabi oziroma premalo natančni, v 42. minuti pa je pri Celjanih proti vratom z glavo sprožil Žan Medved, a je Emil Velić žogo ukrotil. Takoj po začetku drugega dela je Gal Primc izbil žogo tik pred črto vrat po Medvedovem poskusu, malce pozneje je bil nenatančen Nene, v 54. minuti pa je Guzina povedel Radomlje v vodstvo, ko je sam stekel proti vratom Celja. 

Lamin Colley (desno) je veliki junak Kopra. FOTO: Aleksander Golob
Lamin Colley (desno) je veliki junak Kopra. FOTO: Aleksander Golob

V 59. minuti je na drugi strani Ivan Božić streljal po tleh, Velić pa je bil na mestu. Le malce zatem je Grigorij Morozov naredil prekršek na robu kazenskega prostora nad Tomislavom Mrkonjićem in si po posredovanju VAR prislužil neposredni rdeči karton kot zadnji igralec obrambe. Mrkonjić je nato izvedel prosti strel, toda Matjaž Rozman je bil na mestu. Zato pa je slednji znova klonil v 63. minuti, ko je Guzina po napaki Dušana Stojinovića spet sam stekel proti vratom Celja in rutinirano zadel. Le malce zatem so imeli domači v enem napadu še dve lepi priložnost, a je ostalo pri 2:0. Tudi pozneje so prevladovali domači, si priigrali še nekaj lepih priložnost za povišanje vodstva, tekmo pa bolj ali manj mirno pripeljali do zanje srečnega konca. Ester Sokler je v sodniškem dodatku iz bližine le kozmetično popravil izid. Radomlje bodo v 35. kolu 16. maja gostovale v Kopru, Celje pa dan prej v Domžalah.

Colley dvignil Koper na vrh lestvice

Izbranci Zorana Zeljkovića, med katerimi tokrat ni bilo kaznovanega Luke Šušnjare, še naprej ohranjajo upe za svoj drugi naslov prvaka. Na domači Bonifiki so tokrat premagali Sežance, ki so med drugimi pogrešali svojega prvega strelca Dina Stančiča. Koper je zdaj vsaj začasno skočil na vrh lestvice, kjer ima 66 točk oziroma dve več od Maribora, ki pa ima še tekmo v dobrem. Tabor pa je predzadnji, a tudi to mesto še ni zagotovljeno. Kraševci so ob dokaj nesproščeni igri Kopra v uvodu imeli lepše priložnosti, večkrat poskušali, v 17. minuti pa so prvo lepšo akcijo izpeljali tudi domači, a se je ta končala le s kotom. Malce pozneje pa je Ivica Guberac žogo poslal mimo gola.

Nogometaši Brava so se zasluženo veselili prve zmage doslej proti Mariboru na štadionu v Spodnji Šiški. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Nogometaši Brava so se zasluženo veselili prve zmage doslej proti Mariboru na štadionu v Spodnji Šiški. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Sledila sta nova nenatančna strela Mateja Palčiča pri domačih in Toma Alena Tolića pri gostih, sicer pa so bili v drugi polovici polčasa boljši gostitelji, a nikakor ne konkretni. So pa domači zadeli v 50. minuti, toda Lamin Colley je bil v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri začetnem izidu. Na drugi strani je takoj po vstopu v igro pri gostih poskusil Mateo Monjac z leve strani kazenskega prostora, izkazal pa se je Adnan Golubović.

So pa v 68. minuti Koprčani povedli, Colley se je, kot je pokazal VAR, za las izognil prepovedanemu položaju in sam stekel proti Janu Koprivcu ter ga rutinirano premagal. To je bil deseti gol Afričana v sezoni. V še večjih težavah so se Sežanci znašli v 71. minuti, ko je Denis Kouao dobil svoj drugi rumeni karton in moral iz igre. Kljub temu je Fahd Ndzengue v 77. minuti prišel do strela z leve strani, ki pa Goluboviću ni povzročil večjih težav. Pozneje so domači dokaj brez stresa nadzorovali potek tekme, Luka Vešner Tičić je v 90. minuti še poskusil s strelom od daleč, a je bil Koprivec zanesljiv. Koper bo v 35. kolu 16. maja gostil Radomlje, Tabor pa dva dni prej ljubljanski Bravo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine