Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Nekdanji igralski in trenerski as jezen na sodnika, Nemci podpisujejo peticijo

Gostitelji evropskega prvenstva v nogometu besni zaradi očitnega igranja z roko Španca Marca Cucurelle, sprašujejo se o smiselnosti sistema VAR.
Španec Marc Cucurella je z roko, ki je ni imel ob telesu, zaustavil strel Jamala Musiale. FOTO: Leonhard Simon/Reuters
Španec Marc Cucurella je z roko, ki je ni imel ob telesu, zaustavil strel Jamala Musiale. FOTO: Leonhard Simon/Reuters
M. Š., STA
7. 7. 2024 | 14:30
7. 7. 2024 | 14:31
2:48

Po petkovem izpadu nemške nogometne reprezentance na domačem evropskem prvenstvu se je med privrženci »Elfa« hitro razširila spletna pobuda, da bi tekmo zaradi spornih sodniških odločitev razveljavili in ponovili. Do nedelje je peticijo podpisalo že 300.000 navijačev.

Kot je pojasnil pobudnik peticije, spletni vplivnež Erik V, se je za akcijo odločil zaradi več napak angleškega sodnika Anthonyja Taylorja, s katerimi je oškodoval Nemčijo na dvoboju s Španijo. Najhujša je bila tista v podaljšku, ko je žoga po strelu Jamala Musiale zadela v roko Marca Cucurello, vendar ne sodnik niti njegovi pomočniki v sobi za VAR niso posredovali.

Incident je sprožil številne odzive v Nemčiji, kjer velja splošno prepričanje, da je bila njihova reprezentanca v tem primeru močno oškodovana. V trenutku sporne situacije je bil izid poravnan 1:1, Španija je nato zmagala z zadetkom v 119. minuti. Pojavila so se tudi vprašanja o smiselnosti in pristojnosti sistema VAR na tekmah.

Iz Evropska nogometne zveze (UEFA) so sicer že pred eurom sporočila, da v podobnih primerih – če sodnik oceni, da je bila roka v naravnem položaju – ne bodo dosodili najstrožjih kazni. Do današnjega dopoldneva se je pod peticijo zbralo že 315.000 podpisov. A vse skupaj ima seveda bolj simboličen pomen, v torkovem polfinalu bosta v Münchnu kljub temu igrali Španija in Francija.

Na to temo se je odzval tudi nekdanji nemški selektor in igralec Berti Vogts. V kolumni časnika Rheinischen Post je predlagal, da bi vsaka ekipa dobila možnost, da bi enkrat na polčas zahtevala trenerski izziv in preverjanje s sistemom VAR, kot ga poznajo v številnih ekipnih športih. Na ta način bi lahko sodnike prisilili k analizi spornih dogajanj.

»Res sem bil jezen na sodnika. V tako jasni situaciji ni šel niti pogledat posnetka. Zakaj sploh imamo vso to tehniko? Vsak met iz avta je pod drobnogledom, stvari, ki je za domačo ekipo najpomembnejša na turnirju, pa ne preverijo,« je še dodal Vogts.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine