Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Ravnodušen ostaja le Dončićev trener

Kljub novemu trojnemu dvojčku mladega asa že 27. poraz Dallasa.
Luko Dončića je večkrat gledal v hrbet tudi odlični Kawhi Leonard (desno). FOTO: USA Today
Luko Dončića je večkrat gledal v hrbet tudi odlični Kawhi Leonard (desno). FOTO: USA Today
28. 1. 2019 | 16:41
4:16
Ko že pomislimo, da je Luka Dončić vsaj za nekaj časa dosegel meje svojih košarkarskih sposobnosti, vedno znova preseneti z izjemno predstavo in nadaljuje kampanjo za uvrstitev na letošnjo tekmo All-Star NBA. A tudi ob drugem trojnem dvojčku v pičlih treh mesecih igranja pod ameriškimi obroči je imel smolo, da je njegov Dallas klonil. Najprej v Milwaukeeju, teden dni pozneje v domačem obračunu s Torontom (120:123).

Kar 35 točk (ob veliko boljšem metu kot pri prvem trojnem dvojčku – za dve 11:15, za tri 3:9, prosti meti 4:6), 12 skokov in 10 asistenc je zbral mladi Ljubljančan in znova popravil vrsto rekordov. Postal je prvi najstnik z dvema trojnima dvojčkoma v ligi NBA in najmlajši, ki je prišel do dvomestnega učinka v treh statističnih kategorijah s strelsko bero prek 30 točk. Doslej je izstopal LeBron James, ki mu je to uspelo pred 14 leti, ko je bil star 20 let in 100 dni. S svojo najučinkovitejšo ekshibicijo (pred tem je 28. decembra dosegel 34 točk v New Orleansu) je Dončić tudi napredoval na slovenski lestvici v elitni ameriški ligi. Zdaj je pred njim zgolj Goran Dragić, ki je 28. februarja 2014 natresel New Orleansu 40 točk, le dve tekmi pozneje pa 35 Houstonu.
 

Igral je dobro ...


»Seveda je trojni dvojček lep dosežek, a bil bi precej lepši, če bi naše moštvo zmagalo. Zame je zmaga edino, kar nekaj šteje,« je po tesnem porazu ponovil Luka Dončić, ki je šestič v sezoni presegel mejo 30 točk, toda teksaški Telički so ob njegovih strelskih podvigih zmagali le dvakrat. Tokrat so bili blizu uspeha, saj so po zaostanku 12 točk ob polčasu prišli do prednosti šestih točk v zadnji četrtini, a niso zdržali kljub Dončićevim 13 točkam v tem delu tekme. Toronto, drugo najuspešnejše moštvo celotnega prvenstva, jih je v finišu prekosil pod vodstvom krila Kawhija Leonarda (33 točk in 10 skokov), ki bo letos tretjič nastopil na tekmi All-Star; vnovič v začetni peterki.

Stroga športna merila ima tudi trener Rick Carlisle, ki vse od leta 2008 drži v rokah krmilo Dallasa, zato se ni pretirano vznemirjal ob dosežku njegovega najmlajšega košarkarja. »Igral je dobro,« je skopo izdavil, kot bi se naveličal vprašanj o Dončićevih predstavah. Po 27. porazu v 49 tekmah sezone ga ni kaj prida zanimalo, da so njegovi košarkarji zadeli kar 17 trojk s 34 poskusi ali da je Dončić šele četrti novinec v zadnjih 35 letih lige NBA, ki je prišel do trojnega dvojčka s strelskim učinkom 35+: pred njim je to uspelo Michaelu Jordanu leta 1985, Jasonu Kiddu leta 1995 in Stephenu Curryju leta 2010.
 

Šahist med Telički


Carlisle zelo dobro ve, da bodo njegovo delo merili zgolj po uspešnosti Teličkov, ki jim ne kaže dobro v boju z napredovanje v končnico prvenstva. Kot 12. v zahodni konferenci zaostajajo za šest zmag za osmovrščenimi LA Clippers, z vsakim porazom pa slabi moč velikega kredita, ki si ga je njihov trener prislužil z osvojitvijo šampionskega naslova v sezoni 2010/11. A od tedaj je minilo že osem let, Dallas pa se je v tem času prebil v končnico le štirikrat, vselej izpadel že v prvem kolu in si pri tem priigral le pet zmag v seštevku. Toda Carlisle uživa veliko podporo lastnika kluba Marka Cubana, ki je pred dnevi izjavil: »Rick razume košarko. On rad šahira, medtem ko drugi trenerji igrajo človek, ne jezi se. Zato vidi kar nekaj potez več v prihodnost.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine