Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Ostali brez Dimca in Hrovata, a le dočakali Randolpha

Slovenska košarkarska reprezentanca pred petkovim gostovanjem v Latviji močnejša za štiri može.
Jakob Čebaššek (levo) se je še enkrat pogumno spopadel z Bojanom Bogdanovićem. FOTO: Roman ŠŠipić
Jakob Čebaššek (levo) se je še enkrat pogumno spopadel z Bojanom Bogdanovićem. FOTO: Roman ŠŠipić
10. 9. 2018 | 06:00
5:13
Celje – Varaždinskega podviga slovenski košarkarji niso mogli ponoviti, a od njega niti niso bili zelo daleč. Hrvaška reprezentanca s štirimi asi iz lige NBA in sobotno okrepitvijo Krunoslavom Simonom se je morala pošteno potruditi, da je odnesla zmago iz dvorane Zlatorog s 83:75. Gostitelji so še štiri minute pred koncem zaostajali le za dve točki, čeprav niso mogli računati niti na lažje poškodovana Gašperja Vidmarja in Saša Zagorca.

Potem ko so Blaž Mesiček, Blaž Mahkovic, Jakob Čebašek, Miha Lapornik & Co. ob pomoči zamudnika v izbrani vrsti Eda Murića metali za tri točke slabše kot na prvi pripravljalni tekmi s sosedi, a še vedno zelo dobro (12:29), nihče ni obžaloval poraza. Še najmanj selektor Rado Trifunović. Pred petkovim nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2019 ga je zanimalo zgolj, ali so zastopniki novega rodu dovolj pogumni in drzni, da bodo postopno prevzeli krmilo. Da so nadarjeni, je že vedel.

»Še enkrat sem se prepričal, da imajo fantje potreben tekmovalni značaj, saj se niso ustrašili tekmečevih visokih zvezdnikov. Igra je dobro tekla, vsi naši košarkarji pa so se metali po tleh in pokazali veliko pozitivne energije, tako da so vsaj za deset odstotkov presenetili tudi mene,« je zadovoljno priznal Trifunović, ki je med revanšo s Hrvaško pošiljal v ogenj deset košarkarjev. Na klopi sta obsedela najstarejša.

»Sašo je dobil udarec v koleno v Varaždinu, Gašper na petkovem treningu, zato nismo želeli tvegati,« je pojasnil in se nasmehnil opazki, da je košarka očitno pisana na kožo tudi moštvu, ki v soboto ni imelo niti enega aduta, višjega od 202 cm, za boj s hrvaškimi »nebotičniki«. Z včerajšnjim prihodom Anthonyja Randolpha ter današnjim Vlatka Čančarja, Luke Rupnika in Jurija Macure je slovenska zasedba dobila nekaj okrepitev, kar ima tudi manj prijetno plat. Pred soočenjima z Latvijo v Rigi in Turčijo v Stožicah se bo morala zahvaliti štirim odvečnim, čeprav so se zgledno borili s Hrvati.
 

Pravljice o Glasu, Mesičku & Co.


»Seveda bo težko prekrižati kakšno ime, ampak fantom sem dal vedeti, da se bodo kmalu vrnili v reprezentančni dres. Nekateri od teh novincev, ki smo jih videli v Varaždinu in Celju, bodo znova igrali že prihodnji konec tedna, drugi bodo z nami novembra in februarja v petem in šestem ciklu kvalifikacij. Dokazali so, da na njih moramo računati, saj so prihodnost slovenske košarke. Na takšnih tekmah lahko osebnostno zrastejo, kar jim bo prišlo prav v klubski karieri. Tudi za našo košarko je dobro, če bo fant iz Krškega videl, da lahko njegov mladi someščan Gregor Glas igra za reprezentanco, v Grosuplju bodo videli Mesička ...« je našteval Trifunovič, ki bo vendarle ostal brez dveh pričakovanih okrepitev – klubskih soigralcev Žige Dimca in Gregorja Hrovata.

»Pogovoril sem se s trenerjem Bayreutha, Avstrijcem Raoulom Kornerjem, ki mi je priznal, da Gregorju in Žigi ne more preprečiti igranja za reprezentanco. A izkoristil je po mojem mnenju nepošten dogovor z Dimcem, da bodo z njim podpisali pogodbo le, če se ne bo odzval na naše vabilo. Za Hrovata sem se sam odločil. Dejal sem mu, da je zamenjal klub in naj se tam čim bolje pripravi, pa se bomo znova videli. Kornerju sem namreč zabrusil, da ju novembra ne bo mogel zadržati, in prikimal mi je,« je še poudaril selektor.

Zanimivo je, da so se v času celjskega dvoboja v Burgosu udarili trije slovenski reprezentanti. Real je v pripravljalni tekmi ugnal domače moštvo z 98:85 z 21 točkami Gustava Ayona in 14 Jayceeja Carrolla, Randolph je prispeval 10 točk (za dve 2:2, za tri 2:5) in 8 skokov, novi član Madridčanov Klemen Prepelič pa 9 (za dve 1:1, za tri 1:4, prosti meti 4:4), 1 skok in 3 asistence. Pri poražencih je Vlatko Čančar zbral 12 točk (za dve 3:5, za tri 2:10) in 8 skokov.

Dejavna sta bila tudi naslednja tekmeca Slovenije. Latvija je v Rigi izgubila v pripravljalni tekmi s Finsko s 84:86 (Strelnieks 18, Meiers 12, Timma 12; Tahvanainen 24, Palmi 18, Murphy 10); Turčija pa je osvojila prvo mesto na turnirju v Hamburgu. Po zmagi nad Nemčijo s 100:79 (Korkmaz 23, Osman 20, Ilyasova 17) je v finalu odpravila Češko z 89:80 (Wilbekin 24, Osman 23, Ilyasova in Erden po 12).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine