Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Sekulić ni presenetil: Dončić na čelu 20 kandidatov za mundial

Na seznamu slovenske reprezentance pričakovano ni Gorana Dragića, Eda Murića in Luke Rupnika, novinec le Aljaž Kunc.
Luka Dončić se bo letos prvič predstavil na svetovnem prvenstvu, vendar bo prvi adut slovenske reprezentance. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Luka Dončić se bo letos prvič predstavil na svetovnem prvenstvu, vendar bo prvi adut slovenske reprezentance. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
3. 7. 2023 | 15:00
3. 7. 2023 | 18:50
4:41

V 293 dneh, odkar so slovenski košarkarji zapustili evropski prestol po nepričakovanem četrtfinalnem porazu s Poljsko v Berlinu, razočaranje ni docela izpuhtelo, toda včeraj se je uradno začel nov tekmovalni cikel. Selektor Aleksander Sekulić je namreč objavil seznam 20 kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo začelo čez 53 dni na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji. Na njem ni večjih novosti, v glavnem prevladujejo že večkrat preizkušeni borci z Luko Dončićem na čelu.

Po reprezentančni upokojitvi Gorana Dragića in hujši poškodbi kolena Eda Murića je moštvo ostalo brez obeh kapetanov zadnjih let. Novi vodja bi utegnil postati Jaka Blažič, ki je tako kot Zoran Dragić, Aleksej Nikolić in Klemen Prepelič že okusil igranje na SP, družno so zastopali slovenske barve leta 2014 v Španiji, kjer je Slovenija zasedla sedmo mesto. Med devetletnim čakanjem na novo priložnost so doživeli marsikaj, postali prvaki stare celine, se prvič uvrstili na olimpijske igre in na njih za las ostali brez kolajne, na zadnjem velikem tekmovanju pa so si privoščili temen madež, ki jih bo letos dodatno gnal.

Za začetek dva naturalizirana centra

Sekulić je vpoklical devet udeležencev lanskega eurobasketa, poleg G. Dragića in Murića med kandidati ni niti Luke Rupnika. Na seznamu sta dva naturalizirana centra, Mike Tobey, ki je igral na OI in zadnjem EP, ter Jordan Morgan, ki je doslej zbral šest uradnih nastopov v izbrani vrsti v kvalifikacijah za EP 2022 in letošnje SP. Na mundial bo lahko zaradi znanih omejitev potoval le eden. Edini popolni novinec v dvajseterici je Aljaž Kunc, skoraj 24-letni in 203 cm visoki krilni igralec iz Ljubljane, ki se je košarkarskih veščin učil pri Jančah, v zadnjih petih letih pa se šolal v ZDA. V minuli sezoni je v dresu univerze Iowa State igral s povprečjem 7,1 točke, 4,1 skoka in 1,3 asistence.

Slovenski košarkarji veliko pričakujejo od SP. FOTO: KZS
Slovenski košarkarji veliko pričakujejo od SP. FOTO: KZS

Selektorjevi aduti so – organizatorji: Luka Dončić, Urban Klavžar, Aleksej Nikolić in Žiga Samar; branilci: Jaka Blažič, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Miha Lapornik in Klemen Prepelič; krila: Jakob Čebašek, Zoran Dragić, Aljaž Kunc in Blaž Mahkovic; krilna centra: Vlatko Čančar in Bine Prepelič; centri: Saša Ciani, Žiga Dimec, Jurij Macura, Jordan Morgan in Mike Tobey.

Vadijo že med počitnicami

»Po naporni klubski sezoni imamo tokrat precej več časa za polnjenje baterij. A kolikor poznam igralce, bodo počitnice izkoristili tudi za pripravo na SP. Prepričan sem, da bodo vsi prišli na priprave izjemno motivirani in polni elana. Za uvod nas čaka sedem izjemnih pripravljalnih tekem,« je ocenil Aleksander Sekulić, četrti slovenski selektor na SP. Ob ognjenem krstu leta 2006 je moštvo vodil Aleš Pipan, štiri leta pozneje Memi Bečirovič, leta 2014 Jure Zdovc.

Glavnina reprezentance se bo zbrala 17. t. m. v Laškem, konec meseca se ji bodo pridružili še Dončić, Čančar in Tobey. Prva ogrevalna tekma bo na sporedu 25. julija v Celju proti Kitajski, 2. avgusta bo v Stožicah gostovala Grčija, s katero se bo Slovenija dva dneva pozneje pomerila še v Atenah. Stožice bo 8. avgusta obiskala tudi Hrvaška, na turnirju v Malagi pa se bodo naši košarkarji 11. avgusta pomerili s Španijo in naslednji dan z ZDA. Za konec priprav se bodo 19. avgusta udarili z Japonsko v Tokiu in se nato preselili v Okinavo na prizorišče bojev v skupini F na SP. Med 25. in 30. avgustom bodo tekmeci po vrsti Venezuela, Gruzija in Zelenortski otoki, v drugi krog bosta napredovali dve reprezentanci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine