Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dončić z opornico na nogi in ognjem v prsih nazaj z zmago

Luka Dončić se je po desetih tekmah odsotnosti vrnil v pogon in pomagal Dallasu do zmage v Oklahoma Cityju (95:86).
Luka Dončić prodira ob branilcu Oklahome Aaronu Wigginsu v dvorani Paycom Center. FOTO: Alonzo Adams/USA TODAY Sports
Luka Dončić prodira ob branilcu Oklahome Aaronu Wigginsu v dvorani Paycom Center. FOTO: Alonzo Adams/USA TODAY Sports
J. K., STA
3. 1. 2022 | 04:20
3. 1. 2022 | 09:46
5:04

Luka Dončić se je po desetih tekmah odsotnosti zaradi poškodbe in kasnejše okužbe z novim koronavirusom vrnil v ekipo Dallas Mavericks za nedeljsko gostovanje v Oklahoma Cityju, kjer so Teksašani s 14 točkami, 10 asistencami in 9 skoki slovenskega asa premagali domačo ekipo Thunder s 95:86. Izkazal se je tudi rezervist Marquese Criss, ki je s 15 točkami dosegel rekord sezone in gostom pomagal do pomembne zmage v boju za mesta, ki prinašajo neposredno uvrstitev v letošnjo končnico.

Ljubljanski zvezdnik je odigral tekmo z veliko opornico na levem kolenu, ki mu je poleg gležnja pokvarilo zaključek jeseni oziroma začetek zime v starem letu. Odigral je 31 minut po 23 dneh prisilnega premora, ki se je zaradi poškodbe še podaljšal s pozitivnim testom na okužbo z novim koronavirusom. Dončić je ob strelski zadržanosti (6:14) razigraval soigralce in le skok mu je zmanjkal do novega trojnega dvojčka. Točko več od Dončića je dosegel Criss, ki se je klubu pridružil pred manj kot dvema tednoma in se izkazal s tremi zadetimi meti z razdalje in sedmimi skoki.

Dončić: Gorelo mi je v prsih

»Bilo je naporno. Nazadnje sem pet na pet igral pred kakšnimi štirimi tedni. Čuden občutek, a res sem vesel, da sem nazaj. Gorelo mi je v prsih. Mislim, da se bom počasi vrnil. Ko sem metal, je bil občutek čuden. Nisem vedel, če bo šla žoga notri ali ven. Bil je en met, pri katerem sem si rekel: 'Vrgel si izjemno, šla bo notri!' A sem zgrešil prav vse,« se je po tekmi razgovoril Dončić.

Trener Dallasa Jason Kidd je latvijskemu krilnemu centru Kristapsu Porzingisu namenil tekmo počitka, v ekipo Dallasa, ki so jo v zadnjih tednih razredčile okužbe, sta se uspešno vrnila tudi Tim Hardaway mlajši (15 točk v 23 minutah) in Maxi Kleber (9 točk in 5 skokov v 24 minutah). 

»Skoraj bi dosegel trojnega dvojčka v 30 minutah, zato mislim, da je opravil izvrstno delo. Še vedno pridobiva občutek. Pripravil je vse potrebno soigralcem, jim pripravil izvrstne mete, za nas dobival skoke. Vseskozi sem ga spraševal, kako je s sapo. Rekel je, da se počuti izvrstno. Dobro ga je bilo videti na igrišču,« je Dončića pohvalil Kidd.

Domači so zagrozili le v prvem delu, ko so povedli za šest točk, a je Dallas hitro poravnal in v drugi tretjini ušel na 49:34, te razlike pa gostitelji niso več uspeli izničiti. V tretjem delu so se približali na 63:60, v zadnjem, kjer je prednost Dallasa več ali manj znašala 10 točk in več, pa so se 41 sekund pred koncem prišli na 90:86. V končnici je nato Nemec Kleber po podaji Dončića, ki se je vrnil po 10 tekmah in 23 dneh odsotnosti, najprej zadel trojko, zmago gostov iz Teksasa pa je s prostima metoma potrdil Hardaway.

Najmlajši s trojnim dvojčkom v zgodovini

Oklahoma je igrala brez udarnega asa Shaia Gilgeousa-Alexandra, ki je moral v samoizolacijo, iz katere se je tako kot Dončić vrnil Josh Giddey, ki se je izkazal s prvim trojnim dvojčkom v karieri celo kot najmlajši v ligi NBA vseh časov – v nedeljo je dopolnil 19 let, 2 meseca in 23 dni, zbral pa je 17 točk, 14 asistenc in 13 skokov.

Zaradi okužbe je manjkal tudi glavni sodnik Brent Barnaky, ki sta ga nadomeščala veteran s piščalko Leon Wood in Dannica Mosher, ki je priskočila na pomoč iz razvojne lige. To je bila tretja zaporedna zmaga Dallasa nad Oklahomo, že čez manj kot 24 ur bo v Teksasu ekipa Mavericks pričakala rojaka Vlatka Čančarja in Denver Nuggets.

Velja omeniti še tekmo med Bostonom in Orlandom, ki so jo po podaljšku s 116:111 dobili prvi, Jaylen Brown pa je za zmagovalce dosegel kar 50 točk. Vnovič so bili uspešni tudi Los Angeles Lakers, ki so s 108:103 premagali Minnesota Timberwolves, LeBron James pa je za zmagovalce dosegel 26 točk.





Nedeljski izidi:

Oklahoma City Thunder : Dallas Mavericks 86:95
(Luka Dončić 14 točk, 9 skokov, 10 asistenc, 1 ukradena in 7 izgubljenih žog v 31 minutah za Dallas.) 

Toronto Raptors :  New York Knicks 120:105
(Gorana Dragića ni bilo v ekipi Toronta.)

Boston Celtics : Orlando Magic 116:111 (podaljšek)
Cleveland Cavaliers : Indiana Pacers 108:104
Sacramento Kings : Miami Heat 115:113
Charlotte Hornets : Phoenix Suns 99:133
Los Angeles Lakers : Minnesota Timberwolves 108:103

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine