Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Jurica si srčno želi ugnati dobrega prijatelja Jureta

Sixt Primorska in Petrol Olimpija začenjata finale DP – Koprčani brez poraza v ligi za prvaka in končnici?
Medtem ko so poškodbe zdesetkale Olimpijine branilske vrste, igro Koprčanov odlično organizira Žan Mark Šiško (z žogo). FOTO: Tomi Lombar
Medtem ko so poškodbe zdesetkale Olimpijine branilske vrste, igro Koprčanov odlično organizira Žan Mark Šiško (z žogo). FOTO: Tomi Lombar
18. 5. 2019 | 09:01
4:18
Kar s 17:0 vodijo košarkarji Petrola Olimpije proti Sixtu Primorski po številu naslovov slovenskega prvaka. Najboljši so bili tudi v zadnjih dveh sezonah, medtem ko so Koprčani šele pred tremi leti ustanovili nov klub, ki se je letos prvič prebil v finale DP. Toda pred današnjim začetkom odločilnega dvoboja za lovoriko lige Nova KBM ob 18.45 v dvorani Bonifika sta veliko pomembnejši drugi številki: moštvi sta se v tej sezoni pomerili že šestkrat, Ljubljančani pa so zmagali le enkrat.

Če upoštevamo dosedanje razmerje moči in težave branilcev naslova, ki niti v finalu ne bodo mogli računati na poškodovana organizatorja Jana Špana in Bobana Tomića, vsaj na prvi tekmi pa niti na Luko Šamanića, se Primorcem že ob prvi uvrstitvi v finale na široko nasmiha prvi ligaški naslov. In ne le to: po 17 letih utegnejo postati prvo moštvo, ki bo neporaženo tako v vseh tekmah lige za prvaka kot v celotni končnici prvenstva. Doslej je to uspelo le Olimpiji leta 2002, ko sta zanjo med drugimi igrala Jure Zdovc in Jurica Golemac. Takrat je bil Zdovc izkušen kapetan moštva, Golemac pa se je po treh sezonah zorenja v Tivoliju pripravljal na odhod v bogatejša okolja. Zdaj sta vlogi bistveno drugačni, saj sta trenerja kandidatov za slovenski prestol, desetletje mlajši Zagrebčan pa ima v rokah bistveno boljše karte kot njegov nekdanji učitelj.

Golemac je prvo polovico koprske zasedbe umestil lani, drugo pred začetkom te sezone, med njo pa ji dodal zgolj Jakoba Čebaška. Posrečena kombinacija še vedno igra vse bolje, čeprav je na raznih frontah nanizala kar 19 zaporednih zmag. Stožice imajo medtem skoraj tolikšen promet kot frankfurtsko letališče. V 28. slovenskem DP je Olimpija preizkusila kar 24 košarkarjev, za mnoge smo že pozabili, da so nosili zeleni dres, denimo za Scottieja Reynoldsa, Jaleka Feltona in Blaža Mesička, nekoliko pozneje so odšli Mirza Begić, Igor Tratnik in nekateri mlajši upi. Jusuf Sanon je v Zdovčevem »zmrzovalniku«, pred vrhuncem domače sezone pa so moštvo oslabile še poškodbe in trgovska usmerjenost kluba, zaradi katere je dovolila Šamaniću v Chicago na razstavo kandidatov za nabor NBA.
 

Kako do treh zmag?


»Mi nimamo takšnih težav. Naše moštvo je zelo tekmovalno, fantje želijo zmagati na vsaki tekmi in tudi sam želim prekositi Jureta. Nisem pričakoval, da bo klub, ki obstaja šele tri leta, favorit v finalu DP proti Olimpiji. To je za nas sanjsko in uživamo v vsakem trenutku. Tako se bomo lotili tudi finala, ki zagotovo ne bo lahek, saj je Olimpija na zadnjih tekmah pokazala odlično igro v obrambi, trden značaj in homogenost,« ocenjuje Golemac, ki je v tej sezoni popeljal Sixt Primorsko do 57 zmag v 64 nastopih. Zato zveni domala nemogoče, da bi lahko doživela tri poraze v finalu DP, v katerem je lani klonila v polfinalu proti Krki, leto poprej pa zasedla sedmo mesto.

Zdovc kajpada ne bi bil velikan evropske košarke, če bi vnaprej metal puško v koruzo: »Med celotno sezono smo vsi čakali, da bi Koprčani popustili, a se to na žalost ni zgodilo. Igrajo zelo dobro in so neverjetno samozavestni, tudi v tesnih tekmah najdejo način, da te premagajo v nekaj minutah. Naš seznam igralcev je vse krajši, saj smo zaradi poškodbe dokončno izgubili Špana, Šamanićeve zgodbe pa ne bi komentiral. Težave so nas po svoje tudi okrepile in povezale. Mogoče bi imeli več možnosti za uspeh, če bi o naslovu odločala le ena tekma, a tudi tako bomo dali vse od sebe.« V polfinalnem dvoboju s Heliosom je Olimpija prejela v povprečju le 54,5 točke, toda Sixt Primorska je druga pesem, saj je v štirih tekmah končnice vedno dosegla vsaj 85 točk.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine