Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čeferin zbodel Ronalda, polaskal Buffonu, nova liga prvakov ponuja spektakle

V Monte Carlu so opravili žreb prenovljene Uefine lige prvakov, ki bo prinesla več tekem, več derbijev, več denarja. Med elito sedem Slovencev.
Aleksander Čeferin je Cristianu Ronaldu izročil nagrado za posebne dosežke. FOTO: Manon Cruz/Reuters
Aleksander Čeferin je Cristianu Ronaldu izročil nagrado za posebne dosežke. FOTO: Manon Cruz/Reuters
29. 8. 2024 | 19:20
29. 8. 2024 | 19:38
4:55

Bliža se nova sezona Uefine lige prvakov, ki je doživela velike spremembe. Nanje se bomo morali čim prej navaditi, saj se vsaj za šest let poslavlja skupinski del, kakršnega smo bili vajeni doslej.

Uefa je šla malce nasproti velikim in bogatim klubom, ki so grozili z ustanovitvijo superlige. V novi sezoni bo več tekem, več spektakularnih večerov in nepredvidljivosti. Tudi več denarja za najboljše klube. Redni del tekmovanja bo trajal do konca januarja, v njem bo 36 klubov (štirje več kot doslej) odigralo po osem tekem (dve več kot doslej), razvrščeni bodo v enotni ligi z eno lestvico. Prvih osem si bo neposredno zagotovilo končnico, ekipe na položajih od 9 do 24 se bodo v osmih dvobojih pomerile za osem preostalih vstopnic v marčevsko osmino finala.

Gianluigi Buffon je prejel predsednikovo nagrado. FOTO: Valery Hache/AFP
Gianluigi Buffon je prejel predsednikovo nagrado. FOTO: Valery Hache/AFP

Uefa, ki jo vodi Aleksander Čeferin, je pare izžrebala s pomočjo računalnika. Klubi so bili razdeljeni v štiri jakostne bobne, vsak je dobil po dva tekmeca iz vsakega bobna, z vsakim bo igral le enkrat – tako bomo dobili osem igralnih krogov. Gledano celovito gre za preglednejši in preprostejši sistem treh lig kot doslej, obenem bo živel vrhunski nogomet tudi januarja.

Čeferin je ob tem podelil dve nagradi za izjemne dosežke. Tradicionalno predsednikovo nagrado je prejel legendarni italijanski vratar Gianluigi Buffon. »Zame je Gigi najboljši vratar v zgodovini,« je legendi Juventusa polaskal Čeferin. Buffon pa je razkril, zakaj je tako dolgo vztrajal med vratnicama: »V nogometu mi ni šlo toliko za lovorike, v njem sem predvsem užival.«

Nagrado za izjemne dosežke je prejel Cristiano Ronaldo, in sicer za največje število doseženih golov v ligi prvakov. V majicah Sportinga, Manchester Uniteda, Reala in Juventusa je zabil 140 zadetkov v 183 tekmah. »Ko pomislimo na nogomet, ko pomislimo na euro, ko pomislimo na ligo prvakov, pomislimo na Ronalda. Škoda, da zdaj ne igra v najboljši ligi. Upam, da se bo vrnil v Evropo,« je Portugalca malce zbodel Grosupeljčan.

Pare lige prvakov je določil računalnik. FOTO: Manon Cruz/ Reuters
Pare lige prvakov je določil računalnik. FOTO: Manon Cruz/ Reuters

Ronaldo, ki igra v Savdski Arabiji, je bil v Monaku zgovoren in nasmejan: »Liga prvakov je vrh nogometa, vedno sem užival, ko sem zaslišal njeno himno. Naše življenje sestavljajo spomini in jaz imam veliko lepih. Najlepši je osvojitev prve lovorike LP z Manchester Unitedom leta 2008, moram pa omeniti tudi tistega z Realom leta 2014, ko smo pokal po dolgem času vrnili v Madrid, in to v Lizboni. Glede moje vrnitve v Evropo: bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost.«

Real z Borussio, Liverpoolom, Milanom ...

Začelo se bo 17. t. m. Točne termine tekem bodo določili v soboto. Finale bo 31. maja 2025 v Münchnu. Naslov prvaka bo branil Real Madrid, ki se bo pomeril z lansko finalistko Borussio Dortmund, Liverpoolom, Milanom, Atalanto, Salzburgom, Lillom, Stuttgartom in Brestom. V LP bo nastopilo tudi nekaj Slovencev: Benjamin Šeško in Kevin Kampl z Leipzigom, Jan Oblak z Atleticom, Kenan Bajrić z novincem Slovanom iz Bratislave, Timi Max Elšnik s Crveno zvezdo ter Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat s Sturmom iz Gradca.

Jutri bo še žreb parov evropske in konferenčne lige, ki bosta potekali po enakem sistemu, s tem, da bo v konferenčni ligi šest tekem rednega dela. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine