Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Euro 2024

Nogometni bogovi so dvignili palec za Slovenijo

Slovenska reprezentanca se je novembra 1999 v zasneženem Kijevu prvič v zgodovini uvrstila na veliko tekmovanje – euro 2000 v Belgiji in na Nizozemskem.
Srečko Katanec in Zlatko Zahović med slavjem v Kijevu
FOTO: Igor Zaplatil
Srečko Katanec in Zlatko Zahović med slavjem v Kijevu FOTO: Igor Zaplatil
Rok Tamše
13. 6. 2024 | 11:00
11:01

Poleti 1998 se je začelo pisati novo bogato poglavje v zgodovini slovenskega športa. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl se je odločil za tvegano potezo, ko je za selektorja članske reprezentance imenoval Srečka Katanca. Komaj 35-letni strokovnjak tedaj še ni imel bogatih trenerskih izkušenj, saj je zgolj asistiral Dragu Kostanjšku pri vodenju mlade reprezentance Slovenije, v sezoni pred nastopom najodgovornejše funkcije pa je vodil Gorico. Res pa je imel bogate izkušnje iz igralske kariere.

Ker so se predhodne kvalifikacije za evropsko in svetovno prvenstvo končale bolj ali manj klavrno za slovensko izbrano vrsto, Katančevi četi javnost ni pripisovala velikih možnosti v bitkah z Norveško, Grčijo, Latvijo, Gruzijo in Albanijo. Šestega septembra pa se je v zibelki demokracije že pokazala prva iskrica, ki je pozneje zanetila nogometno evforijo na sončni strani Alp. Slovenci so na olimpijskem štadionu v Atenah pogumno krenili v spopad z Grki. Katanec, prekaljeni legionar, ki je po Olimpiji z velikim uspehom igral za Partizan, Stuttgart in Sampdorio ter tudi za jugoslovansko reprezentanco, je takoj ustvaril jedro izbrane vrste, prvo postavo so ljubitelji nogometa kmalu poznali na pamet. Proti Grkom so igrali Simeunović, Milanič, Galić, Knavs, Novak, Čeh, Pavlin, Rudonja, Zahović, Udovič (od 46. Englaro), Osterc (od 70. Šiljak, od 73. Aćimović).

Celoten članek in še več zgodb prinaša na 200 straneh posebna Delova revija Euro 2024, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih za časopise in revije.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine