Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dončić podpisal pogodbo kariere: Nikoli nisem dvomil

Na novinarski konferenci v hotelu InterContinental je Luka Dončić govoril o podpisu nove pogodbe s klubom Dallas Mavericks.
Novinarska konferenca Luke Dončiča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Novinarska konferenca Luke Dončiča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
J. K., P. Z.
10. 8. 2021 | 07:37
10. 8. 2021 | 21:06
5:08
Po tem, ko je v Slovenijo prispela delegacija iz Dallasa z lastnikom Markom Cubanom in trenerjem Jasonom Kiddom na čelu, je sledil le še slovesni dogodek: Luka Dončić je po poročanju ameriških medijev že v ponedeljek privolil v podpis nove pogodbe v skupni vrednosti 207 milijonov dolarjev (176,34 milijona evrov). Novinarsko konferenco je dan kasneje gostil ljubljanski hotel InterContinental, čeprav je Dončić razkril, da je pogodbo podpisal v torek zjutraj.

»To je res poseben trenutek tukaj. Seveda hvala Dallasu, še vedno nekako ne vem, kaj bi rekel. Sanjal sem le o tem, da bi igral v NBA, zdaj lahko podpišem podaljšanje za pet let. Nikoli nisem dvomil, od začetka sem želel podpisati. Zahvala gre številnim,« je uvodoma dejal Dončić.

Posnetek novinarske konference: 


»To je res neverjeten dan za mene, nekaj, česar v življenju nikoli nisem pričakoval. Ko sem bil majhen, sem le sanjal, da bi igral v ligi NBA. Nikoli ni bilo dvoma, da z Dallasom ne bi podpisal še za pet let. Res bi se zahvalil vsem. Nikoli nisem pričakoval tega, znesek je res velik, nič pa še nisem razmišljal o tem, kaj bi si kupil in kaj ne. Nisem še procesiral, da se je to res zgodilo,« je nadaljeval. Razkril je, da je Teksaška delegacija obiskala Bled, a se je tam zadržala le dobrih deset minut.

Luka Dončić FOTO: Jože Suhadolnik
Luka Dončić FOTO: Jože Suhadolnik




V Ljubljani so bili v delegaciji teksaškega kluba še številni znani obrazi: legenda kluba in nemške reprezentance Dirk Nowitzki s še enim nekdanjim soigralcem Michaelom Finleyjem, oba imata pomembni vlogi v klubskih pisarnah, kamor bo v novi sezoni zahajal tudi novi pomočnik trenerja Kidda, Srb Igor Kokoškov, nekdanji selektor slovenske reprezentance, ki je pod vodstvom njegovega nekdanjega pomočnika Aleksandra Sekulića na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu zasedla zgodovinsko četrto mesto.
 

Že v nekaj letih bo ujel Nowitzkega


Nova pogodba bo veljavna od sezone 2022/23, ko se izteče trenutna, ki jo je Dončić podpisal po tem, ko ga je na naboru Atlanta poslala v Dallas. V prihodnji sezoni bo Ljubljančan zaslužil 10,2 milijona dolarjev (8,6 milijona evrov). Najvišjo možno pogodbo si je prislužil, ker je bil v dveh od treh let v ligi deležen uvrstitve v najboljše peterke. Dončićeva pogodba je podrla klubski rekord in rekord lige NBA, ko gre za pogodbe, ki so jih igralci v zgodovini tekmovanja podpisovali po svojih uvodnih letih v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. 

Mark Cuban, lastnik Dallas Mavericks, je bil dobro razpoložen. FOTO: Jože Suhadolnik
Mark Cuban, lastnik Dallas Mavericks, je bil dobro razpoložen. FOTO: Jože Suhadolnik


Oglasni panoji Dallas Mavericks ob Slovenski cesti v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Oglasni panoji Dallas Mavericks ob Slovenski cesti v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo


Doslej je klubski rekord imel Porzingis, ki je leta 2019 podpisal petletno sodelovanje za 158 milijonov dolarjev (134,64 milijona evrov). Dončić je bil v prvi sezoni najboljši novinec, v treh sezonah pa je imel povprečje 25,7 točke, 8,4 skoka in 7,7 podaje. Luka bo pogodbo oddelal, ko bo star 28 let. Do takrat bo zaslužil 239 milijonov dolarjev (203,65 milijona evrov). Za primerjavo, klubski rekorder Nowitzki je v Dallasu zaslužil 251 milijonov dolarjev (213,88 milijona evrov) v 21 sezonah.
 

Potrebujejo (vsaj) še eno veliko ime


V sezoni 2026/27, ko bi mu pogodba že prinašala 40,11 milijona evrov, bo imel Dončić priložnost postati prosti igralec (tako imenovani »player option«). Pri znani spletni strani Thesmokingcuban, ki podrobno spremlja dogajanje v klubu, so zapisali, da »ura uradno tiktaka«, če hočejo okoli slovenskega asa zgraditi šampionsko moštvo. Za kaj takšnega samo nova pogodba ne bo dovolj, Dallas potrebuje vsaj še enega zvezdnika, dodajajo.

Trener Jason Kidd FOTO: Jože Suhadolnik
Trener Jason Kidd FOTO: Jože Suhadolnik


»Potrebujemo drugega organizatorja igre precejšnje velikosti,« je za Daily Beast junija izjavil Cuban. Omenjal se je celo prihod Kawhija Leonarda, ki je bil z Los Angeles Clippers v zadnji sezoni že drugo leto zapored usoden za Teksašane v prvem krogu končnice. Omenjala sta se tudi letošnji poraženi finalist s Phoenixom Chris Paul, pa John Collins, Mike ConleyRichaun Holmes, Lonzo Ball in celo Nicolas Batum, francoski reprezentant, ki je strl srca slovenskih navijačev z blokado Klemnu Prepeliču v zadnjem napadu polfinala olimpijskih iger.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine