Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Foden blizu podvigu, ki je v zadnjih 44 letih uspel le Balu in Ronaldu

Le trije posamezniki v zgodovini otoškega nogometa so osvojili dve nagradi sindikata nogometašev v enem letu.
Foden bi lahko v dresu Manchester Cityja spisal zgodovino. FOTO: Carl Recine/Reuters
Foden bi lahko v dresu Manchester Cityja spisal zgodovino. FOTO: Carl Recine/Reuters
2. 6. 2021 | 19:00
2. 6. 2021 | 21:53
2:43
Napadalni vezist Manchester Cityja Phil Foden bi lahko ponovil uspeh Cristiana Ronalda in Garetha Bala, če bo za predstave v pravkar končani sezoni osvojil naslov tako za najboljšega nogometaša kot tudi najboljšega mladega nogometaša na Otoku. Angleški reprezentant se je znašel na seznamu nominirancev za nagradi, ki ju podeljuje Sindikat profesionalnih nogometašev (PFA), poleg njega pa so iz vrst Cityja nominirani tudi lanskoletni zmagovalec Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan in Ruben Dias, ki so ga za najboljšega že izbrali pri Združenju nogometnih novinarjev (FWA).

Nominirana sta tudi Bruno Fernandes (Manchester United) in Harry Kane (Tottenham), medtem ko Fodnu med mladimi nogometaši družbo delajo še lanskoletni zmagovalec Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Bukayo Saka (Arsenal), Mason Greenwood (Manchester United), Declan Rice (West Ham United) in Mason Mount (Chelsea).


Na Mounta »opozarjal« že pred finalom


Prav leto starejšega rojaka Mounta, s katerim se je meril v nedavnem finalu lige prvakov, je 21-letni Foden pred njunim obračunom v Portu izpostavil kot nekoga, proti kateremu je izjemno težko igrati. Mount se je kasneje izkazal s podajo za odločilni gol Kaija Havertza.

»Vrhunski igralec. Res je težko igrati proti njemu,« je dejal Foden. »Vedno poišče prave prostore. Njegov nabor podaj je prav tako vrhunski, tako da bo postal še res velik igralec, saj se še vedno razvija. Ne razumem kritikov na njegov račun. Vsako tekmo, na kateri sem ga videl igrati, je res igral zelo dobro, tako da tega preprosto ne razumem.«


Pred Balom in Ronaldom le še prvi glas Fife


Mount bo verjetno glavni Fodnov tekmec v kategoriji mladih nogometašev, v kateri sta nagradi v letih 2007 in 2013 osvojila tudi Bale in Ronaldo, istočasno pa so ju kolegi takrat izbrali tudi za najboljša posameznika sezone. Foden, ki bo z Mountom močno orožje angleškega selektorja Garetha Soutgata na prihajajočem euru 2020, je s Cityjem osvojil naslova v Premier League in ligaškem pokalu, v vseh tekmovanjih pa je skupno prispeval 16 golov.

Poleg Ronalda in Bala je "dvojček" nagrad PFA v eni sezoni uspel pobrati le še napadalec Aston Ville Andy Gray leta 1977. Gray se je po upokojitvi uveljavil (in s seksističnimi komentarji tudi osramotil) kot nogometni komentator, svoj glas pa je posodil tudi v sloviti videoigri Fifa. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine