Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Iz popolne zmede pod obroči v vroče vojne razmere

Slovenska košarkarskega reprezentanca je pred odhodom v Ukrajino dobila 13. moža.
Slovenski reprezentanti na včerajšnjem zboru: z leve Urban Durnik, Jakob Čebašek, Jan Kosi, Matic Rebec, Blaž Mesiček in Miha Škedelj. FOTO: Roman ŠŠipić
Slovenski reprezentanti na včerajšnjem zboru: z leve Urban Durnik, Jakob Čebašek, Jan Kosi, Matic Rebec, Blaž Mesiček in Miha Škedelj. FOTO: Roman ŠŠipić
27. 11. 2018 | 09:01
3:50
Po včerajšnjem zboru slovenskih košarkarjev pred četrtkovim gostovanjem v Ukrajini in nedeljsko tekmo z Latvijo v Stožicah v okviru kvalifikacij za SP 2019 se je skoraj nemogoče ogniti občutku, da se je vloga reprezentance popačila do neprepoznavnosti. Selektor Rado Trifunović je pogrešal kar 14 igralcev, med njimi osmerico z lanskega EP. Med 13, ki so se odzvali na njegovo vabilo, pa prevladujejo brezposelni, mladi brez večje vloge v svojih klubih in že večkrat izbrisani kandidati.

Pred jutrišnjim odhodom v Zaporožje med vodilnimi v KZS vlada neprijetna negotovost že zaradi političnih razlogov. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko namreč ni povsem brez razloga razglasil vojnega stanja v nemirni državi, kar bi lahko spravilo pod vprašaj vsaj zavarovanja za naše reprezentante, če ne celo njihovo varnost. Zelo slab priokus so pustile tudi vnovične kadrovske zdrahe. V normalnih okoliščinah bi se vprašali, ali je vloga članske izbrane vrste, da namesto klubov skrbi za igralno minutažo in postopno uveljavljanje nadarjenih fantov, namesto da lovi vrhunski rezultat. V kakofoniji, ki jo je sprožila Mednarodna košarkarska zveza FIBA z novim sistemom kvalifikacij in zaostrovanjem vojne z vodstvom evrolige, pa gre za logično posledico, v kateri je nemočen tudi selektor lanskega evropskega prvaka. Na svoj seznam je včeraj uvrstil še Blaža Mahkovica, ki se dobro znajde na treh igralnih položajih, vrhunski specialisti za posamezne vloge pa so ostali pri svojih delodajalcih, prostovoljno ali zaradi pritiska.
 

Mesiček: Nihče ni grozil


Tudi domači klubi in košarkarji se v položaju, ko bi morala Slovenija dobiti vse štiri preostale tekme v kvalifikacijah in imeti zvrhano mero sreče pri izidih drugih moštev, da bi se lahko uvrstila na SP; vse bolj zgledujejo po tujini. Septembra je reprezentančno vabilo zavrnil Žan Mark Šiško, da bi se lahko čim bolje pripravil na sezono, medtem ko je Luka Vončina, njegov soigralec pri Sixtu Primorski, prišel na krajše priprave. Tokrat je zgodba dobila dodatne razsežnosti, ne le zaradi »pedagoškega prezrtja« Šiška in Alekseja Nikolića. Pri Petrolu Olimpiji želijo po prihodu trenerja Saše Nikitovića izkoristiti reprezentančni premor za skupno vadbo, ki so jo doslej tako pogrešali, zato so popihali na dušo svojim košarkarjem – tudi Jusufu Sanonu, ki naj bi v četrtek debitiral pri Ukrajini, in članu selekcije BiH Aleksandru Laziću –, naj ostanejo v Ljubljani. In trije slovenski kandidati imajo vsak svojo zgodbo. Jan Špan si je na sredini tekmi z Bešiktašem poškodoval zadnjo stegensko mišico ter je izpustil že tekmi z FMP in Zlatorogom, Miha Lapornik je upošteval napotek nadrejenih, Blaž Mesiček pa se je pridružil izbrani vrsti.

»Nihče nam ni zagrozil, le priporočili so nam, naj ostanemo v Stožicah, da bi se lahko čim bolj uigrali. Vseeno sem se odločil, da bom sprejel selektorjevo vabilo in poskusil popraviti nekoliko slabšo formo v reprezentanci, da bi si lahko po vrnitvi v klub priboril ustrezno vlogo v moštvu. Zagotovili so nam, da z novim trenerjem vsi začenjamo z ničle in da se lahko vsi dokažemo. Nikitović nam je sicer vsem všeč. Ima veliko energije, kar smo pogrešali na tekmah, in tudi treningi so bolj zahtevni. Slišal sem, da naj bi jaz zapustil Olimpijo, vendar o tem ne vem ničesar,« je pojasnil Mesiček. Zmeda ima pač neskončno poglavij.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine