Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Najboljši Dončićev večer doslej v NBA: trojni dvojček in 35 točk (VIDEO)

Slovenski košarkarski fenomen pa vendarle ni bil dovolj za zmago Dallasa, ki je pred Torontom klecnil s 120:123.
Luka Dončić je spet podrl nekaj najstniških rekordov. FOTO: Jerome Miron/Reuters
Luka Dončić je spet podrl nekaj najstniških rekordov. FOTO: Jerome Miron/Reuters
28. 1. 2019 | 06:30
28. 1. 2019 | 09:15
5:52
Dallas – Kakšen nor večer slovenskega košarkarskega bisera Luke Dončića, njegov daleč najboljši onkraj luže, v ligi NBA. V 48. poskusu v sezoni se je drugič dokopal do trojnega dvojčka, v 36 minutah na parketu, ki mu jih je odmeril trener Rick Carlisle, je namreč prispeval 35 točk (prosti meti 4:6, za dve 11:15, trojke 3:9), dvanajst skokov in deset asistenc, obenem si je v tem času privoščil tudi tri napake. Verjetno ni treba dvakrat ponoviti, da je bil najučinkovitejši mož na parketu.

Kar enajstkrat je bil uspešen pri metu za dve točki. FOTO: Jerome Miron/Reuters
Kar enajstkrat je bil uspešen pri metu za dve točki. FOTO: Jerome Miron/Reuters


Osebni rekord pri metu za dve točki


Luka je torej na igrišču pokazal, kaj si misli o tem, da kljub milijonom glasov ni našel mesta v prvi preterki na ekshibicijski tekmi vseh zvezd (All-Star) lige NBA. Po sedmih dvojnih dvojčkih in enem trojnem, ki ga je zmogel pred tednom dni ob porazu proti Milwaukeeju, je sinoči ponovno zablestel v polnem sijaju, petič (vsaj) dosegel magično mejo 30 doseženih točk, 35 jih je največ, kolikor jih je doslej v ligi zbral v enem obračunu. Osebni rekord je vpisal tudi z enajstimi zadetimi meti za dve točki.


Najboljši strelec, skakalec, podajalec


Pravzaprav ga je bilo ob tesnem porazu Dallasa s 120:123 proti Torontu pred kar 20.308 gledalci v domači dvorani American Airlines Center povsod in ves čas dovolj na parketu. Bil je najboljši strelec, skakalec in podajalec poraženega moštva ter tudi na tekmi. Lepo konstantno je zbiral točke: v uvodni četrtini jih je nabral osem, v drugi devet, v tretji pet, a je v zadnjih sekundah dvakrat zgrešil met za tri točke za izenačenje. Povsem pa je dominiral na parketu v zadnjih dvanajstih minutah.


Skoraj 36 minut na parketu


Tedaj je med drugim po odličnem prodiranju in nato polaganju trinajst sekund pred koncem znižal na 117:121, kar pa je bilo premalo, da bi zmaga ostala doma. Samo v tem delu je Dončić dosegel kar 13 točk in v zelo izenačenih zadnjih treh minutah in pol, ko se je rezultat lomil, sodeloval pri treh zaporednih Dallasovih koših iz igre, dvakrat kot strelec in enkrat kot podajalec. Naposled je ostal na parketu skoraj 36 minut, kar je izenačena njegova največja minutaža v zadnjih 33 obračunih v sezoni.


Prvi najstnik z dvema trojnima dvojčkoma


Kakšen podvig se mu je posrečil sinoči, dokazuje statistični podatek, da je postal prvi najstnik v zgodovini lige NBA z doseženim trojnim dvojčkom ob 30 (ali več) točkah, prvi doslej je tudi med najstniki z vpisanima dvema trojnima dvojčkoma v sezoni. Prav tako se mu je to posrečilo kot najmlajšemu do zdaj (19 let in 333 dni), rekord je izpulil iz rok Lonza Balla in LeBrona Jamesa (20 let in 23 dni). »Največ, kar šteje, je zmaga. Seveda je tudi trojni dvojček poseben, a bi bil še bolj, če bi zmagali,« je ocenil Dončić.


70 točk Toronta v prvem polčasu


Bila je to sicer precej nenavadna tekma, v kateri so zmagovalci že v prvem polčasu dosegli kar 70 točk in na glavni odmor odšli z dvanajstimi točkami zaloge, toda tretji del se je končal z izidom 30:15 v korist Dallasa, ki je nazadnje vodil pri 108:106. Končnica je bila spet po ritmih drugouvrščenega moštva vzhodne konference, ki je vknjižilo že 37. zmago. Telički, ki so lovili tretjo zaporedno, jih imajo kar 15 manj in za osmim mestom na zahodu, ki še vodi v izločilne boje, zdaj zaostajajo že za šest zmag.

Luka je dal na parketu vedeti, kaj si misli o tem, da se je kljub milijonom glasov znašel v čakalnici za tekmo vseh zvezd. FOTO: Jerome Miron/Reuters
Luka je dal na parketu vedeti, kaj si misli o tem, da se je kljub milijonom glasov znašel v čakalnici za tekmo vseh zvezd. FOTO: Jerome Miron/Reuters


Kawhi zaostal za Dončićem


V zmagovalnem moštvu, ki je ob polovični uspešnosti nanizalo kar 17 trojk, je bil s 33 točkami (ob desetih skokih) najbolj pri metu prvi zvezdnik Kawhi Leonard, medtem ko se je center Serge Ibaka veselil dvojnega dvojčka za po enajst točk in skokov, Kyle Lowry pa je dosegel kar pet trojk (19 točk). Pri Dallasu, ki ga nov izziv – gostovanje pri Kratkohlačnikih iz New Yorka – čaka v noči na četrtek, je ob Dončiću še pet igralcev, tudi vsi člani začetne peterke, prispevalo dvomestno število točk.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine