Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Evropski Maribor (ne ligaški) gre naprej

Nepogrešljivi člen vijoličnih, ki so se prvič uvrstili v ligo prvakov, Marinko Galić o ligi prvakov in slovenski ligi.
Marinko Galić je tudi po koncu kariere močno vpet v šport. FOTO: Leon Vidic
Marinko Galić je tudi po koncu kariere močno vpet v šport. FOTO: Leon Vidic
7. 8. 2019 | 12:01
5:18
Nekdanji slovenski reprezentant in eden od junakov prve uvrstitve Maribora v LP pred okroglimi dvajsetimi leti Marinko Galić je pronicljiv mož, ki odlično zaznava nogometne premike. Njegov pogled na nogometno stanje v Sloveniji je zanimiv in nevtralno navijaški. Danes v Ljudskem vrtu pa bo predvsem navijač.
 

Dvajset let mineva od prve uvrstitve Maribora v ligo prvakov, sedanjost pa ponuja novo veliko priložnost. Kakšne so možnosti proti Rosenborgu?


Na prvo žogo bi dejal, da 55:45 za Maribor, čeprav kaže biti realen. Če bi sodil po podobi Maribora v državnem prvenstvu, bi bil daleč od optimizma, ampak Evropa je njegovo igrišče, na katerem se počuti povsem drugače. Gre naprej, srečno ali ne, pomembno je, da gre.


Rosenborg ima izjemno zgodovino v LP. Kako ocenjujete njegovo moč?


Iskreno, ne poznam je. Ne vem, kako igra, lahko ga ocenjujem po tem, da je največji klub na Norveškem, državni prvak in klub, ki je bil v obdobju moje igralske kariere reden član LP. Mešal je štrene velikim in, na kar je treba biti še posebej pozoren, izločil je Bate Borisov. To ni nekaj enostavnega, beloruski prvak je v tem desetletju večkrat igral v skupinskem delu LP ali EL. Ima kakovost. Ima jo tudi Maribor, ki mu očitno ustrezajo severnjaška moštva, pri čemer je njegova evropska podoba resnično nekaj posebnega. Navijači dvignejo igralce in jih potisnejo v povsem drugo stanje. V primerjavi z ligaškimi tekmami so močnejši in boljši.


Maribor odlikuje moštven pristop, ki izlušči posameznika. Ali je odvisen od dnevne forme posameznika, kakršen je Rok Kronaveter?


Kakorkoli obračamo, Rok je dodana vrednost. Za mene je bil najboljši igralec minulega prvenstva, ne glede na to, da je bil uradno izbran Rudi Požeg Vancaš. Rok je dejansko v najboljših letih, zrel in dovršen igralec, ki odlično igra z levo in desno nogo. Odlikuje ga pregled igre, zaradi česar lahko s pravočasno podajo odloči tekmo. Res ni hiter, ima pa izkušnje. Je glavni igralec Maribora in močno se opazi razlika, ko ga ni. Tako je bilo videti proti Olimpiji in Muri.


Izbruha Požeg Vancaša še ni, je Maribor zanj prezahteven klub in so bila pričakovanja prevelika?


Je zelo zanimiv igralec in ima nekaj več kot drugi. Njegova hitrost, nadzor žoge, smisel za igro in tekaške sposobnosti so zagotovilo, da bo slej ko prej pokazal, da je iz pravega testa. Vedeti pa je treba, da je prišel v zahtevnejše okolje in večji klub. Pritisk je velik. Iz lastnih izkušenj vem, da nekateri igralci potrebujejo manj časa za privajanje, drugi več. Nanj gledam kot na igralca za prihodnost, ki bo počasi prevzel vloge starejših, kot je Marcos Tavares, in bo simbol hitrejšega Maribora.


Hitrost je ena od najmočnejših prvin sodobnega nogometa. Ne skrivate navdušenja nad Olimpijo, ki je po vaši oceni ...


Mlada, tehnično dovršena, hitra, zanesljiva. Uživam v njenih igrah,. SNL še ni imela tako močne Olimpije, najboljša je, odkar obstaja slovensko prvenstvo.


Mar vaše navdušenje nad zeleno-belimi pomeni kritiko za Maribor, za njegovega selektorja Zlatka Zahovića?


Kje pa, Zlatko je v naših razmerah genij. Lahko mu marsikaj očitamo, ampak, kar dela, dela mojstrsko. Maribor je zgolj drugačen od Olimpije in prav zaradi tega je bila slovenska liga v minulih sezonah tako razburljiva, zaradi drugačnosti sta si izmenjavala naslove. Rivalstvo je nujno za razvoj in k sreči ga imamo.


Mariboru je Evropa že vzela hud davek v prvenstvu in lahko bo še večjega. Olimpija je ta trenutek šampionska, mar ne?


Če ne bo imela veliko nihanj in predvsem prevelikega igralskega osipa ter se ne bo ukvarjala z nenogometnimi stvarmi, bo težko ulovljiva. Upam pa, da bo prvenstvo še bolj razburljivo in zanimivo.


Kaj pa drugi, je Mura sposobna zamenjati Domžale v vlogi tretjega najmočnejšega v SNL?


Seveda je, ker ima izvrstnega trenerja Anteja Šimundžo, ker ima navijače in očitno tudi vodstvo kluba, ki ohranja stabilnost in se zaveda finančnih zmožnosti. Domžale so vrhunsko organiziran klub, z odličnimi trenerji in delom v mlajših kategorijah. Uveljavljajo in prodajajo igralce. Lep primer je Sven Šoštarič Karič. Mislim, da je Slovenija z njim dobila zamenjavo za njegovega očeta. Slabost je, da zaradi preživetja ne morejo ohraniti moštva dve, tri sezone, da bi evropske prebliske spremenile še v večje podvige. Bravo je pozitivna in odlična zgodba, Tabor je kot ptič feniks, kako dolg bo zdržal, je težko reči. Upam, da se bo čim prej vrnil moj Koper, morda kdaj tudi Izola.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine