Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Že v prvi tekmi v Dallasu klubski in slovenski rekord

Luka Dončić se je zelo hitro pobral po razočaranju v Phoenixu.
Luka Dončić je okusil slast prve zmage v ligi NBA. FOTO: AP
Luka Dončić je okusil slast prve zmage v ligi NBA. FOTO: AP
21. 10. 2018 | 21:30
22. 10. 2018 | 08:13
5:18
Dallas – Luka Dončić je kariero v ligi NBA začel z razočaranjem in po gladkem porazu v Phoenixu ni skoparil s kritičnimi besedami na račun svoje »slabe igre«. Zato pa je marsikaj nadomestil v prvem uradnem nastopu v domači dvorani v Dallasu. Njegovi Telički so zmagali, sam pa je bil prvi strelec moštva.

»Luka je fant za prave stvari. Čaka ga dolga pot, toda začetek je odličen,« je po dvoboju z Minnesoto poudarjal lastnik dallaške ekipe Mark Cuban in se ni oziral, da je s tem naložil dodatno breme 19-letnemu Ljubljančanu. Nekaj podobnega je pred dvema desetletja počel ob začetkih Dirka Nowitzkega, ki je zdaj šesti najboljši strelec v zgodovini elitne ameriške lige. Pravega talenta pač ni mogoče omejiti, kaj šele ustaviti. Kvečjemu ga lahko dodatno podžgeš. To je dokazal tudi Dončić, ki je potreboval le tri dni, da se je svojim novim someščanom predstavil v veliko lepši luči.

Mark Cuban se je navduševal na potezami mladega Ljubljančana. FOTO: AP
Mark Cuban se je navduševal na potezami mladega Ljubljančana. FOTO: AP


Zgrešil je sicer prve tri mete in pričakal konec prve četrtine brez ene same točke, zato pa je zablestel s 15 točkami brez zgrešenega poskusa v šestih minutah pred polčasom. Konec ostrostrelskega večera, v katerem sta moštvi dosegli 276 točk brez podaljška, gostitelji pa sprožili kar 50 metov za tri točke (zadeli so jih 17), kar je nov rekord kluba, je pričakal s 26 točkami in postal najmlajši košarkar v zgodovini Dallasa, ki je presegel mejo 20 točk. Mimogrede je izboljšal tudi slovenski rekord za novince v ligi NBA. Ta je bil doslej v lasti Raša Nesterovića, ki je v svoji prvi polni sezoni v dresu Minnesote dvakrat dosegel po 23 točk (prvič že v četrtem nastopu proti Phoenixu), povsem pa se mu je približal Zoran Dragić z 22 točkami, resda v zadnjem nastopu Miamija v prvenstvu, ko so moštva igrala s premešanimi zasedbami. Beno Udrih je v svoji prvi sezoni v ZDA dosegel največ 16 točk, Goran Dragić 14, Marko Milič 13, Aleksander Vujačič 10, Primož Brezec 8, Boštjan Nachbar in Uroš Slokar po 5.
 

Chamberlainovih 58 za vse čase


Dosežek legendarnega Wilta Chamberlaina, ki je kot Philadelphiin zelenec (resda pri 23 letih, saj je prej igral za ekshibicijsko ekipo Harlem Globetrotters) dvakrat dosegel po 58 točk, enkrat se izkazal s 45 skoki, svojo prvo sezono 1959/60 pa končal s fantastičnim povprečjem 37,6 točke in 27 skokov, utegne ostati nedosegljiv za vse čase. Dončić bo našel realne cilje, ki morajo biti usmerjeni predvsem v vrnitev Dallasa v krog rednih udeležencev končnice prvenstva. »Vzdušje v dvorani je bilo čudovito, saj so me navijači glasno spodbujali ob sleherni akciji. Ne bi rekel, da sem imel tremo, počutil pa sem se drugače, kot sem se v Evropi. Po uvodni četrtini sem bil jezen sam nase, saj nisem igral tako dobro, kot sem pričakoval, vendar se Phoenix ni ponovil,« je ocenil Dončić, ki je za 16 točk presegel dosežek iz prvega nastopa.

Dallasov strateg Rick Carlisle je vendarle ostal neomajen: »Ne smemo govoriti samo o Luki. Telički so moštvo, kar vam bo Dončić prvi potrdil, in tokrat smo se spravili v pogon. Luka je po slabšem začetku ujel pravi ritem in vlekel prave poteze na obeh koncih igrišča.« Trenerju gredo še vedno najbolj v nos Slovenčeve izgubljene žoge. Tokrat jih je zapravil kar šest, v dveh tekmah pa skupaj deset.

Goran Dragić z 20 točkami ni mogel preprečiti poraza Miamija. FOTO: AP
Goran Dragić z 20 točkami ni mogel preprečiti poraza Miamija. FOTO: AP


Slabše sreče je bil tokrat Goran Dragić. Miami je zaostajal že s 26 točkami razlike in 12,3 sekunde pred koncem izenačil s košem Dwyana Wada, zmagovalca pa je pol sekunde pred koncem odločil razpoloženi organizator igre Charlotta, Kemba Walker, ki je zbral 39 točk in 7 asistenc.

Dallas : Minnesota 140:136 (Dončić 26 – za dve 4:7, za tri 4:9, prosti meti 6:9, 6 skokov, 3 asistence in 6 izgubljenih žog v 36 minutah, Jordan 22, Smith, Matthews in Powell po 19; Towns 31, Rose 28, Teague 22), Miami : Charlotte 112:113 (Wade 21, Dragić 20 – za dve 5:11, za tri 2:6, prosti meti 4:5, 4 skoki in 7 asistenc v 39 minutah, McGruder 19; Walker 39, Monk 15, Williams 13).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine