Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EP v košarki 2022

Slovenci gostiteljem pokazali, kdo je evropski prvak

Slovenci so proti Nemcem dokazali, da je bil proti BiH le slab dan, in se tekmecem oddolžiti za poraz v kvalifikacijah za SP. Za prvo mesto jutri s Francijo.
V zadnjem delu so Nemci poskušali na silo, vendar niso bili natančni, saj so Slovenci garali v obrambi. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
V zadnjem delu so Nemci poskušali na silo, vendar niso bili natančni, saj so Slovenci garali v obrambi. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
6. 9. 2022 | 20:00
7. 9. 2022 | 08:33
7:48

Slovenski košarkarji so po nedeljskem bolečem porazu z Bosno in Hercegovino, po katerem se je med njimi tudi zaiskrilo, v derbiju prvega dela EP z domačo Nemčijo pokazali, kakšna je resnična vrednost te reprezentance. Zmagali so z 88:80 in tekmecem, proti katerim so visoko izgubili v kvalifikacijah za SP tik pred eurobasketom, sporočili, kdo je evropski prvak. Posebej prvi zvezdnik Luka Dončić, ki je blestel s 36 točkami, desetimi skoki in štirimi asistencami. Jutri ob 17.15 se bo ekipa Aleksandra Sekulića za prvo mesto v skupini v Kölnu pomerila s starimi znanci iz Francije, ki so ji preprečili finale OI v Tokiu. Se obeta še ena poravnava računov?

Goran Dragić je prvič začel tekmo na EP in pokazal mojstrstvo z 18 točkami. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Goran Dragić je prvič začel tekmo na EP in pokazal mojstrstvo z 18 točkami. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Prva četrtina (14:21): Takoj pokazali mišice, plus 7

Tekmo je prvič na tem EP začel kapetan Goran Dragić, toda Slovenci so doživeli šok, ko je ob začetnem skoku zaradi bolečin v gležnju igrišče moral zapustiti Mike Tobey. Toda strah je bil odveč, Američan s slovenskim potnim listom se je iz slačilnice vrnil že po nekaj minutah. Slovenci pa so takoj pokazali odločnost, zaigrali čvrsto v obrambi in tekmecem v petih minutah dovolili samo tri točke (3:8).

Nemci so bili v krču, prvi zvezdnik Dennis Schröder ni bil pri metu in Slovenci so prvo četrtino dobili z 21:14. Na začetku drugega dela pa je prednost po trojki Zorana Dragića že narasla na lepih deset točk.

Druga četrtina (22:23): vrnitev Nemcev in odgovor Slovencev

Ta je v drugi četrtini znašala že 14 točk (31:17) in to v času, ko na parketu ni bilo našega prvega zvezdnika Dončića. Toda Nemci, ki so dobili vse tri prejšnje tekme na euru, so se prebudili in po dveh trojkah Schröderja znižali na nevarnih šest točk (25:31, delni izid 8:0).

Odgovor Slovencev je bil ustrezen, Goran Dragić (na koncu je zbral 18 točk) je razliko kmalu vrnil na dvoštevilčno vrednost (40:30) in utišal dvorano Lanxess v Kölnu, kjer je bilo tudi lepo število slovenskih navijačev, po nekaterih ocenah okrog 1500, torej skoraj desetina. Dončić je ob koncu prvega polčasa poskušal z velike razdalje, vendar ni zadel obroča in končalo se je s 44:36.

Dennis Schröder ni mogel preprečiti poraza Nemčije. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Dennis Schröder ni mogel preprečiti poraza Nemčije. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

»Začeli smo agresivno v obrambi, vsi za enega in eden za vse. Tako moramo nadaljevati do konca prvenstva in potem bodo prišle tudi zmage,« je med odmorom povedal Jaka Blažić.

Tretja četrtina (19:17): Nemci prišli na minus 2, Dončić jih je oddaljil

V tretji četrtini se ni začelo po željah evropskih prvakov iz leta 2017. Nemci so ujeli ritem in se približali na dve točki zaostanka (50:52). Dončić je prevzel odgovornost in kapetan Dragić je zadel trojko v pravem trenutku za 57:52. To je Luko dodatno spodbudilo, da je s svojo 25. točko povišal prednost na 61:55.

Četrta četrtina (25:27): Izjemni Luka končal nemško serijo

V zadnjem delu so Nemci poskušali na silo, vendar niso bili natančni, saj so Slovenci garali v obrambi. Šest minut pred koncem je bilo 69:64, nato je Tobey po skoku v napadu dvignil razliko na devet točk. Dončić je znova zadel za plus 11 (80:69) in vse bolj je dišalo po sladki slovenski zmagi v bližini znamenite kölnske katedrale.

V zadnjih treh minutah so gostitelji eura bolj ali manj spoznali, da bo njihov niz končan. Tudi športna sreča je bila na strani evropskih prvakov, ki niso ničesar prepustili naključju, (spet) nasmejani Dončić je dosegel že 36. točko za 82:71. Nemci niso imeli orožja za zvezdnika Dallasa, toda z dvema trojkama so se dve minuti pred koncem približali na 77:82 in ohranjali upanje na čudežni zasuk. Sekulić je zahteval minuto odmora, po kateri so Nemci storili prekršek nad Klemnom Prepeličem, ki je zadel en prosti met (83:77).

Potem je na sceno spet stopil odgovorni Gogi, a Nemci so zadeli trojko in imeli napad, v katerem pa so dvakrat zgrešili in vprašanja o zmagovalcu ni bilo več. Ob koncu je malce zavrela kri, toda sodniki so umirili strasti. Schröder je bil izključen, Edo Murić in Prepelič pa sta končala zgodbo s prostimi meti. Dončić je šest sekund pred koncem lahko zapustil igrišče ... Z značilnim zmagovalnim nasmeškom na obrazu.

Slovenija se bo danes ob 17.15 za konec prvega dela EP pomerila s Francijo, zmaga ji jamči prvo mesto v skupini in najboljše izhodišče pred odločilnimi boji v Berlinu. Litva je s 87:64 ugnala Madžarsko in vknjižila prvo zmago, v sredo pa bo za preboj v osmino finala igrala neposredni obračun z Bosno in Hercegovino. Ta je danes izgubila proti Franciji z 68:81.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Jaka Blažić je dodal svoj delež k veliki zmagi. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Jaka Blažić je dodal svoj delež k veliki zmagi. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine