Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Poljaki so kar sami poslali Murića domov

Zdesetkani slovenski košarkarji drevi proti 10. z lanskega EP.
Edo Murić predčasno zapušča Zielono Goro, na vrsti je reprezentanca. Foto Blaž Samec
Edo Murić predčasno zapušča Zielono Goro, na vrsti je reprezentanca. Foto Blaž Samec
5. 9. 2018 | 06:00
4:19
Ljubljana – Domala z javnim razpisom je moral selektor Rado Trifunović krpati slovensko reprezentanco za četrti cikel kvalifikacij za SP 2019, a bo v današnji pripravljalni tekmi s Hrvaško v Varaždinu (ob 20. uri) bržkone imel na voljo le deset košarkarjev. Po prisilnem skoku Žige Dimca v Nemčijo bo očitno ostal še brez Luke Vončine, ki ga muči poškodba rame.

Edini »preživeli« nosilec igre z lanskega zlatega moštva v dveh ogrevalnih soočenjih s Hrvati bo kapetan Gašper Vidmar. Potem ko je moral konec junija na operacijo kolena, je okreval do tolikšne mere, da bo lahko pomagal reprezentanci v Varaždinu in na sobotni revanši v Celju, imel pa bo močno prilagojeno minutažo. Zato pa so med deseterico zdravih in prisotnih kar štirje debitanti v članski izbrani vrsti (20-letni organizator igre Aljaž Bratec, 17-letni branilec Gregor Glas, 27-letno krilo Jakob Čebašek in 21-letni krilni center Urban Durnik), trije, ki še niso igrali na večjem tekmovanju (Miha Lapornik, Blaž Mahkovic in Blaž Mesiček) in še dva z izkušnjami z EP (Sašo Zagorac z zadnjih dveh in Matic Rebec z lanskega), a zgolj v epizodnih vlogah.

»Po šestih dneh vadbe že komaj čakamo na tekmi s Hrvaško. Veselim se, da bomo na delu videli naše mlade košarkarje. Verjamem, da bodo pokazali, iz kakšnega testa so, in z dobro igo potrdili, da lahko nanje računamo tudi v prihodnje,« ocenjuje selektor Trifunović, ki bo moral močno prilagoditi zasedbo tudi na preostalih šestih kvalifikacijskih tekmah, ko bi lahko reprezentanci pomagali Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Gregor Hrovat, Luka Rupnik, Jurij Macura in Edo Murić. Za slednjega pa se znova poraja vprašanje, kje bo nadaljeval klubsko kariero, saj se je razšel z Zielono Goro. Poljaki so ga želeli poslati na operacijo načete leve noge ali pa prisiliti, da bi igral na lastno odgovornost, slednjič pa so z njim prekinili decembra lani sklenjeno pogodbo. Reprezentanci se bo tako pridružil že v petek, medtem ko naj bi preostali »zamudniki« prispeli po drugi ogrevalni tekmi s Hrvaško, ki je na lanskem EP zasedla 10. mesto.
 

Priložnost za debitante


Na preizkušnjah z južnimi sosedi bodo pod posebnim drobnogledom debitanti, ki bodo nedvomno želeli upravičiti zaupanje. Bratec in Glas sta nase opozorila na poletnih akcijah mlajših reprezentanc, Durnik se je kot član izbrane vrste B udeležil turnirja na Kitajskem, Čebašek pa se je izkazal z dobrimi predstavami pri Liegu v belgijski ligi. Hrvaška s štirimi asi iz lige NBA (Bojanom Bogdanovićem, Dariom Šarićem, Ivico Zubcem in Antejem Žižićem) bo že precej trši oreh, saj je pred lanskim EP povzročala veliko preglavic tudi popolni slovenski zasedbi. V Opatiji je celo zmagala s 85:81 (Šarić 25, Bogdanović 23; Dončić 27, Murić 20), v Stožicah najprej tesno klonila s 73:74 (Šarić 16, Bender; G. Dragić 18, Dončić 15), v merjenju moči za zaprtimi vrati in brez glavnih zvezdnikov obeh moštev pa izgubila z 72:88 (Planinić 14, Žorić 10; Zagorac 13, Randolph in Prepelič po 12).

»Igranje za člansko reprezentanco je čast in odlična izkušnja. Starejši soigralci so mlajše zelo lepo sprejeli in nas usmerjali. V moštvu vlada dobro razpoloženje, prva tekma pa bo pokazala, kako dobro smo pripravljeni.« razmišlja 193 cm visoki Heliosov branilec Aljaž Bratec, ki je v prejšnji sezoni igral s povprečjem 2,1 točke in 0,9 asistence v DP, a zaradi letošnje kadrovske negotovosti moral preskočiti kakšno stopničko.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine