Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Luka Dončić ob porazih niha od obupa do spodbudnih besed

Košarkarji Dallasa so zdrsnili na 13. mesto v zahodni konferenci lige NBA, njihovega asa opozarjajo na odstotek za tri točke.
Luki Dončića morata občasno dvigati moralo pomožni trener Jamahl Mosley in srbski center Boban Marjanović FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Luki Dončića morata občasno dvigati moralo pomožni trener Jamahl Mosley in srbski center Boban Marjanović FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
31. 1. 2021 | 19:36
31. 1. 2021 | 19:44
3:44
Košarkarji Dallasa se ne morejo iztrgati iz krize. Trud Luke Dončića je zaman, njegova zasedba je konec tedna klonila še dvakrat in po osmem porazu v zadnjih desetih nastopih zdrsnila na 13. mesto v zahodni konferenci lige NBA.

Ljubljančan se je najprej izkazal s 25 točkami, 6 skoki in 7 asistencami v dvoboju z Utahom (101:120), nato pa z 29 točkami (18 v tretji četrtini), 8 skoki in 7 asistencami proti Phoenixu (105:111). Njegovo razpoloženje se je vendarle popravilo. »Tokrat smo igrali veliko bolje kot ob dveh porazih z Utahom, ko je bilo videti, da se požvižgamo na vse,« je dejal.

Po petih zaporednih porazih Dallasa, treh v domači dvorani, je seveda treba vzeti njegove besede kot spodbudo soigralcem, za pravo zadovoljstvo še ni prišel čas. Ne nazadnje je Phoenix nastopil brez svojega najnevarnejšega strelca Devina Bookerja (pri Dallasu je počival Kristaps Porzingis), prvi center moštva Deandre Ayton pa je že v prvem polčasu tožil nad poškodbo rame, a nekako zdržal do konca tekme ter zbral 18 točk in 17 skokov. Veteran med organizatorji igre Chris Paul, ki bo maja praznoval 36. rojstni dan, je bil prvo ime zasedbe iz Arizone z 29 točkami (16 v zadnji četrtini) in 12 asistencami.
 

Ayton : Dončić 7:1


Ameriški mediji so v zadnjih letih napihnili Dončićevo rivalstvo z Aytonom. Slednji je bil namreč prvi izbranec nabora NBA 2018, medtem ko se je moral slovenski as zadovoljiti s tretjim mestom. S statističnega vidika je bil doslej precej učinkovitejši Ljubljančan, prav tako pa je bil Dallas v prejšnjih dveh sezonah uspešnejši od Phoenixa.

Phoenixov center Deandre Ayton (z žogo) ima svojo računico v dvobojih z Dallasom. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Phoenixov center Deandre Ayton (z žogo) ima svojo računico v dvobojih z Dallasom. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports


V novem prvenstvu so se moštvene karte nekoliko obrnile, saj so Sonca doslej zbrala dve zmagi več in napovedala boj za prvo uvrstitev v končnico po letu 2010, Ayton pa lahko hkrati reče, da je njegova ekipa vlekla daljše konce v medsebojnih soočenjih z Dallasom. Moštvi sta se v njunem obdobju udarili desetkrat in Dončić se je veselil le treh zmag, medtem ko je Bahamec nastopil na osmih tekmah in klonil le enkrat.
 

Pri trojkah šele 158. v ligi NBA


Dončić je z dosedanjim povprečjem 27,4 točke sedmi strelec sezone, tik pred njim sta slovita Stephen Curry iz Golden stata (27,7) in Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja (27,8), povsem na vrhu pa sta Bradley Beal iz Washingtona (34,7) in Kevin Durant iz Brooklyna s 30,5. Mladi Dallasov zvezdnik je ob tem drugi najboljši podajalec (9,4) prvenstva za Jamesom Hardnom iz Brooklyna (11,1) in 16. skakalec (9,2), a bi marsikatero številko z veseljem zamenjal za kakšno dodatno zmago teksaškega moštva.

Ameriški analitiki občudujejo njegovo sposobnost prilaganja na nenehno menjavanje obrambnih spremljevalcev, bodisi nizkih bodisi visokih, in vztrajajo, da je najboljša opcija pri napadalnih akcijah Dallasa, a poudarjajo, da bi moral glede na svoj igralni slog nujno izboljšati izkoristek pri metih za tri točke. Z dosedanjo (ne)natančnostjo 29,4 odstotka je namreč šele 158. v ligi NBA in lajša delo nasprotnim moštvom. Njegova krivulja pod ameriškimi obroči je celo negativna: v krstni sezoni je trojke metal 32,7-odstotno, lani 31,6-odstotno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine